Cristian Badilita – Talibanizarea oraselor din Romania trebuie sa inceteze

de

De ani si ani de zile orasele din Romania traiesc un fenomen intalnit doar in tarile musulmane: agresiunea sonora din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserica ortodoxa din spatiul citadin romanesc dispune de o statie de amplificare, iar slujbele sunt transmise SISTEMATIC pe sute, uneori mii de metri distanta in afara lacasului de cult. Acest lucru este inadmisibil intr-o tara membra a Uniunii Europene.

1) Bisericile sunt lacasuri de cult rezervate credinciosilor; spatiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oras; a transmite o slujba religioasa in spatiul comunitar reprezinta o flagranta incalcare a libertatilor cetatenesti; nimeni dintre noi nu este obligat sa asculte o slujba crestina pe strada sau in propria locuinta, asa cum, din pacate, se intampla in Romania.
2) Liturghia crestina este o taina, un mister divin; a o difuza in public inseamna pur si simplu a o batjocori; preotii care „difuzeaza” liturghia prin megafoane isi profaneaza propria religie; mai mult, le amintim acestor preoti ca, in Predica de pe munte, Isus Hristos le porunceste ucenicilor sa nu se roage „ca ipocritii”, „la raspantii, ca sa se arate oamenilor”, ci „in camara” fiecaruia, „dupa ce incuie usa” (Matei, 5,6-7). Sau poate Isus Hristos nu mai are nicio legatura cu Biserica ortodoxa romana, fiind excomunicat?
3) Pentru a justifica acest fenomen talibanic de proportii nationale, aceasta lipsa de bun simt la adresa concitadinilor si aceasta profanare a propriei religii unii preoti invoca dimensiunile mici ale bisericilor. Aceasta justificare nu este doar puerila, este pur si simplu neadevarata si oricum irelevanta. Biserica ortodoxa romana are suficiente lacasuri de cult unde adevaratii credinciosi se pot inchina si participa la slujbe. Nu megafonizarea sporeste credinta, ci trairea autentica a Evangheliei. Iar daca nu sunt destule biserici nu se da buzna in casele oamenilor.
4) Talibanizarea spatiului citadin romanesc prin difuzarea slujbelor „publice” ii alunga pe adevaratii crestini din Biserica. E un fenomen vizibil, pe care numai sinodul BOR nu-l admite. Tot mai multi ortodocsi de calitate se indeparteaza de Biserica ortodoxa romana, pentru ca nu gasesc in ea valorile evanghelice predicate de Isus Hristos.
5) Autoritatile Statului roman, mai ales autoritatile locale sunt OBLIGATE sa intervina si sa stopeze aceasta agresiune zilnica. Tulburarea sistematica a linistii publice este o INFRACTIUNE care se pedepseste prin lege. Iar legea, intr-o tara din Uniunea Europeana, se plica TUTUROR.
6) Daca sinodul Bisericii ortodoxe romane si fiecare preot in parte nu vor lua masuri imediate pentru eliminarea acestui fenomen ne vom adresa institutiilor europene abilitate care vor sti sa aplice si de aceasta data legea in Romania.
7) Exista multi preoti ortodocsi de bun simt, care nu-si agreseaza semenii sub nicio forma si care sufera din cauza majoritatii confratilor lor, fara sa aiba insa curajul de a se manifesta. Aceasta Sesizare este facuta si in numele acestor preoti.

Cristian Badilita
Scriitor, teolog, doctor al Universitatii Paris IV Sorbona

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *