La angajare ai fost intrebata daca iti doresti copii in viitorul apropiat… Dupa ce ai promis, privindu-ti seful in ochi, ca vei face tot posibilul sa meriti jobul pe care ti l-a incredintat, apoi ai muncit din greu sa meriti promovarea, s-a dovedit ca a fost promovat colegul tau de departament, care n-are nici atata experienta cata ai tu, si nici atatea diplome. Dar, nu-i asa, „barbatul este un manager mai priceput”.
Acest text contine patru situatii de discriminare si este doar un exemplu intalnit in multe companii din Romania. In tara noastra, una din trei femei este discriminata. Asta inseamna ca peste un milion de femei din Romania au fost, macar o data, victime ale discriminarii de gen. Doar 5% dintre femeile discriminate isi cunosc drepturile! 85% dintre romanii din mediul rural cred ca locul femeii este la bucatarie. Cu toate acestea, femeile cauta cu indarjire cursuri de calificare profesionala. 90% dintre locuitorii mediului urban injura in trafic, considerand ca femeile la volan adancesc problemele din traficul aglomerat al marilor orase. Romania, o tara majoritar crestina isi invata copiii ca femeia a fost facuta din coasta barbatului. In timp… se contrazice si le demonstreaza ca, mai degraba, „ii sta in coasta”. In primii ani de viata, fetele par a fi in avantaj in replici schimonosite de gura-punga a educatoarelor si invatatoarelor: „doamna, baiatul dvs. e frumos si cuminte ca o fetita” sau „fetitele sunt intotdeauna mai constiincioase” sau, mai rar, „fetita dvs este cam baietoasa”. Probabil, deci, ca de acolo incepe competitia intre sexe: din bancile scolii primare!
Roxana Gramada (Director de Proiect) si Vlad Rotaru (Managerul Proiectului), precum si intreaga echipa a FEMINA ROMANIA au tras un semnal de alarma asupra discriminarii de gen in tara noastra, pe parcursul celor 36 de luni de implementare a proiectului.
Printre realizarile Femina Romania se afla un raport de cercetare cu relevanta nationala, care ofera date importante despre discriminarea de gen, necunoscute pana in momentul demersului initiat de Femina Romania, publicarea a 10.000 de rapoarte ale cercetarii nationale pe tematica egalitatii de sanse catre autoritatile locale si centrale, institutiile de invatamant si grupurilor de presa. 600 de reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti dar si femei aflate in functii de conducere au beneficiat de training. A fost lansata o campanie nationala de promovare a proiectului, care a ajuns la peste 4 milioane de persoane, prin intermediul mass-media. Au fost distribuite 13.400 de „Ghiduri de buna practica” si 24 de femei jurnalist au fost instruite ca formatori pentru a putea sustine sesiuni de formare pe tematica egalitatii de sanse si de gen. 1961 de persoane au fost indrumate pentru accesarea unui loc de munca si 316 persoane aflate in situatii de abuz au fost asistate on-line in domeniul egalitatii de sanse.
Mai mult decat atat, Femina Romania vrea sa schimbe realitatea si printr-un proiect de lege care a fost depus avand 81 de sustinatori din randul parlamentarilor. Deputatul PSD Ana Birchall a inregistrat la Camera Deputatilor propunerea de modificare a Legii nr 202/2002, cu modificarile si republicarile ulterioare, privind egalitatea de sanse intre femei si barbati. „Prin proiectul depus la Camera Deputatilor imi doresc in primul rand o armonizare deplina a legislatiei romanesti cu cea europeana din domeniu. Este un proiect la care tin, nu doar pentru ca sunt o reprezentanta a femeilor, dar si pentru ca aplicarea a unui numar cat mai mare din recomandarile europene sau din modelele altor state membre UE poate contribui la imbunatatirea vietii femeilor in aceasta perioada de criza. Toate datele cercetarilor efectuate la nivel european au aratat ca principalele victime ale crizei economice au fost femeile, indiferent daca ne referim la salarizare, la gasirea unui loc de munca, la pastrarea locurilor de munca apar?inand femeilor, la promovarea in functii de decizie” a spus deputatul PSD.
Proiectul de lege este consecinta fireasca a unui demers public al proiectului FEMINA Romania. Deputatul PSD Ana Birchall a multumit atat FEMINA Romania, societatii civile dar si parlamentarilor care sustin initiativa sa.
”Multumesc FEMINA Romania pentru initiativa de a ne provoca sa imbunatatim spatiul legislativ privind combaterea discriminarii de gen, pentru contributiile si sfaturile de substanta primite in perioada de elaborare a proiectului de lege. Numarul mare al celor care au semnat pentru modificarea legislatiei, 78 de parlamentari deopotriva femei si barbati, imi arata ca mentalitatile din Romania s-au modificat substantial in ultimii ani. Astept ca legea sa fie votata cat mai curand in Parlament!” a incheiat Ana Birchall.
La Conferinta de Presa care a avut loc pe 28 martie la Sediul Femina Romania, Roxana Gramada – Director de Proiect si Vlad Rotaru – Managerul proiectului au oferit jurnalistilor prezenti la eveniment detalii despre activitatea Femina Romania, sperand ca demersul lor sa aiba efect si dupa ce proiectul ajunge la final. Astfel, una dintre concluzii este ca problema discriminarii de gen nu e izvorata dintr-un feminism exagerat, iar specialistii au trebuit sa se lupte cu cifre ingrijoratoare. Din raportul FEMINA ROMANIA, intocmit la inceputul campaniei, reiese faptul ca, in cazul discriminarii de gen, cca. 67% din victime au preferat pasivitatea si acceptarea situatiei de abuz,considerand ca situatia nu este deosebit de grava. Sunt extrem de rare cazurile care ajung in presa sau la instante de judecata. Acelasi raport al FEMINA ROMANIA arata ca, de fapt, 64% din randul acelorasi victime ale discriminarii pe criterii de gen recunosc faptul ca nu stiu ce pasi ar trebui facuti pentru a-i pedepsi pe cei vinovati, iar 22% din victime au optat pentru parasirea locului de munca unde au suportat o forma severa de abuz din partea angajatorului sau a sefului ierarhic. Este ingrijorator si faptul ca cca. 50% din victime afirma ca nu au fost promovate si nu au fost salarizate conform meritelor reale datorita aplicarii unor criterii subiective de recrutare si selectie, in functie de gen. In cazul unui diferend cu seful ierarhic cauzat unui act discriminator indreptat asupra unei subordonate, aceasta prefera neamestecul colegilor in conflict pentru a-i proteja de eventuala lui razbunare in consecinta pozitiei adoptate.
Site-ul www.feminaromania.ro ofera detalii despre acest proiect, precum si, gratuit, Ghidul de Bune practici, prin care fiecare femeie poate afla daca este sau nu victima a discriminarii.