fbpx

Bani albi pentru zile strălucitoare

de

Există încă în limba română expresia care consemnează o calitate importantă a unui bărbat bun: „să aducă banii în casă”, deși, în zilele noastre, ea nu mai are funcționalitate. Pe vremuri, într-adevăr, obligate de normele sociale să fie casnice, femeile erau subordonate economic partenerilor lor care, după bunul lor plac, aduceau sau nu aduceau banii acasă. Femeile trebuiau doar să îi gestioneze cât mai eficient ca să ajungă pentru toate cheltuielile, iar ele își arătau măiestria plătind cu chibzuială… Ar fi o discuție prea lungă să încercăm să ne dăm seama care erau consecințele unei asemenea împărțiri de atribuții, cert este că, din fericire, azi și bărbații și femeile privesc lumea cu ochi la fel de curajoși, sunt la fel de frumoși și de generoși și unii și alții, au inițiative în sex, în casă și în societate și cu siguranță au dreptul și libertatea să contribuie, deopotrivă, la bugetul familiei, fără să mai conteze cine câștigă mai mult și cine mai puțin. Oricum, banii îi avem cu toții pe card și, dacă chiar vrem să-i împărțim fără restricții cu partenerii noștri, putem face două sau mai multe carduri pentru același cont și să-i accesăm când vrem, cum vrem, fără să mai pierdem vremea cu așezatul bancnotelor în sertar și extragerea lor de acolo. Au apărut până și cardurile pentru copii, deci întreaga familie contribuie la operațiunea atât de plăcută de cheltuire, indiferent cine a adunat veniturile.

Cum punem, însă, limite sau restricții ca să nu dăm iama în bani fără măsură? „Când plătesc cu cardul, parcă nu cheltuiesc de la mine”, îmi spunea mai demult o prietenă, uluită de ușurința cu care întinde cardul pentru plăți spre deosebire de felul cumpătat, intrat în oase și-n reflex, în care își numără monedele și bancnotele din portofel.

Ideal ar fi, desigur, să n-avem nevoie să ne batem capul cu economiile, deși, credeți-mă, chiar și cei mai bogați oameni din lume știu să fie atenți cu banii lor – că de-aceea au și ajuns bogați… Dar pentru că prea puțini sunt aceia care-și îngăduie să trăiască fără grija financiară a zilei de mâine, blagosloviți cu cine știe ce moșteniri ale vreunei mătuși bogate din America sau mai de pe la noi, trebuie să…

… CITEȘTE MAI DEPARTE PE SigurantaFinanciara.ro

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
MoneyChat

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.