fbpx

Remember Stereo! Crina Mardare și Elena Perianu

de

Vă amintiți de grupul Stereo, nu-i așa? În anii ’80, când muzica românească nu izbutea să evadeze prea mult din canoanele epocii, totuși, două fete superbe și incredibil de talentate ne făceau să așteptăm cu nerăbdare fiecare album duminical. Crina Mardare și Elena Perianu au însemnat, pentru români, cam ce au însemnat fetele de la ABBA pentru întreaga planetă.

 

Care e cea mai frumoasă? A cui rochie a fost, de data asta, mai spectaculoasă? Vocea cui ne place mai mult?- ne întrebam de fiecare dată când le vedeam, apoi reveneam la iubirea noastră dublă, pentru amândouă deopotrivă. La un moment dat, însă, grupul Stereo a încetat să apară pe scenele și ecranele patriei, iar noi am rămas cu un dor prelung… Pe care nu l-am vindecat nici până azi. Așa că întâlnirea, reîntâlnirea Crinei cu Elena a fost, este o sărbătoare, pe care am preschimbat-o într-un minunat prilej de a ne aduce aminte cum au fost anii începuturilor și ce s-a mai întâmplat în viețile și carierele lor până astăzi. Au, acum, 54 de ani. “Dar suntem încă foarte drăguțe, nu?”, glumesc ele, răspunzând la întrebarea mea indiscretă…

 

Michael Crețu, un iubit fugar

S-au cunoscut în anul întâi de liceu, când Elena Perianu s-a mutat dintr-o mică școală de muzică la George Enescu, într-un liceu de copii îndrăzneți, care porniseră la drum convinși că vor ajunge, cu toții, mari muzicieni. „Mama mea a avut ambiția să fac pian ca specialitate principală și m-a mutat în liceul de muzică. Eu veneam dintr-un mediu extrem de cuminte, unde făceam multă teorie, și i-am găsit pe ei extrem de emancipați și de… apropiați de practică. Stăteau pe mese, cântau Beatles, de fapt, cântau orice piesă internațională, chiar dacă nu aveau partituri… Erau grozavi!” povestește Elena Perianu, însă Crina Mardare o întrerupe și pârăște: „{tii că doamna a fost prima iubire a lui Michael Crețu? Cum a venit ea la noi în clasă, Luchi – cum îi spuneam noi lui Michael Crețu – s-a îndrăgostit de ea, enervându-ne pe toți. Cum să se îndrăgostească de cea venită dinafară? A venit o intrusă și ni l-a luat?!”…

Și între Elena Perianu și Michael Crețu a fost o iubire mare și tristă, cu lacrimi nesfârșite. Pentru că părinții lui plecaseră deja din țară, iar el știa că trebuie să-i urmeze cât de curând. Tot Crina e cea care vine cu amănuntele: „Mama lui era ziaristă la Scânteia și a plecat cu o treabă oficială și nu s-a mai întors. Apoi și-a chemat soțul și, firește, urmau să ia și copilul. Erau o familie de evrei cu ramuri întinse în întreaga Europă și le-a fost ușor, bunica lui era evreică nemțoaică și i-a așteptat în Germania cu brațele deschise. Și din povestea asta putem înțelege și de ce alții reușesc în viață și noi nu. Mama lui Luchi i-a planificat viața pas cu pas. I-a zis: vrei să faci muzică? Perfect! Cine e cel mai tare de la noi? Noi pe vremea aia nici nu știam cine e Adrian Enescu, dar Luchi a început să facă meditații cu Adrian Enescu. Adrian era un puști extrem de talentat, un fel de Moga al anilor 70, și a venit acasă la Luchi și l-a învățat tot, orchestrație, armonie, pian. Michael Crețu a ajuns cine a ajuns, însă mama lui i-a planificat tot ce a avut de făcut în viață.”

O întreb pe Elena Perianu cât de greu a fost să se despartă de iubitul dintâi, în anii romantici ai adolescenței. „A fost îngrozitor”, recunoaște ea. „Mergeam ținându-ne de mână pe Știrbei Vodă și eu mă uitam cu jind la Conservator și spuneam: De-abia aștept să intru la Conservator, iar el îmi răspundea: Eu sper din tot sufletul să nu intru la Conservator! Fiindcă el trebuia să meargă la facultate în altă țară, însă el și-ar fi dorit să rămână… A fost îngrozitor, dar acum, după atâția ani, putem vorbi detașat..”

Elena Perianu a intrat prima la Conservator. Crina Mardare a fost a treia. Iar în anii aceia au început să cânte tot mai mult împreună, în diverse formule. Se înființase deja un alt grup de fete, destul de cunoscut pe atunci, 5T, iar, din când în când, Crina repeta cu ele, prinzând gustul aparițiilor în grup. Dar cea mai bună formulă de debut a fost una care s-a născut firesc, în funcție de prieteniile de atunci. Elena Perianu, Ligia Oancea și Crina Mardare au debutat sub numele Trison, într-un grup de fete frumoase, talentate, fermecătoare. Ligia însă a primit un contract în Emiratele Arabe și a plecat să cânte acolo, iar Crina și Elena s-au reașezat, pentru câțiva ani, în grupul Stereo. Și au cântat destul, cât să ajungă foarte cunoscute și foarte iubite…

Viața de vedetă pe vremea comunismului

„Am făcut câteva turnee prin toată țara și am lansat două discuri. Un Single și un LP, având compozițiile lui Adrian Enescu. Erau niște prelucrări populare, reorchestrate, care, fără să fie neapărat comerciale, aveau succes, aveau un concept special…”, povestește Elena Perianu. Iar Crina Mardare o completează: „Am fost niște deschizători de drum. Conceptul muzical al discului era foarte tare. Nu eram aliniați la muzica vremurilor…”

Fetele au primit, însă, propunerea să plece în străinătate, cu grupul Sfinx, într-o formulă extinsă, special creată pentru concertele din afara țării. „Am avut contracte în Danemarca, Suedia și Norvegia, dar formula s-a scindat, la un moment dat, așa cum se întâmplă mereu. Adrian Romcescu voia să rămână mai mult, eu am mai stat vreo șase luni în Groenlanda, ei au mers mai departe…” spune Elena Perianu. În locul Elenei, în Sfinx, a venit Zoia Alecu, și drumurile lor au mers în direcții diferite.

Cum era să fii vedetă în anii aceia, le întreb, iar ele râd și mărturisesc că nu s-au simțit niciodată vedete. Crina, totuși, avea mereu niște tunsori extravagante, care o făceau să iasă în evidență… „Am și acum o poză cu mine, o poză pe care am pus-o pe perete la școală. Și vine o copilă și-mi zice: «Aveți poze cu Rihanna! » Dar în poza aia eram chiar eu!” De fapt, Crina era nonconformista, iar Elena Perianu era răspunzătoare de partea de design. „Eu o tundeam pe Crina!”, spune Elena… Și tot ea i-a făcut Crinei rochia de cununie- pentru că, în anii aceia, Crina Mardare s-a măritat cu un cântăreț de jazz care acum trăiește în altă țară. Iar atunci, pentru că fetele erau în turneu, iar Crina se măritase, în luna de miere au plecat într-o formulă de trei de care râd, amândouă, și acum, cu gura până la urechi… Pentru că Elena, Crina și cu Dragoș Nedelcu au stat toți trei, în aceeași cameră…

Elena Perianu, pianista care pictează

Elena Perianu a mai cântat câțiva ani cu Roata, iar apoi s-a refugiat în profesia sa de bază și este profesoară de pian. O profesoară iubită, respectată, căutată. Este și autoarea unei metode de pian pentru copii, care va apărea în curând pe piață, un manual care n-ar trebui să lipsească din nicio casă de iubitori de muzică de pian. Ce conține manualul semnat Elena Perianu? Ce aduce nou? “Piese din folclorul copiilor, piese foarte dragi lor, pe care le știu cânta cu vocea, sau piese celebre precum Over the Rainbow, Sunetul muzicii, White Christmas și altele pe care le-am armonizat simplu, pentru elevii mei începători, care sunt câteodată de vârste foarte mici. Noutatea este repertoriul, dar și felul în care evoluează gradat piesele. Am lucrat cu mare plăcere și cred că este nevoie de această metodă, de aceea îmi doresc să apară cât mai curând”, îmi spune Elena Perianu.

Profesoara de pian Elena Perianu este, însă, nu doar un artist al sunetelor, ci și al formelor și culorilor. E artist plastic “cu acte în regulă”, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția Artă Religioasă și Restaurare, din anul 2004. Cum a ajuns aici?, o iscodesc, iar Elena îmi povestește: “Mi-a plăcut dintotdeauna să desenez. În copilărie, îl puneam pe bunicul să-mi pozeze ore întregi. Iar acum, după Revoluție, după ce am văzut colecția minunată adunată de Horia Bernea în Muzeul Țăranului Român, am început să fac eu însămi icoane pe sticlă. Probabil că dacă as fi avut de unde să le cumpăr, nu m-aș fi apucat niciodată să le fac. Iar mai târzu, prieteni de-ai mei, artiști plastici, m-au încurajat sa pun dosarul la Uniune și… iată-mă membru.

Acum, însă, sunt în altă perioadă a căutării mele, și am trecut la acuarelă, a cărei transparență, spontaneitate și expresivitate mi se par extraordinare. Când reușesc, în weekend mai ales, să mă ocup de asta, am o bucurie foarte mare. Și, apropo, grafica compozitorilor din manualul de pian este făcută de mine.”

Crina Mardare, mămica lui Bubu

Crina Mardare, la fel, a continuat să cânte o vreme cu Sfinx Experience, iar acum se ocupă exclusiv de predat. Predă la Conservator, la secția de jazz și are o școală particulară de muzică. „Eu mi-am făcut un business din muzică.”, povestește Crina. La început m-am jucat cu asta, apoi am luat taurul de coarne, am luat credit de la bancă și mi-am deschis o școală de muzică modernă. Nu-i ușor, pentru că profesorii mei sunt toți absolvenți de Conservator, sunt oameni tineri și, aici e problema, că dacă vreau ca business-ul ăsta să meargă, trebuie să dau salarii de secol 21… Deci e mult de muncă”

Ajung cu discuția și la viața personală și aflu că Elena Perianu este singură. „Deocamdată”, mă corectează ea, cu dreptate. Nu a fost căsătorită niciodată și nu are copii. Nici Crina Mardare nu s-a mai căsătorit cu acte vreodată, după mariajul – destrămat rapid- din anii tineri. Are, însă, de-o viață, o relație cu muzicianul Mihai Cernea și au împreună un copil, pe celebrul Mihai Andrei – zis Bubu, care va împlini, în ianuarie 2010, 18 ani și a primit, deja, o bursă de studii la celebra universitate de muzică Berklee.

Îndrăznesc s-o întreb de ce ea și Mișu Cernea nu s-au căsătorit legal, deși sunt împreună de atâta timp. „Eu nu cred în instituția asta, dar poate suna urât dacă spun așa… Și cu Bubu am discuțiile astea și îi spun: Mamă, cum ți-o fi norocul. Dar eu nu cred că o femeie trebuie să trăiască toată viața căsătorită, nu ai cum să stai toată viața cu cineva. Eu cred că bărbatul și femeia nu sunt făcuți să stea cu cineva așa, a la long, trebuie să te reinventezi mereu, iar la un moment dat apare blazarea”, spune Crina Mardare. Nu te ajută copilul să treci mai ușor peste toate încercările căsătoriei?- o întreb… „Nu, nu cred asta”, răspunde, ferm, Crina. „Și nici nu l-am făcut pe Bubu ca să rămânem împreună. Eu am avut o criză de vârstă atunci… Aveam 36 de ani și tot timpul eram plecată în turneu, mereu aveam o cântare, mereu apărea altceva… Și am zis: Dar eu ce fac?! Mă uitam în jurul meu, toată lumea avea copii. Și m-am speriat. Înseamnă că eu nu o să fac niciodată copil, mi-am spus… Și nenorocirea a fost că am avut și niște probleme, chiar nu rămâneam însărcinată, și nici nu am făcut ceva ca să rămân, așa a vrut Dumnezeu. Iar apoi am avut și o sarcină extraordinară, am cântat până în ultimul moment.”

Poate de aceea Bubu e atât de talentat și apropiat de muzică?- speculez eu, confirmând, reconfirmând că fiul Crinei Mardare și al lui Mihai Cernea, Bubu, e o mică vedetă adorată de toată lumea.

De parcă mai era nevoie să confirm eu ceva celor două femei frumoase, minunate, deștepte, a căror întâlnire s-a preschimbat într-un eveniment plin de emoție…

Material realizat în octombrie 2011

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.