fbpx

Medici incompetenti, intr-un stat nepasator: cazul cutremurator al copilului Paul Andrei Badarau

de

Era o zi de iarna, ca multe altele, a anului 2005 cand cei doi copii ai familiei Badarau, cereau permisiunea parintilor, Vasile si Liliana, de-a iesi la sanius. Nu s-au lasat convinsi usor, dar la insistenta celor mici, dragostea a ”deschis usa”.Cu permisiunea in ”buzunar”au plecat in viteza si plini de fericire.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nu cu aceeasi bucurie se va intoarce fratele mai mare, Alex, pentru a-si anunta parintii ca fratiorul lui s-a lovit si nu mai poate sta pe picioare. Intr-un final dramatic, fiul cel mai mic, Paul Andrei, purtat pe brate de tatal sau, ajunge la Spitalul Sfanta Maria din Iasi.

Fara a i se face o radiografie i se pune ghipsul. Piciorul il doare in continuare, degetele i se invinetesc. Vazandu-l cum sufera, parintii au chemat medicul de garda. Ca solutie de remediu decide sa-i taie ghipsul pana la genunchi, dupa care i-l pune din nou, motivand ca initial era prea strans. Durerile au continuat pana a doua zi, copilul neputand dormi.

In cele din urma, i-au facut o radiografie si vine diagnosticat cu fractura 1/3 medie, diafiza femurala dreapta. Urmeaza o perioada de spitalizare de circa doua saptamani in care copilului de 5 ani i se introduce in picior o tija metalica, cu scopul de-a stabiliza fractura si de-a permite refacerea osului. Numai ca in sala de operatie contacteaza o infectie: un stafilococ auriu, care va cuprinde intreaga plaga operata, medicii hotarand introducerea unui drenaj pe care-l va tine timp de 6 luni.

Spitalul din Iasi intra in criza de solutii asa ca prefera transferarea pacientului la Bucuresti, semnand biletul de trimitere catre Spitalul Marie Curie. La Bucuresti, pentru o luna de zile i se administreaza antibiotice si i se extrage tija .In locul ei se monteaza un fixator exterior. In urma tratamentului, pacientul devine alergic la antibiotice, diminuand astfel sansele unui insanatosiri mai rapide.

Si cum soarta ”trebuia sa fie si mai crunta” Paul vine diagnosticat cu osteomelita (infectie a sistemului osos, inclusiv a maduvei) . Ca urmare medicii din Bucuresti propun o singura solutie: amputarea piciorului la nivelul bazinului.

Amputarea piciorului?!

Se pare ca nu a fost suficienta lovitura primita, pentru ca o alta nenorocire va aduce nori negri in viata familiei Badarau. Liliana,mama, era insarcinata in luna a sasea.

Vazandu-si copilul pe patul de spital, amenintat cu amputarea piciorului, pierde sarcina in urma unui avort spontan.

Era fetita, imi spune Vasile,un om macinat de neajunsurile din tara, de birocratia sistemului sanitar, de neputinta, dar mai ales de suferinta lui Paul cat si-a intregi familii.

Aflase, el, ca in Italia, la Clinica Rizzoli din Bologna sunt cei mai specialisti doctori!

Mai este o speranta pentru copilul meu!

Asa ca a inceput sa bata la toate usile pentru a intocmi actele necesare. Numai ca cei care se faceau vinovati de starea copilului, vinovatie care se poate dovedi prin sutele de documente pe care Vasile le poarta cu sine ca pe ceva sfant, au refuzat!

De ce au refuzat?Doar ei stiu!

Ultima usa la care a batut a fost cea a unui cotidian, Jurnalul National. Aici a descoperit oameni dedicati profesiei,oameni care si-au asumat rolul de ”avocat” si de sustinator al unei cauze deja pierdute in fata unui sistem perfid si clientelar.

In urma publicarii cazului, facute de Jurnalul National, cineva decide totusi sa semneze asa numitul formular E 112 care ii permitea lui Paul sa se opereze la Bologna.

Ajunsi la Clinica Rizzoli din Bologna, medicii il supun pe Paul la nenumarate analize. In tot acest timp, managerul Clinici care lucra pe dosarul sau, descopera ca formularul E 112 a fost completat in asa fel incat sa nu acopere cheltuielile de operatie.

Dupa ani de suferinta …….

Sansa face ca Paul sa intalneasca in persoana managerului, un om deosebit. Ca reactie la situatia pe care cei din Romania au creat-o, examinand si rezultatele analizelor impreuna cu o comisie de 12 medici, managerul clinicii, decide ca este un caz de urgenta si ca trebuie operat in cel mai scurt timp. Se intocmesc toate documentele in ritm de urgenta iar pe data de 5 mai,2011, Paul este operat de un complet insumand nu mai putin de 12 medici.

Azi, la un an dupa operatie, Paul se afla la Bologna, impreuna cu tatal sau. Intamplarea sau poate nu, a facut sa-i intalnesc! M-au rugat sa-i insotesc la spital pentru a discuta cu medicii, ei nevorbind limba!Mi-au povestit in detaliu ultimii ani din viata lor!

Asa am aflat ca Paul nu poate merge la scoala pentru ca directorul nu a fost de acord. A preferat sa-i trimita acasa, de doua ori pe saptamana, profesori care sa-i predea.

Am inteles ca are nevoie de un calculator pentru a downloada materiale, suport de studiu. Dar stiu si ca in ciuda tuturor neajunsurilor, Paul este un elev premiant.

Paul azi…

Am aflat ca dupa operatiile din tara, piciorul drept a devenit mai scurt cu 7 cm si pentru asta are nevoie de incaltaminte speciala dar pe care nu si-o permite.

Trebuie sa fie operat din nou pentru a i se introduce un dispozitiv extern cu scopul de a-i lungi femurul si ca nimeni in tara nu vrea sa-i semneze pentru un formular E 112 desi nu a beneficiat de vreunul.

Il vad in fiecare zi mergand prin curte intr-un carucior care si acela ar trebui inlocuit.

Il vad urcand scarile folosindu-se de doua carje si alea prea scurte pentru inaltimea lui.

Din ce traiesc…..

In urma bolilor de care este suferind, Paul a fost incadrat cu handicap de gradul I, necesitand insotitor. Numai ca primarul din comuna Unghieni, sat Manzatesti,jud. Iasi, a decis ca nu mai sunt bani pentru a-i plati insotitorul in persoana tatalui sau!

Asa ca veniturile familiei Badaru se compun din:

-pensia de handicap a lui Paul, in valoare de 91 lei (cca 21 €),

-indemnizatia de 560 lei (cca 140 €)

– alocatie 40 lei (cca 10 euro).

Un total de 661 lei (cca 171 €).

Nucleul familiei se compune din 4 mebrii. Parintii si doi copii. Mama este si ea suferinda .

Pentru a putea infrunta cheltuielile casei si in acelasi timp sa fie alaturi de Paul, tatal se ocupa de cultivarea ciupercilor si de cresterea unui numar de 50 prepelite, ouale carora sunt folosite ca tratament pentru copil.

Dorinta de-a trai….

Cand il vezi cu cat curaj invarte rotile caruciorului de care e legat, cu cata seninatate trece peste atatea neajunsuri, fara sa se planga…..cand il vezi cu cata putere strange cele doua carje pentru a se deplasa si cand vezi atata dorinta de viata, nu poti ramane indiferent.

Consulatul general al Romaniei la Bologna …

Domnul consul Gheorghe Milosan a mers sa-i caute, sa-i incurajeze.

? Domnule consul, ce se poate face in concret pentru acesti oameni?

? Reprezentantii Consulatului General al Romaniei la Bologna s-au interesat de cazul lui Paul, este foarte important ca romanii din Bologna sa ia act de existenta acestui caz si sa ne sensibilizam. Sa contribuim fiecare, potrivit posibilitatilor, pentru ca tratamentul baiatului sa fie dus la bun sfarsit!
Eu, personal, voi incerca sa sensibilizez, atat cat imi sta in putinta, mediul in care muncesc!

O data pe luna, dupa terminarea Liturghiei la Biserica, ma opresc intr-o camera, unde oamenii, avizati din timp de catre preot, vin sa-mi prezinte problemele sau sa ceara informatii. Voi face prezent si acolo existenta acestei necesitati!

Roadele nu intarzie sa apara!

Un om cu suflet deosebit, domnul Ioan Eugen Popitiu, i-a oferit un calculator. De acum,Paul,va fi mai linistit, va putea sa-si descarce lectiile sa ramana in contact cu prietenii si de ce nu, pentru varsta pe care o are, sa faca un joc cu baietii!

Noi cei din Bologna continuam sa dam o mana de sustinere, atat cat putem!Necesitatile sunt multe, de aceea facem un apel catre toti cei cu posibilitate si vointa de-a redescoperi laturea solidara. Acel ceva ce ne aminteste ca suntem toti oameni si ca toti, dintr-un motiv sau altul, ne-am putea afla in nevoie!

BRD a pus la dispozitia familiei doua numere de cont pe numele lui Badarau Vasile, sucursala Dancu, com. Holboca, jud. Iasi

RO22BRDE240SV68904442400 RON

RO14BRDE240SV68904602400 EURO

Puteti de asemenea sa-l contactati atat pe Paul cat si pe tatal sau la numarul de Italia: Cell. 388 441 8360

tell.fix: 0232254770

mobil: 0755754770

e-mail: badarau_paul@yahoo.com

Familia Badarau va multumeste!

Din suflet pentru un suflet!

de Vasile Simon

Alte referinte

http://www.bzi.ro/un-copil-a-fost-nenorocit-medicul-incompetent-mihai-anton-salvat-de-sotia-judecator-foto-video-344377

http://video.bzi.ro/video/show/medic-incompetent-salvat-de-sotia-sa-judecator-34821

http://www.bzi.ro/copilul-nenorocit-de-sotul-judecatoarei-este-batjocorit-de-statul-roman-352563

http://www.gazetaromaneasca.com/integrare/voci-din-comunitate/4251-andrei-are-nevoie-de-ajutor.html

http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/220069/Sa-l-ajutam-pe-Andrei-sa-poata-merge-

http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/219972/Operat-de-13-ori-in-opt-ani-Andrei-are-nevoie-de-ajutor-pentru-a-putea-merge

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/dupa-ce-l-au-nenorocit-in-spital-nu-i-dau-voie-sa-se-trateze-afara-572102.html

http://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/trup-minte-suflet/ultima-speranta-577139.html

http://www.telem.ro/telem/arhiva/22223.html

http://www.hotnews.ro/s tiri-presa_regionala_arhiva-1727028-copil-schilodit-urma-unei-operatii.htm

http://www.romanidinbologna.com/?p=1160

http://www.7est.ro/exclusiv-7est/reportaje/item/3734-dati-i-o-sansa-lui-paul.html

http://www.bzi.ro/apel-umanitar-370934

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.