fbpx

Neuronii pot fi salvati cu vin rosu

de

Resveratrolul, o substanta prezenta in mod natural in strugurii rosii, pare a avea efecte benefice asupra neuronilor, se afirma intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Georgetown din Statele Unite.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aceasta molecula ce face parte din familia polifenolilor acorda vinului rosu (cu conditia sa fie consumat cu moderatie) proprietati benefice pentru sanatate. De cativa ani, aceasta molecula face obiectul multor studii prezentate in reviste stiintifice prestigioase si si-a demonstrat deja proprietatile antioxidante si pe cele binefacatoare asupra diabetului, obezitatii si a cancerului.
 

Resveratrolul are si un efect protector contra maladiei Alzheimer, afirma cercetatorii de la Universitatea Georgetown, care au initiat un studiu clinic de faza II, realizat pe un esantion de pacienti care sufera de o forma lejera sau moderata de dementa. Acest studiu va avea o durata de un an: jumatate dintre participanti vor primi comprimate de resveratrol pur, iar ceilalti vor primi un placebo. Studiul are scopul de a verifica toleranta participantilor la resveratrol, administrat de doua ori pe zi in doze importante.
 

Participantii vor face seturi complexe de analize, precum punctii lombare, imagistica prin rezonanta magnetica si recoltari sangvine, pentru a evalua progresul maladiei Alzheimer, a precizat Scott Turner, coordonatorul studiului.

“Inca din 1997, un studiu publicat in Franta a asociat consumul moderat si regulat de vin rosu cu un risc mai scazut de declansare a maladiei Alzheimer.
Insa cercetatorii nu au descifrat motivele acestei legaturi. Mai multe ipoteze au fost lansate, atunci, inclusiv cea despre binefacerile resveratrolului. Acest studiu american este interesant, pentru ca va permite verificarea acestei ipoteze”, afirma profesorul Jacques Touchon, neurolog la CHU din Montpellier.
 

Mai multe mecanisme pot explica efectul protector al resveratrolului asupra maladiei Alzheimer. S-a demonstrat deja ca aceasta substanta are o actiune antiimbatranire la soareci. “Acest polifenol pare sa amelioreze longevitatea si sa favorizeze mentinerea unor activitati fizice si cognitive”, afirma la randul sau profesorul Norbert Latruffe de la INSERM Dijon, care studiaza efectele pe care le are resveratrolul asupra inflamatiilor si cancerogenezei.
 

Se presupune ca resveratrolul ar prelungi viata celulelor nervoase actionand asupra anumitor gene. “El poseda si efecte antiinflamatorii si este un vasodilatator, intrucat permite eliberarea de monoxid de azot”, spune Norbert Latruffe. Insa, desi resveratrolul pare foarte promitator, el prezinta si anumite dezavantaje. “Principala problema este ca este foarte rau absorbit pe cale orala”, spune profesorul Bruno Vellas de la Universitatea din Toulouse.

 

Rezultatele studiului de faza II coordonat de medicul Turner sunt asteptate de specialisti cu mult interes, dar si cu prudenta. Chiar daca resveratrolul a prezentat deja un grad de eficienta, drumul este destul de lung inainte de lansarea pe piata a unui tratament. “Trebuie sa se lanseze ulterior un studiu de faza III pe o scara mai mare si sa se observe rezultatele obtinute pe pacienti. Insa in cazul maladiei Alzheimer am cunoscut zeci de esecuri cu alte molecule care erau foarte promitatoare”, afirma Jacques Touchon.
 

Dificultatea de a demonstra actiunea unor molecule precum polifenolii in cazul maladiei Alzheimer depinde si de istoricul bolii. “Leziunile apar cu multi ani, uneori chiar cu zeci de ani, inainte de aparitia simptomelor. Intre timp, pacientii compenseaza.
Gratie resveratrorului am intrat intr-o categorie de produse care permit deplasarea cursorului, prin incetinirea aparitiei simptomelor si prin mentinerea fenomenelor de compensare. Nu vom avea deci un raspuns decat peste multi ani. Trebuie sa ramanem prudenti”, considera profesorul Bruno Dubois, neurolog la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.