fbpx

Alessandro Safina: Am ales România și România m-a adoptat

de

S-a născut pe 14 octombrie 1963, în micul oraș Siena din Italia, și s-a îndrăgostit de muzica de operă din copilărie. Când a împlinit 17 ani, tânărul Alessandro a început să fie tot mai atras și de muzica pop. „A fost un moment extraordinar al vieții mele. Erau multe trupe care îmi plăcea: U2, Simple Minds, The Clash, care au adus un nou val în muzică. Trupa U2 îmi place în mod special pentru că piesele lor reprezintă dragoste și pace. Mi-ar plăcea să cânt în duet cu Bono”, a declarat Alessandro Safina. Pasiunea lui Alessandro Safina pentru Enrico Caruso s-a întrepătruns cu influențe moderne, precum Depeche Mode, The Clash sau Genesis. De aceea, Safina a combinat cele doua stiluri muzicale, reușind astfel să aducă muzica clasică mai aproape de publicul larg și făcându-l să o îndrăgească. Tenorul italian are o carieră strălucitoare în lumea operei, concertând, cu casa închisă, pe cele mai prestigioase scene de profil, iar pe 14 aprilie 2016 va susține un concert extraordinar la București. Biletele pot fi cumparate online de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.salapalatului.ro, precum si de la casa de bilete a Salii Palatului, magazinele din reteaua Eventim  si din reteaua Bilete.ro.

Alice Năstase Buciuta: Ești pregătit pentru un nou concert în România? Românii te iubesc din ce în ce mai mult. E reciproc sentimentul?

Alessandro Safina: Da, sentimentul este reciproc, mai ales că acum trăiesc aici, casa mea este acum la București. Am aici un copil, acum pe 28 martie a împlinit 16 luni, am și o parteneră pe care o iubesc, mă simt foarte bine aici alături de ei, așa că pot spune că am ales România și România m-a adoptat.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Muzica a fost pentru tine o alegere sau crezi că ține de destin?

Alessandro Safina: Eu cred în destin, dar cred că destinul ni-l construim singuri prin alegeri și prin comportament.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Care e prima ta amintire legată de cântat?

Alessandro Safina: Prima amintire pe care o am este din casa mea în care se asculta multă muzică de operă și bunicul îmi povestea totul despre muzica aceea, îmi spunea care sunt cele mai importante opere, și eu mă jucam imitând cântăreții, asta era joaca mea preferată. Pe la 9 ani am început să cânt și eu și de atunci mi-am dorit să fiu cântăreț și uite că am reușit. Sunt norocos pentru că fac ce îmi place și am făcut din pasiunea mea o meserie.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dincolo de noroc… Ce a fost greu în drumul tău până acum?

Alessandro Safina: Când învățam, erau multe chestiuni tehnice dificile, dar partea cea mai grea în profesia mea a fost cea comercială legătura dintre mine și casele de discuri, urăsc toate negocierile astea și cred că nu-și fac meseria cum trebuie.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Iar cea mai mare răsplată pe care ai primit-o?

Alessandro Safina: Cea mai mare răsplată este să pot să trăiesc din muzică. Și, desigur, o răsplată pe care o primesc la concerte sunt aplauzele și aprecierea publicului.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum ții stresul sub control? Meditezi, te rogi, faci yoga?

Alessandro Safina: (râde) Ținându-l sub control! Întotdeauna este stres înaintea unui concert important, cum este cel de la București, dar pe scenă ajungi să îl transformi în bucurie. Eu nici nu mă rog, nici nu fac meditații, trebuie să fii prea inteligent pentru așa ceva, așa că las chestia asta pentru persoanele intelectuale (râde). Nici yoga nu practic, însă tehnicile de respirație din canto sunt, de fapt, tehnicile de respirație din yoga, deci pe acestea le folosesc.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce muzician te-a inspirat?

Alessandro Safina: Ettore Bastianini este născut în același oraș ca și mine, la Siena, și așa m-am apucat de cântat, imitându-l pe el. A murit când eu aveam patru ani, dar l-am admirat întotdeauna. După el am întâlnit și alți cântăreți care să mă inspire, au fost foarte mulți, unul dintre ei este Plácido Domingo, iar eu continui să învăț, tehnica muzicală se tot perfecționează și sunt mereu lucruri noi de învățat. Ascult absolut tot ce apare și sunt la curent cu tot ce e valoros în muzică.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar din alte genuri muzicale, există, de exemplu, vreun hit care îți place?

Alessandro Safina: Anul trecut m-a impresionat Take Me to Church a lui Hozier, asta mi-a plăcut cel mai mult. (cântă: Take me to church, I’ll worship like a dog at the shrine of your lies, I’ll tell you my sins and you can sharpen your knife…)

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum a fost experiența de a cânta cu Sarah Brightman, cum ați colaborat?

Alessandro Safina: Mă întrebai mai devreme despre stres. Cu ea am fost foarte stresat, fiindcă Sarah e o divă, dar, până la urmă, a fost extrem de distractiv să lucrez cu ea, spunea încontinuu glume și am râs mult…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cu soprane românce ai lucrat? Ți-ar plăcea să cânți cu o soprană româncă?

Alessandro Safina: Acum câțiva ani la Basel am lucrat cu Ruxandra Donose și a fost grozav, dar am ascultat și alte soprane, cum sunt Irina Lungu sau Angela Gheorghiu și sigur că mi-ar plăcea să cânt împreună cu ele…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Contează felul în care arăți în profesia ta? Te preocupă să te menții tânăr, faci sport, ai un consultant de imagine?

Alessandro Safina: Dacă ar fi fost important pentru mine felul cum arăt m-aș fi dus să mă fac actor. În operă vor exista mereu și cântăreți foarte urâți, săracii, dar asta nu e o artă în care frumusețea să conteze foarte mult. Eu știu că nu sunt urât, fizicul m-a ajutat, dar n-a fost atuul meu principal. Pasiunea mă ține tânăr, am un job care te epuizează de energie, dar care te și ține în formă, totodată.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Poți spune că trăiești pentru muzică?

Alessandro Safina: Eu nu trăiesc pentru muzică. Muzica mă ajută să trăiesc, e importantă, dar nu trăiesc pentru muzică, asta ar însemna ca, atunci când nu mai poți să cânți să te trezești fără nimic, ca un câine… Pentru mine contează și dragostea, și prietenii, când termini cu muzica te poți dedica lor mai mult și să rămâi liniștit și împăcat. Cunosc cântăreți care, neavând altceva în afară de muzică, după ce s-au retras au fost distruși, se simțeau inexistenți, iar eu nu vreau să ajung asa.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Despre ce este viața, în viziunea ta?

Alessandro Safina: Oricât de mare ar părea conceptul, viața e ceva simplu și, oricât de banal ar suna, lucrul cel mai important din viață este sănătatea și apoi vin dragostea, adevărul, demnitatea, lucrurile care fac din viață ceva frumos și care merită trăit. E ușor să ai valorile acestea, dar e și mai usor să le pierzi de-a lungul vieții.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Știi deja cu ce vei începe spectacolul de la București?

Alessandro Safina: Probabil cu Incanto sau Sognami… Probabil voi încheia cu unul dintre cântecele napoletane… Voi cânta cântecele care-mi plac mie în acest concert, așa cum fac mereu. Vă invit și sper să vă placă și dumneavoastră!

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

 • Rispetto sempre amore e qualita mă non una donna anonima di pagine cinque che hai rapito uomini

  Stanca G iulie 29, 2018 12:31 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.