fbpx

„Săptămâna Mare/Holy Week”, filmul lui Andrei Cohn, cucerește spectatorii festivalurilor naționale și internaționale

de

De la premiera mondială din Secțiunea Forum, pelicula a fost prezentată în cadrul GoEast Film Festival din Germania și New Horizons Film Festival din Polonia. Unul dintre cele mai importante momente din acest parcurs a avut loc recent la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde actorul Doru Bem a câștigat premiul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor, datorită interpretării sale excepționale în rolul lui Leiba, personajul principal al filmului.

În România, filmul a fost proiectat în avanpremieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), în secțiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Serile Filmului Românesc (Iași), la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul (Sfântu Gheorghe), la Festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și la Câmpulung Film Fest.

În septembrie, „Săptămâna Mare/Holy Weekva fi prezent la Zilele Filmului Românesc de la Chișinău, în octombrie la Rio de Janeiro Int’l Film Festival, Brazilia și în luna noiembrie la Festivalul Internațional de Film de la Seattle.

„Săptămâna Mare/Holy Week” aduce pe marele ecran o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paște” (1889) de Ion Luca Caragiale, plasând povestea în România de la începutul anilor 1900. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.

Aflat la cel de-al treilea lungmetraj, după “Acasă la tata/Back home” și “Arest”, regizorul Andrei Cohn declară: “Nu intenționez ca răspunsurile pe care le caut să concureze cu istoria. Nu doresc să îndrept nicio greșeală istorică, să găsesc vinovați sau să creez o parabolă; nici măcar nu cred că este sarcina cinematografiei să facă un astfel de lucru. Mai degrabă, privesc cu emoție la modul în care oamenii înfruntă viața dintr-un punct de vedere existențialist. Cred însă că privirea empatică proprie cinematografiei, în cazul acestui film, poate da viață ajunului unui pogrom, momentului în care cineva – înainte de internet, televiziune sau fotografie color – ia decizia de a porni spre un loc despre care știe doar că acolo ar trebui să curgă “lapte și miere”, sau de a descrie trecerea de la frica de moarte la intenția criminală. Sper doar să trezesc îndoieli și să-i las pe oameni să-și formuleze liber propriile întrebări”.

Produs de Mandragora în co-producție cu Bord Cadre Films (Elveția), filmul este realizat după un scenariu scris de Andrei Cohn. Din echipa de producţie a filmului mai fac parte: Andrei Butică-imagine, Dana Bunescu și Andrei Iancu-montaj, Cristian Niculescu-scenografie, Viorica Petrovici-costume, Daniel Soare și Petre Osman-sunet, iar producător este Anca Puiu.

Din distribuţie fac parte: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheş, Mario Dinu, Ana Ciontea, Cristina Flutur, Iulian Postelnicu, Puiu Mircea Lăscuș, Tibor Pallfy, Erdei Gábor, Mihaela Sîrbu și Bogdan Farcaș.

Distribuit în România de Iadasarecasa cu sprijinul Vertical Advertising&PR, „Săptămâna Mare/Holy Week”, de Andrei Cohn, va putea fi văzut din 25 octombrie în cinematografele din toată țara.

Trailer: Aici

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.