In urma cu cel putin o suta de ani, femeile inclinau sa creada multe lucruri despre sanatatea reproducerii care mai tarziu s-au dovedit a nu fi adevarate. De exemplu, gravidele in travaliu erau adesea sfatuite sa puna un cutit sub pat care sa “le taie durerea”. La inceputul anilor 1900, metodele contraceptive erau insa interzise, existand o multitudine de controverse si dezbateri legat de acestea, chiar si in cadrul cuplurilor casatorite. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si populare mituri ale metodelor contraceptive.
1. Nu pot sa raman gravida daca am relatii sexuale in timpul menstruatiei
Multe femei cred ca intretinand relatii sexuale in timpul menstruatiei sau in timpul primei sau ultimei parti a ciclului menstrual aceasta nu le va oferi o sarcina nedorita. In timp ce multe dintre femei pot ramane gravide la mijlocul ciclului menstrual, sansa de a concepe un copil poate fi mai mare in orice moment al lunii. Alt lucru important de stiut: spermatozoizii poate supravietui 5 zile in organismul unei femei; mai mult, daca menstruatia sufera dereglari calendaristice, cumulat cu durata de viata a spermatozoizilor in organism, sansa unei sarcini nedorite incepe sa creasca.
2. Alaptarea protejeaza de o eventuala sarcina
In timpul alaptarii, menstruatia si ovulatia, desi e putin probabil sa se intample, pot aparea, deci este posibil sa ramai insarcinata si cand alaptezi. Nu trebuie sa existe semne premergatoare.
3. El intotdeauna “se retrage” inainte de a ejacula, deci nu voi ramane gravida
Este un lucru fals pe care il cred majoritatea femeilor. Inainte de a se produce ejacularea, o cantitate mica de lichid de lubrefiere, care contine sperma, este eliberata. In aceste conditii, orice penetrare vaginala poate fi urmata de o eventuala sarcina, chiar daca el “se retrage” intotdeauna inainte de ejaculare.
4. Folosind dusurile vaginale dupa relatii sexuale, pot preveni o sarcina
Dusurile vaginale dupa relatiile sexuale nu te ajuta sa previ o sarcina nedorita. Acest lucru se intampla deoarece sperma poate ajunge la ovule pentru a le fecunda intr-un timp relativ scurt. Cum nimeni nu poate preciza cu exactitate timpul necesar spermatozoidului pentru a fecunda ovulul, este foarte dificil sa ajungi la baie inaintea acestui proces.
Cititi continuarea acestui material la http://doctor.info.ro/10_mituri_despre_metodele_contraceptive.html