Într-o celebrare a artei și a frumuseții, Happy Cinema și Muzeul Național de Artă al României continuă seria proiecțiilor de filme de artă cu un eveniment special programat pentru luna august. Astfel, Anul filmelor de artă continuă cu povestea unui artist legendar, Klimt. Proiecția filmului de artă Klimt și sărutul (Exhibition on Screen: Klimt and The Kiss) are loc vineri, 9 august, de la ora 19:00, în Sala Auditorium a MNAR.
Filmul este o incursiune captivantă în viața și opera unuia dintre cei mai renumiți artiști ai secolului XX, Gustav Klimt. Cunoscut pentru stilul său inconfundabil și pentru utilizarea aurului în operele sale, Klimt a lăsat o amprentă de neșters în istoria artei. Documentarul oferă o privire detaliată asupra capodoperei sale, Sărutul, una dintre cele mai importante picturi ale artei moderne.
Acest proiect ambițios care aduce arta mai aproape de publicul larg, a început în luna martie și se desfășoară pe parcursul întregului an 2024, invitând publicul iubitor de frumos la o serie de proiecții lunare de filme documentare de artă spectaculoase la MNAR (intrarea Str. Știrbei Vodă nr. 1). Anul filmelor de artă pune în context opere de artă legendare și aduce pe marile ecrane poveștile captivante din spatele unor creații care au făcut istorie, iar spectatorii au ocazia de a urmări filme de artă înconjurați de artă.
Sărutul de Gustav Klimt este una dintre cele mai recunoscute și reproduse picturi din lume. Probabil că este cel mai popular poster pe pereții căminelor studențești, de la Beijing la Boston. Pictată în Viena în jurul anului 1908, imaginea evocatoare a unui cuplu necunoscut îmbrățișându-se, a captivat privitorii cu misterul său, senzualitatea și materialele strălucitoare. Dar ce anume stă în spatele atracției picturii – și cine a fost artistul care a creat-o? Aprofundând detaliile – aurul adevărat, designul decorativ, simbolismul și erotismul latent, un studiu atent al picturii ne duce la momentul de cotitură al secolului XIX din Viena, când o lume nouă se lupta cu cea veche.
Klimt a fost un titan al mișcării Art Nouveau, creând lumi decadente care fuzionau senzualitatea tandră, mitologia antică și modernitatea radicală.
Descoperiți viața scandaloasă și țesătura bogată de influențe extraordinare din spatele unuia dintre cele mai apreciate tablouri din lume.
Parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Happy Cinema oferă publicului un spațiu alternativ dedicat proiecțiilor de film, așa cum este Sala Auditorium, precum și o experiență culturală și educațională memorabilă, potrivită pentru întreaga familie. Participanții au ocazia să vizioneze filme documentare despre renumiți pictori din arta plastică internațională. Acest parteneriat reprezintă o punte între lumea cinematografiei și cea a artelor, iar publicul are ocazia nu doar să se bucure de opere cinematografice remarcabile, dar și să se familiarizeze mai profund cu universul artei într-un cadru muzeal de înaltă clasă.
„Suntem încântați de colaborarea cu Muzeul Național de Artă al României ce aduce împreună două domenii culturale distincte, dar complementare. Dorim să oferim publicului nostru oportunitatea de a experimenta și aprecia mai profund arta cinematografică și arta vizuală”, declară Ecaterina Mateescu, administrator Happy Cinema.
„Filmul de artă este un produs cultural complementar înțelegerii operelor de artă. Oferim publicului o ocazie de a viziona producții de mare calitate artistică într-un program pe toată durata acestui an. Dorim să facem din Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României și un spațiu al filmelor de artă de excepție”, declară Călin Stegerean, director general Muzeul Național de Artă al României.
Programul proiecțiilor 2024:
- Exhibition on Screen: Klimt and The Kiss (2023, 90 min.), vineri 9 august, ora 19.00
- Exhibition On Screen: Pissarro: Father of Impressionism (2022, 90 min.), vineri 20 septembrie 2024, ora 19:00
- Exhibition On Screen: The Danish Collector – Delacroix To Gauguin (2021, 90 min.), vineri 4 octombrie 2024, ora 19:00
- The mystery of Van Gogh’s greatest artworks (2022, 85 min.), vineri 15 noiembrie 2024, ora 19.00
- Exhibition on Screen: Raphael Revealed (2020, 90 min.), vineri 6 decembrie 2024, ora 19.00
Biletele se pot achiziționa online de pe www.happycinema.ro, la prețul de 30 lei. Filmele sunt în limba engleză, cu subtitrare în limba română. Filmele de artă pot fi urmărite și la cinematografele Happy Cinema din țară, în orașe precum Bacău, Bistrița, Botoșani sau Buzău.
HAPPYCINEMA® este un lanț de cinematografe cu capital 100% românesc, înființat în anul 2012. În prezent deține o rețea de 10 cinematografe la nivel național și două în București, aflate în lucru, iar anual, cinematografele Happy Cinema sunt vizitate de peste 400.000 de clienți. Programul complet al lanțului de cinematografe poate fi consultat pe www.happycinema.ro.
HAPPYCINEMA® îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri! Aici mergi cu bucurie de fiecare dată când vrei să trăiești din plin atmosfera filmului pe care ți-ai propus să-l vezi. Biletele pot fi cumpărate direct de la cinema sau online de pe www.happycinema.ro și www.cinemagia.ro.