fbpx

Emilia Popescu: A iubi este lectia suprema in devenirea noastra

de

Emilia Popescu si-a purtat divortul cu aceeasi discretie in care si-a trait si casnicia. Ii straluceste in priviri doar numele Mariei, fiica sa, dovada fericirii ei de netagaduit. Cu toate acestea, crede inca in iubire, pe care o considera sentimentul ce desavarseste fiinta umana.

Interviu de Eveline Pauna

Eveline Pauna: Romania are tendinta sa eticheteze femeia de succes ca fiind „de 3Xfemeie” – mama, sotie, femeie de cariera. Credeti ca doar echilibrul acestor trei ipostaze da valoarea unei femei?
Emilia Popescu: Nu numai in Romania femeile incearca sa impace toate aceste atributii. Axate pe cariera, femeile hotarasc sa devina mame la varsta mai matura si timpul petrecut cu copilul e infinit mai putin, din cauza serviciului. Sunt multe de discutat pe aceasta tema: viata agitata pe care o traim, poluarea si alimentatia, toate contribuie la modificarile genetice, comportamentale la care asistam neputinciosi… cat despre cum e sa fii sotie sau sot… Nu isi mai pune nimeni intrebarile acestea…
Marea Dragoste – Tango: Femeia este mai frumoasa atunci cand iubeste?
Emilia Popescu: Dragostea muta muntii din loc, razbeste prin toate furtunile. Asa scrie in Biblie. E adevarat, insa – dragostea aceea pura, neconditionata, care nu asteapta acelasi raspuns, care nu cere. Asta e cel mai greu de realizat, acesta e cel mai dificil drum: sa ajungi in acea stare de gratie cand este de ajuns doar sa daruiesti. A iubi este lectia suprema in devenirea noastra ca oameni. Din pacate, de cele mai multe ori, suferim ca nu suntem iubiti asa cum ne-am dori…
Marea Dragoste – Tango: Ce e dragostea?
Emilia Popescu: Cea mai frumoasa dovada de dragoste este fiica mea, Maria, un dar de la Dumnezeu…
Marea Dragoste – Tango: Casnicia dumneavoastra s-a incheiat. Mama si tata pot ramane prieteni, dupa divort, de dragul copilului?
Emilia Popescu: Ideal este ca parintii sa ramana in relatii de colaborare, ca o echipa sudata, avand drept scop educatia si sprijinul acordat copilului lor. Asa ar fi ideal…
Marea Dragoste – Tango: Cum te schimba, ca femeie, o Mare Dragoste?
Emilia Popescu: Orice om, cand iubeste, straluceste. Dragostea face o femeie sa fie, cu adevarat, femeie. In general, toti oamenii indragostiti seamana. Ati observat? Se schimba totul: tenul, ochii – devin mai vii, puterea, energia. Cand iubesti, ai impresia ca poti orice.
Marea Dragoste – Tango: Intre o femeie si un barbat, cine iubeste mai nobil?
Emilia Popescu:  Barbatii, femeile… Suntem oameni. Unii sunt mai generosi, altii mai posesivi. Nu e un barbat mai nobil in iubire decat o femeie. Nici invers. Nobletea sufleteasca tine de caracterul omului.
Marea Dragoste – Tango: Cum v-a schimbat aparitia Mariei in viata dumneavoastra? Clipa in care ati devenit mama poate fi asemuita cu alte bucurii?
Emilia Popescu: Aparitia fiicei mele a insemnat a doua nastere a mea. Sunt mama si asa voi ramane pana la sfarsitul vietii. Restul… e secundar!
Marea Dragoste – Tango: Care au fost cele mai marete, mai neasemuite lucruri pe care le-ati facut din dragoste pentru un barbat?
Emilia Popescu: Deseori, iubirea cea mare nu are legatura cu grija fata de cel iubit. Dupa ce trece pasiunea, ar trebui sa ramana tandretea si grija fata de nevoile si de sufletul celui iubit. Asa ar trebui, asa ar fi ideal. Din pacate, preocuparea principala este sa avem grija de masinile noastre, nu de cel de langa noi.
Marea Dragoste – Tango: De ce le trece iubirea barbatilor de langa noi?
Emilia Popescu: Sincer, de ce le trece barbatilor iubirea.. nu stiu. Nu stiu! Nu stiu nici de ce le trece femeilor.
Marea Dragoste – Tango: Ce o invatati pe Maria pentru anii in care va iubi, ea insasi si va fi intr-o relatie?
Emilia Popescu: Fiicei mele incerc si cred ca am reusit sa o fac sa inteleaga ca cel mai important lucru intr-o relatie – fie ca e de serviciu sau de dragoste – este, ca atunci cand apar probleme sa le sesizezi si sa incerci sa le rezolvi pe loc. Asta inseamna demnitate. Libertate. Doar asa ai sanse sa avansezi, pe toate planurile. E o lectie pe care eu am invatat-o prea tarziu.
Marea Dragoste – Tango: Sunteti actrita, stiti “sa cititi” oamenii? Cum sunt barbatii din Romania?
Emilia Popescu: Barbatii Romaniei… sunt barbati, atata tot. Sunt la fel peste tot in lume. Poate ai nostri mai au inca educatia aceea de macho si cea in care femeia sa fie subaltern. Unii dintre ei… Dar ce-am fi fara iubirea lor?…

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.