Din 12 iunie, Timbuktu va aduce pe marile ecrane de cinema o poveste ce ne va taia rasuflarea instant. Nominalizat la Oscar 2015 pentru cel mai bun film strain al anului si castigator a 7 premii César Awards si 2 premii in cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu prezinta realitatea unui loc din regiunea Africii, in cea mai pura forma.
Filmul este regizat de Abderrahmane Sissako, unul dintre cei mai influenti regizori din Africa. Filmografia sa a uluit audientele de pretutindeni cu adevaruri la care noi nu avem acces decat prin mass media. Cine poate sa arate mai bine portretul unei regiuni, decat cineva care a locuit si a copilarit acolo?
Timbuktu- o vizita frumoasa intr-o regiune de razboi religios
Cuvantul „Timbuktu” este sinonimul unui loc indepartat, imaginar si exotic. Dar, Timbuktu este un oras real din Mali, in Africa de Vest. Nu departe de acesta, o familie traieste intr-o deplina armonie in dunele din desert. In oras, oamenii sufera, neputinciosi,din cauza regimului impus de fundamentalismul islamic. Muzica, rasul, tigarile, chiar si fotbalul sunt interzise. Kidane si familia sa sunt separati de haosul ce stapaneste Timbuktu, pana la un moment dat cand destinul lor se schimba subit si Kidane va avea de-a face cu noile legi ale ocupantilor straini. Schimbarea se produce in momentul in care este ucis animalul preferat al familiei, o vaca pe nume GPS – un simbol adecvat al unei tari care si-a pierdut calea.
De ce fundamentalismul islamic este o bufonerie?
In viziunea regizorala, invadatorii jihadisti nu sunt doar opresori, ci si niste bufoni. Ei interzic fotbalul, dar sunt obsedati de el; interzic fumatul, dar fumeaza pe ascuns. Pedepsesc cu moartea adulterul, dar tanjesc dupa nevestele altora. Personajul negativ este si el om, are dorinte, vicii si slabiciuni. „ A portretiza un jihadist ca fiind un simplu << bad guy >>, care nu are nimic in comun cu mine, nu ar fi conform cu realitatea. De asemenea, el poate reprezenta si altceva, spre exemplu, un impatimit al fotbalului” , spune regizorul. Sissako este un maestru al oximoroanelor si al vizualului. Arata frumuseta locurilor si a oamenilor precum un pictor, dar in paralel sunt infatisate lucruri dure. Muzica din film face ca trupul sa vibreze, dar o opreste brusc. Totul este atat de colorat, pe cand povestea te socheaza. In pofida subiectului abordat, Sissako arata ca fericirea este ca si apa. Se strecoara pana in cele mai terifiante situatii.
Timbuktu este construit cu o emotie impresionanta, ce balanseaza intre speranta si disperare. Este un film care are un rasunt puternic in prestigioase publicatii atat din America, cat si din Europa. Numai in Franta, filmul a adunat peste 1 milion de spectatori.
„ Uimitor, puternic si transcendental.”- The Wall Street Journal
„ Fermecator”- The New Yorker
„ Solar, evocator, a intrecut toate asteptarile”- Le Monde
Din 12 iunie, filmul poate fi vizionat si in Romania, pe marile ecrane. In Bucuresti la Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Cine Grand din Auchan Titan, Hollywood Multiplex Bucuresti Mall, Grand Cinema Digiplex, din 19 iunie la Cinema Studio, Pitesti la Cinema Trivale, in Cluj Napoca la Cinema Victoria, in Tirgu Mures la Cinema Arta, in Botosani la Cine Grand, in Constanta si Brasov la Cityplex.
Categorii:
Film