Multe și valoroase energii feminine și multe resurse artistice s-au unit pentru a lansa pe piață o producție complexă, Wonder Woman, primul film dedicat în întregime super-eroinei DC, iar rezultatul este cu adevărat impresionant! Fanii din întreaga lume ai personajului sunt extrem de fericiți, și chiar și spectatorii care intră în sala de cinematograf cu senzația că vor vedea un film prea comercial sunt iremediabil cuceriți de film și ies încântați, cu vibrația întâlnirii cu o poveste atât de bine construită din cuvinte, imagini, efecte speciale absolut impresionante și emoții autentice, încât convinge pe oricine.
Din 2 iunie, filmul distribuit în România de Vertical Entertainment va cuceri spectatorii din întreaga țară.
Gal Gadot este o actriță israeliană cu un background absolut impresionant, căci a făcute parte pentru doi ani din Forțele de Apărare Israeliene, a primit titlul de Miss Israel în 2004, a făcut modeling, a fost măritată și este mama a doi copii, iar din 2013 a devenit Wonder Woman, căci a câștigat castingul pentru rolul din productia Batman v. Superman: Dawn of Justice care a ieșit pe ecrane în 2016. Ea este cea care joacă rolul principal și în „Wonder Woman”, un film dedicat integral eroinei legendare. Filmul este regizat de Patty Jenkins, regizoarea filmului „Monster” sau a serialul AMC „The Killing”.
Înainte de a deveni Wonder Woman, Diana era o prințesă din Amazon, crescută într-un paradis izolat și antrenată pentru a deveni invincibilă în luptă. Dar când un pilot american se prăbușește pe țărmul insulei și le povestește amazoanelor despre conflictul cumplit care zdruncină lumea întreagă, Diana decide să plece de pe insulă, convinsă că poate anihila această amenințare. Luptând alături de omenire într-un război menit să pună capăt oricăror alte războaie, Diana își va descoperi marile puteri… și adevăratul destin.
Alături de Gal Gadot, din distribuția internațională a peliculei mai fac parte Chris Pine (filmele „Star Trek”), Robin Wright („Fata cu un dragon tatuat”, serialul Netflix „Culisele puterii”), Danny Huston („Înfruntarea titanilor”, „X-Men de la Origini: Wolverine”), David Thewlis (filmele „Harry Potter”, „Teoria întregului”), Connie Nielsen (serialul „The Following”, „Gladiatorul”), Elena Anaya („Pielea în care trăiesc”), Ewen Bremner („T2 Trainspotting”, „Expresul zăpezii”), Lucy Davis („Lupta cu zombi”, serialul „Better Things”), Lisa Loven Kongsli (viitorul „Ashes in the Snow”), Saïd Taghmaoui („Țeapă în stil american”) și Eugene Brave Rock (serialul „Hell on Wheels).
Patty Jenkins a regizat filmul după un scenariu scris de Allan Heinberg, povestea fiind creată de Zack Snyder, Allan Heinberg și Jason Fuchs, pe baza personajelor din benzile desenate DC. Wonder Woman a fost creată de William Moulton Marston.
Pelicula a fost produsă de Charles Roven, Deborah Snyder, Zack Snyder și Richard Suckle, producătorii executivi fiind Stephen Jones, Geoff Johns, Jon Berg, Wesley Coller și Rebecca Steel Roven.
Din echipa de creație condusă de Jenkins au făcut parte directorul de imagine Matthew Jensen („Cronici”, „Fantastic 4”, serialul HBO „Urzeala tronurilor”), scenografa Aline Bonetto, nominalizată la premiile Oscar („Amélie”, „O logodnă foarte lungă”), editorul de imagine Martin Walsh, laureat al premiului Oscar („Chicago”, „Jack Ryan: Agentul din umbră”), designerul de costume Lindy Hemming, laureată a premiului Oscar (trilogia „Cavalerul negru”, „Topsy-Turvy”) și supervizorul efectelor vizuale Bill Westenhofer, laureat al premiului Oscar („Viața lui Pi”, „Busola de aur”). Muzica a fost compusă de Rupert Gregson-Williams („Fără armă în linia întâi”, „Legenda lui Tarzan”).
Warner Bros. Pictures prezintă, în colaborare cu Tencent Pictures și Wanda Pictures, „Wonder Woman” – o producție marca Atlas Entertainment/Cruel și Unusual. Pelicula va fi distribuită de compania de entertainment Warner Bros. Pictures în format 3D și 2D în anumite cinematografe și în format IMAX în întreaga lume.
DESPRE PRODUCȚIE
ZEIȚĂ – RĂZBOINICĂ – LEGENDĂ
Putere, grație, înțelepciune și… wonder: calități înălțătoare care descriu unul dintre cei mai mari supereroi din toate timpurile, cunoscut sub numele de Wonder Woman. Arhetip venerat și solid al universului DC, un sistem universal al puterii și egalității pentru mai bine de 75 de ani – cum și când a apărut această super-eroină și de ce a devenit binele omenirii atât de important pentru ea?
Impresionantul traseu al acestei eroine, într-un film regizat de Patty Jenkins, ne dezvăluie mult așteptata poveste despre origini a Dianei, singurul copil din Themyscira, o insulă secretă făcută cadou oamenilor ei de însuși regele zeilor – Zeus. Aparținând lumii amazoanelor, Diana s-a pregătit toată viața sa pentru luptă. Dar pentru a deveni o adevărată războinică, ea va trebui să-și folosească curajul convingerilor sale – și un arsenal precum niciun altul – pe cel mai groaznic câmp de luptă din istoria omenirii: războiul mondial.
„E timpul perfect pentru a o aduce pe Wonder Woman pe marile ecrane,” spune Patty Jenkins. „Fanii așteaptă de multă vreme acest film, dar cred că și cei care nu sunt deja fani ai eroinei sunt pregătiți pentru un film Wonder Woman. Supereroii au jucat un rol important în viața multor oameni; e fantezia aceea: „Cum ar fi dacă eu aș fi atât de puternic și de grozav, dacă aș putea să am parte de aventuri atât de palpitante și să fiu un eroi?” Se aplică și în cazul meu. Aveam șapte ani când am citit prima oară o bandă desenată cu Superman, mi-a dat lumea peste cap pentru că mă simțeam precum Superman. Personajul suprindea perfect crezul meu de atunci, pe care-l mențin și acum: că există în fiecare om un colțișor care-l îndeamnă să vrea să schimbe lumea în mai bine.”
Apoi a apărut Wonder Woman. „Am urmărit serialul, iar ea era tot ceea ce putea să-și dorească o fată: puternică și bună, captivantă și stilată, impresionantă și eficientă, la fel de aprigă precum băieții. Ea e o tipă super tare, care susține ideea de dragoste, iertare și mărinimie într-o lume complicată. M-am simțit foarte onorată să pot face un film despre un supererou care simbolizează valori atât de importante.”
Scenaristul peliculei, Allan Heinberg, a scris benzile desenate DC Wonder Woman în 2006 și 2007, acesta fiind încântat să facă parte din film. El declară: „Wonder Woman a fost mereu supereroul meu favorit, deoarece în clasa întâi urmăream „Super Friends” în fiecare duminică dimineața în Tulsa, Oklahoma. Să pot contribui la transpunerea poveștii ei pe marile ecrane – alături de o echipă creativă din care au făcut parte Patty Jenkins și Geoff Johns – este un vis devenit realitate.”
La fel ca regizorul, starul Gal Gadot spune: „Ceea ce m-a atras pe mine cel mai mult la acest personaj este complexitatea, Wonder Woman având nenumărate laturi care trăiesc armonios înlăuntrul ei. Și pentru că asta e prima oară când e spusă povestea sa pe marile ecrane, eu și Patty am purtat multe discuții creative despre ea. În benzile desenate, e cea mai tare războinică, dar ea poate fi în același timp vulnerabilă, sensibilă, încrezătoare și confuză… toate deodată. Ea nu-și ascunde niciodată inteligența sau emoțiile.”
Deși creatorul William Moulton Marston le-a făcut cititorilor cunoștință cu Wonder Woman în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, acțiunea peliculei se desfășoară în 1918, spre sfârșitul Primului Război Mondial. Charles Roven explică motivul pentru care producătorii au schimbat coordonatele temporale ale poveștii, spunând: „Plasarea acestui personaj feminin impresionant, care provine dintr-o rasă de femei la fel de independente și puternice, într-o perioadă în care înmugurea mișcarea sufragetelor a fost principalul motiv. În al doilea rând,” continuă el, „dintr-o perspectivă vizuală, subtilitățile acelor vremuri portretizează mai bine adevăratele orori produse de războiul modern. A fost prima oară când luptele nu s-au mai purtat la o distanță mică, față în față, nu mai trebuia să fii relativ aproape pentru a împușca pe cineva, nu mai trebuia să-ți înfrunți direct adversarul. Din contră, luptele se duceau de la o distanță mare. puteai să bombardezi un loc fără să ai habar cum arăta dușmanul tău, fără să știi pe cine omorai. A devenit mai ușor să ucizi. Am vrut această dinamică nouă a războiului să fie proaspătă pentru personajul nostru, Wonder Woman, deoarece ea e obișnuită ca războinicii să fie oameni pe care-i admiri, dar acum, ea se confruntă cu un război unde nu există eroi, fiindcă nu poți fi un erou dacă nu știi cu cine te lupți.”
Tocmai acest aspect se zbate Wonder Woman să-l înțeleagă. Producătorul Zack Snyder spune: „Wonder Woman are o puritate anume pe care o iubesc. Ea nu are un trecut distrus, nu caută să se răzbune pe oamenii care i-au greșit și nu are experiențe traumatizante. A avut parte de o copilărie idilică și a fost învățată să prețuiască viața. Ea poate fi o eroină pur și simplu pentru că-și dorește să facă ceea ce este bine, lucru foarte tare, care este perfect redat de Patty și Gal în film.”
Producătoarea Deborah Snyder a observat că Jenkins împărtășea pe deplin această viziune a filmului și, mai important, aceasta avea o pasiune de neegalat pentru personajul DC. „Entuziasmul lui Patty s-a văzut pe tot parcursul filmărilor,” își amintește Snyder. „Ea admiră personajul, de aceea a simțit o responsabilitate imensă, la fel ca toată echipa, aceea de a se asigura că Wonder Woman era transpusă pe marile ecrane cât mai sincer. Aceasta este o figură care a apărut înaintea noastră și va supraviețui mai mult decât noi, un personaj care luptă pentru libertate și dreptate, dar care crede și în dragoste. Cred că asta o face pe Wonder Woman irezistibilă.”
Când un bărbat – primul pe care l-a văzut Diana în viața sa – ajunge pe malul insulei sale, acesta îi deschide ochii cu privire la lumea exterioară, care există dincolo de insula sa apărată. Acest demers începe din greșeală, deoarece el ajunge din întâmplare pe malurile insulei Themyscira. Producătorul Richard Suckle spune: „Ea îi salvează viața, iar în schimb, Steve Trevor îi povestește Dianei despre lumea oamenilor. Ei sunt un cuplu extraordinar în universul DC, dar în film îmi place și mai mult cum sunt portretizați. Există o chimie anume, iar filmul îi permite acesteia să iasă la iveală în mijlocul acestei aventuri extraordinare, fără să pună accentul pe vreo domniță sau vreun domnișor aflat în primejdie. Ei au nevoie unul de celălalt, învață unul de la celălalt, sunt egali.”
Patty Jenkins adaugă: „Din primul moment în care se întâlnesc, se creează o legătură, iar maniera în care se desfășoară povestea lor de dragoste este captivantă și unică, mai ales pentru acest tip de film și perioada în care e plasată acțiunea.”
Chris Pine, care-i dă viață căpitanului Steve Trevor, s-a bucurat de egalitatea dintre personaje și a apreciat faptul că și Steve are ce învăța de la Diana. „Am simțit că fac parte din ceva special realizând acest film, care e mai mult decât un simplu film cu supereroi, cred eu. Pelicula se folosește de o manieră îndrăzneață de a povesti pentru a înfățișa acțiunile acestei femei puternice, într-o lume violentă, condusă de bărbați. Ea îi arată personajului meu – care a fost spion, care s-a confruntat cu răul și s-a scufundat cu totul în universul toxic și cenușiu al războiului – că mai există posibilitatea de a fi idealiști și de a ne dori cu adevărat să le facem un bine celorlalți. E o poveste care se potrivește foarte bine vremurilor noastre.”
„Fiecare supererou are propriile puncte forte,” afirmă Jenkins, „dar cred că cele mai frumoase aspecte la Wonder Woman sunt bunătatea, amabilitatea și duioșia de care dă dovadă. Dar niciuna din aceste trăsături nu neutralizează puterea ei, ci o intensifică!”
„Dacă nimeni altcineva nu va apăra lumea, atunci trebuie să o fac eu!”
-Diana de Themyscira
„Când facem cunoștință cu Diana, ea e o fetiță curioasă, foarte curajoasă dar și impertinentă, cam obraznică,” zâmbește Gal Gadot. „Ea admiră războinicele amazoane din jurul ei și vrea să fie ca ele, să lupte. Cu toate aceastea, mama Dianei, regina Hippolyta, e foarte protectoare când vine vorba de fetița ei, pe care nu o lasă să se antreneze. Dar Diana are o anumită sclipire, un foc în priviri. E clar că va obține ce-și dorește, că va face în așa fel, încât să-i iasă planurile.”
Debutanta Lilly Aspell îi dă viață Dianei, varianta de 8 ani, iar Emily Carey îi dă viață la 12 ani, înainte ca Gadot să preia rolul Dianei adulte. „Ambele fetițe au făcut o treabă fantastică portretizând-o pe Diana în copilărie,” spune Gadot, „oferind astfel publicului informații despre cât de hotărâtă era Diana de la început. Cred că aceste scene ajută mult publicul să o înțeleagă pe Diana cea adultă.”
Dar Gal Gadot, confirmă Patty Jenkins, e cea care aduce imaginea lui Wonder Woman pe marile ecrane, așa cum aștepta publicul dintotdeauna. „Gal este, cu siguranță, cea mai drăguță, frumoasă și dedicată persoană pe care o poți întâlni. Tot ce a vrut ea de la acest proces a fost să-i facă dreptate acestui personaj. Ea chiar a vrut să o întrupeze pe Diana la nivelul așteptărilor tuturor.”
Și nu a fost mereu ușor, datorită vremii reci, a antrenamentelor intense, a scenelor de acțiune dificile și a faptului că Gadot apare în aproape toate scenele. „Când lucrurile deveneau foarte dificile pe parcursul filmărilor, Gal era cea după care ne ghidam,” spune Jenkins. „Ea are o forță interioară incredibilă, un temperament de fier, putea să treacă prin orice, fără să-și schimbe atitudinea optimistă. E o persoană uimitoare.”