O alimentatie saraca in saruri induce deficiente in structurile tesuturilor, in functionarea corecta a proceselor metabolice, dar si o mineralizare insuficienta, care determina aparitia starilor de oboseala, tremurul pleoapelor, putere de concentrare scazuta, iar in cazul celor mici, dezvoltarea insuficienta a oaselor si a vederii.
Acidul si nivelul alcalin sunt masurate pe o scala a pH-ului, astfel ca o crestere a aciditatii determina scaderea pH-ului si instalarea acidozei, in timp ce o crestere a alcalinitatii face ca nivelul ph-ului sa creasca si deci, sa apara alcaloza. In general, nivelul pH-ului sanguin trebuie sa aiba valori intre 7,35-7,45 – usor alcalin. Cel mai la indemana mod de a mentine acest nivel constant este printr-o alimentatie alcalina. Aceasta ajuta pH-ul sangelui sa se mentina in limitele normale fara prea mult efort si in acest sens, doctorul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma, sfatuieste ca 60-80% din dieta sa fie constituita din alimente ce contin elemente alcaline si 20-40% din alimente ce contin elemente acide. Aciditatea excesiva duce la imbolnavirea organelor prin care se excreta acizii: rinichii, plamanii, pielea, ficatul si intestinele.
Ce alimente alcaline si acide recomanda dr Tania Bejan, specialist Ropharma?
Dieta alcalina:
• Legume (ridichi, dovleac, cartofi noi, salata verde, patrunjel, usturoi, vinete, conopida, busuioc, coriandru, andive, varza, mazare,chilli, asparagus etc)
• Fructe ( avocado, lamaie, nuca de cocos proaspata, grepfrut etc )
• Cereale si leguminoase (stir, mei, linte, soia, Kamut, orez brun, fasole etc)
• Seminte (migdale, seminte de in, de susan, de floarea soarelui,cocos etc)
• Ulei (de in, de avocado, de cocos etc)
• Germeni (de soia, de ridiche,de broccoli, de Quinoa, etc)
• Verdeata (mladite de grau,de orz,ovaz, pir tarator, coada calului etc)
• Paine (paine cu germeni, lipie cu drojdie etc)
• Ceaiuri (negru, alb, verde)
Dieta acida:
• Carne (vitel, porc, peste, vanat, midii, carnati, slanina etc)
• Lactate (unt,branza,lapte,zer,frisca, branza de soia)
• Oua
• Indulcitori (zaharina, zaharoza, sucraloza, miere,sirop de artar,roscove, sirop de fructoza)
• Bauturi ( energizante, cafea, ceai negru, pasteurizate, cacao etc)
• Sosuri (maioneza, wassabi, mustar, ketchup)
In ceea ce priveste alimentatia zilnica si alcalinitatea acesteia, doctorul imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma, recomanda:
• “Daca doriti sa ramaneti curand insarcinata, orientati-va alimentatia spre una de tip alcalin, bogata in alimente proaspete si sanatoase, in proportie de 80%, deoarece o astfel de dieta poate determina adesea scaderea nivelului de infertilitate” .
• “Marul, portocala, banana – consumate dimineata pe stomacul gol – au efect alcalin, insa consumate seara vor produce senzatia de “arsura la stomac”. Mai mult decat atat, mancate corect, aceste fructe aduc beneficii unice sistemului imunitar, cresc productia de imunoglobuline care protejeaza impotriva virusurilor”
• Evitarea alimentelor procesate precum: paine, paste,cereale, cafea, zahar, produsele in conserva, deoarece contribuie la inducerea starii de hiperaciditate. Astfel, alimentele integrale si neprocesate aduc cele mai multe beneficii pentru mentinerea unui pH echilibrat al sangelui.
• “ Daca sunteti adeptii unei dietei raw, desi nu sunt multe alimente acide incluse in aceasta dieta, va puteti baza pe banane, coacaze, mure, prune, orez brun, dovleac, cacao sau fistic” recomanda specialistul Ropharma Dr. Tania Bejan.