fbpx

Violonistul Liviu Prunaru canta Paganini pe vioara Stradivarius, la Sala Radio

de

Violonistul LIVIU PRUNARU, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucura de dreptul de folosinta asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius „Pachoud” din 1694 – revine la Bucuresti, pe scena Salii Radio!
Vineri, 6 martie (19.00), il veti aplauda pe artistul roman alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor si Corurilor Radio si unul dintre cei mai apreciati muzicieni romani ai momentului: TIBERIU SOARE.

La inceput de primavara, Orchestra Nationala Radio impreuna cu Tiberiu Soare si Liviu Prunaru va daruiesc, prin programul propus, trei martisoare muzicale „unul si unul”! Seara se va deschide cu VERDI, prin celebra sa uvertura la opera „Forta destinului” (La Forza del Destino), lucrarea fiind parte a marelui repertoriu simfonic romantic italian.
            Liviu Prunaru va interpreta apoi unul dintre concertele compozitorului italian NICCOLÒ PAGANINI – Concertul nr. 2 in si minor pentru vioara si orchestra, lucrare ce starneste in continuare fascinatia publicului prin virtuozitatea tehnica pe care o cere tuturor violonistilor ce o abordeaza. Popularitatea acestui concert este datorata finalului, prin Campanella, joc de clopotei ce solicita solistului o maiestrie aparte a tehnicii arcusului, asemenea unui „foc de artificii” muzical.
In partea a doua a serii veti asculta si una dintre simfoniile lui BEETHOVEN : Simfonia a VI-a – Pastorala, o marturie a compozitorului despre dragostea sa pentru natura, marcata de lungi plimbari rurale. Fiecare dintre cele cinci sectiuni ale simfoniei are un subiect legat de sentimentele pe care natura i le provoca artistului: prima parte defineste insasi ideea de natura, de pastoral, urmeaza o miscare lenta, o evocare poetica a momentului de liniste petrecut la marginea unui parau. Calatoria imaginara continua printr-o “vesela intrunire a taranilor”, inainte de final intervine imaginea unei violente furtuni de vara, izbucnite pe neasteptate, iar finalul sugereaza o stare de pace, in care natura se uneste cu credinta.
 
LIVIU PRUNARU, castigator a numeroase competitii muzicale de mare valoare, si-a construit o bogata cariera internationala: aparitii solistice alaturi de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de camera din Indianapolis.
Fie ca solist concertist, fie in recitaluri, Liviu Prunaru canta frecvent in toate marile orase ale lumii si este invitat in cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena si Salzburg. In fiecare toamna a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat in multe orase ale tarii in cadrul turneului national « Duelul viorilor », sustinut alaturi de violonistul Gabriel Croitoru si de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistica, Liviu Prunaru este implicat activ in domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioara al Academiei Menuhin.
 
Incepand din anul 2012, TIBERIU SOARE este dirijor sef al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, inregistrand alaturi de aceste ansambluri numeroase succese atat pe scena Salii Radio, cat si in cadrul evenimentelor in aer liber sau a turneelor internationale. In septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat sa dirijeze primul sau concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alaturi de celebra soprana Angela Gheorghiu.
Printre recentele sale succese internationale se numara si concertul dirijat in mai 2013, eveniment desfasurat cu participarea Angelei Gheorghiu si a tenorului Teodor Ilincai la Royal Festival Hall din Londra, alaturi de Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat in toamna anului 2013 trei concerte in strainatate, alaturi de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) si Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat in Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester intr-o gala de opera al carei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), in cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).
In noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alaturi de Angela Gheorghiu, in legendare sali de concert din Europa: Théatre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam. In seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene – Orchestra Simfonica Saarbrücken – intr-un nou concert de gala alaturi de cunoscuta soprana Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.
           
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
 
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.
 

Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.