fbpx

Violoncelistul Razvan Suma a incheiat miercuri, la Sala Radio, turneul “Va place Bach?”

de

Violoncelistul Razvan Suma a incheiat miercuri seara, la Sala Radio din Bucuresti, turneul national “Va place Bach?”, cu “Variatiunile Goldberg”, o partitura rar cantata in Romania.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Violoncelistul Razvan Suma, insotit de instrumentul sau de colectie Maucotel – Fournier, realizat la Paris in 1849, a pornit din nou la drum, intre 2 si 30 octombrie, sa cante pentru publicul din noua orase ale Romaniei (Iasi, Botosani, Hunedoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Timisoara, Ramnicu Valcea, Craiova, Sibiu), adresand melomanilor intrebarea care a dat titlul celei de-a doua editii a turneului sau national “Va place Bach?”. Spectatorii au umplut salile de concert pana la refuz, rasplatind cu aplauze calduroase prestatia plina de virtuozitate si sensibilitate a celui dintai artist roman care a interpretat pentru prima oara (in martie 2012), intr-un singur concert, integrala suitelor pentru violoncel solo semnata de J.S. Bach.

 

Miercuri seara, la Sala Radio din Capitala, Razvan Suma si-a incheiat turneul national printr-un concert extraordinar cu “Variatiunile Goldberg”, o partitura rar cantata in Romania, interpretata la trei instrumente cu coarde. Alaturi de Razvan Suma au cantat violonista Corinne Chapelle, care a studiat cu celebrul Yehudi Menuhin – discipolul lui George Enescu -, si Razvan Popovici (viola), initiatorul si directorul Festivalului SoNoRo.

 

Publicata pentru prima data in anul 1741, “Variatiunile Goldberg”, una dintre compozitiile patrimoniului muzical universal care poarta semnatura marelui Johann Sebastian Bach, reprezinta o arie cu 30 de variatiuni, o suita de bijuterii muzicale, cantate peste tot in lume in numeroase variante de interpretare. Concepute pentru clavecin, “Variatiunile Goldberg” au fost prelucrate in mod liber de multi interpreti care au modificat fie instrumentele, fie notele, fie si instrumentele si notele deopotriva. Transcriptia “Variatiunilor Goldberg” pentru trei instrumente cu coarde care a fost interpretata in cadrul turneului national “Va place Bach?” a fost realizata de Dmitry Sitkovetsky.

 

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in numeroasele recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires si Kursall din San Sebastian.

 

In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare “Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de trio – “Romanian Piano Trio” si “Trio Strad” – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele “Cellissimo”, Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao si Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici si Misha Katz.

 

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor organizate de Asociatia SoNoRo.

 

Violonista americano-franceza Corinne Chapelle a inceput sa cante la vioara la varsta de doi ani si jumatate, iar la varsta de zece ani a castigat premiul intai la Concursul Mozart din Statele Unite. A studiat cu Yehudi Menuhin – celebrul violonist si dirijor, discipol al lui George Enescu – la scoala acestuia de langa Londra si apoi si-a definitivat studiile la Juilliard School of Music in New York. Ascultand-o pe Corinne Chapelle, lordul Menuhin a caracterizat-o ca fiind “unul dintre cele mai promitatoare talente ale generatiei sale”.

 

Ca solista a concertat in Europa, Asia si America cu Orchestra Simfonica din Montreal, Orchestra Radio Poloneza, Filarmonica din Bucuresti, Orchestra de Camera din Praga, Mozarteum Orchester Salzburg si Filarmonicile din Shanghai si Beijing. A cantat in sali prestigioase precum Théatre des Champs-Elysées din Paris, Mozarteum din Salzburg, Filarmonica din Köln, Sala Haydn din Palatul Esterházy, Prinzregententheater din Munich si Sala Tonhalle din Zürich.

 

Razvan Popovici a cantat in majoritatea tarilor europene, in sali renumite precum Filarmonica din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, South Bank din Londra, YMCA din Ierusalim, Prinzregententheater din München si Théatre des Champs-Elysées din Paris. A colaborat cu artisti de valoare din intreaga lume si este frecvent invitat la festivaluri ca Lucerne Festival (Elvetia), Wiener Festwochen (Austria), Oxford Chamber Music Festival (Marea Britanie), Ferrarra Musica (Italia) si Kobe Music Festival (Japonia).

 

Razvan Popovici a fost prim-violist invitat al Filarmonicii din Essen, al Gstaad Festival Orchestra si al orchestrelor de camera din München, Köln si Kobe. In stagiunea 2009-2010 a debutat in Musashino Hall din Tokio, in Konzerthaus si Musikverein din Viena si in Carnegie Hall din New York. Artistul este initiatorul si directorul Festivalului Chiemgauer Musikfrühling din Germania si al Festivalului SoNoRo din Bucuresti.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.