fbpx

Anca Grecu: Cei sapte ani de-acasa includ si conceptul de educatie acvatica

de

Doctor in educatie acvatica, autoare a cartii “Bebelusul tau stie sa inoate”, este nu doar din punct de vedere teoretic, ci si prin prisma activitatii sale practice, de manager si instructor al Centrelor de educatie acvatica Baby Spa din Bucuresti, unul dintre cei mai experimentati specialisti ai domeniului. Ea insasi mama a doi copii, Anca Grecu stie ce este mai bine pentru formarea fizica a celor mici.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Care sunt motivele pentru care merita sa facem efortul de a aduce copilul sa invete sa inoate? Nu e chiar asa de simplu, necesita mult timp, bani, efort…
Anca Grecu: Conceptul de activitate acvatica este un segment de nisa, care se adreseaza unei varste destul de speciale. Se refera la primii trei ani din viata copilului, cand nu putem sa-l lasam sa sara coarda, nu putem nici sa-l ducem sa faca alt sport, activitatea fizica sau sportiva specifica varstei este destul de restransa. Din acest motiv, educatia acvatica ajuta copilul foarte mult. In plus, copilul dus in mediul acvatic are o libertate destul de mare de miscare, pentru a atinge anumite obiective, merge sa isi ia o jucarie sau se deplaseaza catre un anumit obiect, el trebuie sa faca un anumit efort fizic, noi stimulam copilul sa faca o activitate fizica, pe care o desfasoara cu succes in apa. Totul este coroborat cu ceea ce inseamna caracteristici de crestere si dezvoltare, atat fizica, cat si psihica a copilului, pentru varsta respectiva. Nu putem sa imprimam o anumita tehnica de miscare la varsta asta, dar genul acesta de activitate facuta in primii ani de viata conteaza foarte mult pentru activitatile viitoare ale copilului, si aici vorbim nu doar de cele fizice, ci si de cele intelectuale. Educatia acvatica are consecinte si asupra nivelului de inteligenta emotionala a copilului. Aducem un copil mic intr-o colectivitate unde invata sa-si imparta jucariile cu alti copii, sa-si imparta emotiile, sentimentele, sa se descopere pe ei insisi, pentru ca vad, este ca si cum ar avea o reflexie in oglinda a unui alt copil de varsta cu el. Povestea cu oglinda este mai putin prezenta in spatiul familial. Nu iti asezi copilul in fata unei oglinzi, dar in momentul in care il aduci la piscina, el ajunge sa interactioneze cu alti copii de varsta lui si sa se descopere pe sine. Acest lucru are consecinte deosebit de bune pentru cei care intra in colectivitate la trei ani.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Recomandati prezenta parintelui cu copilul in apa?
ANCA GRECU: Da, o recomandam din mai multe puncte de vedere. Pentru a asigura suportul emotional, pentru a asigura trecerea catre un profesor care este o persoana straina, trecere care sa se faca intr-un mod cat mai usor. Oricum, aceasta este una dintre putinele activitati la care poate participa activ un parinte, pentru ca la gradinita sau la alte sporturi, parintele nu poate fi prezent decat de pe margine, nu are voie sa se implice. Aici, noi le dam posibilitatea sa se implice, tocmai pentru a intari aceasta conexiune pe care copilul trebuie sa o aiba cu parintele lui si pentru a se produce o invatare a deprinderilor acvatice, intr-un registru de motivatie. Pe copil il motiveaza la aceasta varsta satisfactia parintelui, ceea ce vede la parinte ca ii produce satisfactie, zambetul lui. Parintele il incurajeaza, deci este un factor motivational puternic la o astfel de activitate, mai mult decat la orice alte activitati, tinand cont mai ales de specificul varstei. Este un cumul de factori emotionali, sociali, intelectuali si, nu in ultimul rand, fizici, care pledeaza pentru conceptul de educatie acvatica la varste mici.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Ideal ar fi sa ne dam copiii pana la trei ani la inot, dar pentru cei care n-am reusit sa facem asta si abia acum am aflat, cand avem copii mari, care au poate cinci, zece, cincisprezece ani si n-au invatat inca sa inoate? Ce facem in conditiile acestea?
ANCA GRECU: Pentru toate exista un inceput. Pentru unii este precoce, pana la trei ani; pentru unii este intarziat, asa cum ai zis, poate fi si la copilul de cincisprezece ani. Pentru copilul de cincisprezece ani, inotul are aceeasi importanta in ceea ce priveste aspectul social, pentru ca pana la varsta respectiva are o activitate sportiva, este tonic, ii place sa se miste. Are o implicatie sociala dupa o anumita varsta, pentru a depasi anumite bariere psihologice, pentru ca teama de apa devine restrictiva, te impiedica sa te implici in anumite activitati pe care le-ai putea face mai tarziu cu colegii, cu prietenii. Stim cu totii ca vara toata lumea este innebunita dupa acele activitati outdoor, de a merge la piscina sau la mare. Pentru o astfel de persoana adolescenta, dar care nu stie sa inoate, devine ceva neplacut si prefera sa nu participe. Pentru copilul mai mic, de la cinci ani in sus, este o activitate pe care cu adevarat trebuie sa si-o insuseasca din mai multe motive, unul dintre ele este ca se produc anumite dezechilibre in perioada asta, acele pusee de crestere care de cele mai multe pot fi compensate prin activitatea fizica de inot. Cu nicio alta activitate sportiva nu poti sa previi aceste dezechilibre in crestere cum poti prin inot.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Despre ce dezechilibre vorbim?
ANCA GRECU: Este vorba de o crestere destul de rapida, intr-o perioada foarte scurta de timp, a scheletului osos, pe care organismul, din punct de vedere al musculaturii scheletice, nu poate sa o compenseze. Acest dezechilibru duce la acele deformari ale coloanei vertebrale. Vedem foarte multi copii garboviti, fie datorita atitudinii posturale, fie pentru ca adopta o pozitie gresita de scris si, impreuna cu aceste pusee de crestere, agraveaza situatia. De cele mai multe ori, in aceste cazuri, medicii recomanda inotul pentru ca tonifica musculatura, in special pe cea paravertebrala, si are efecte de corectie asupra deformarilor coloanei vertebrale. De aceea spun ca inotul, in acceptiune larga, este o activitate pe care o poti practica de foarte devreme (in speta copiii foarte mici) si pana la senectute, pentru ca ceea ce-ti confera apa prin diminuarea gravitatiei, acea lejeritate de miscare, este un panaceu pentru o paleta larga de necesitati, atat pentru omul sanatos, cat si pentru cel bolnav.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Este un sport bun si pentru copiii supraponderali? Aceasta este o problema destul de grava in zilele noastre.
ANCA GRECU: Copiii cu tendinte de obezitate au mare nevoie de inot pentru ca, de multe ori, miscarea pe care ei o fac in sala de sport, la baschet, la volei, este demotivanta, pentru ca ei nu pot sa participe performant la aceste activitati de echipa si asta ii demotiveaza, isi creeaza complexe. Atunci, te intorci spre un sport individual cum este inotul, in care esti tu cu gandurile tale, cu bazinul si cu un instructor sau un profesor care iti spune ce anume ai de facut, fara a intra in competitie cu alti copii. Pentru ca aici devine problematic, cand e vorba sa intri in competitie cu alti copii.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Este adevarat, copiii care practica inotul cresc mai inalti? Toti ne dorim sa avem copii frumosi, inalti, mai ales ca media de inaltime a crescut cu cateva zeci de centimetri fata de secolul trecut. Inotul ne ajuta sau e doar un mit?
ANCA GRECU: Ne ajuta, dar trebuie sa tinem cont si de o gramada de alti factori, cei genetici, cei de alimentatie si de celelalte activitati pe care le face copilul. Noua ne place sa spunem ca aici, la Baby Spa, pregatim copiii pentru viata si incercam sa livram “niste produse” sanatoase si niste copii isteti. Nu m-as focusa in primul rand pe ideea ca o sa avem niste copii inalti ca bradul, pentru ca ei trebuie sa aiba in creuzetul lor genetic ceva de la mama si de la tata ca sa se intample asta. Copiii nostri vor creste mai inalti decat noi, stim cu totii. Sportul, in general, ii ajuta, pentru ca tendinta este de a face miscare, de a ne dezvolta si evident dezvoltarea asta, cand practici inotul, este pe verticala. Dar inca o data spun, nu asta este punctul principal si nu asta trebuie sa urmarim. Implicatiile sunt si asupra sferei cardiovasculare, asupra imunitatii, aparatului respirator. E un pachet intreg pe care il primesti cand practici inotul, mai mult decat la alte sporturi.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Multi oameni au ramas cu frica de inot. Inainte, stiam ca un instructor te arunca in apa, eventual te bate cu batul ca sa te invete sa inoti. Copiii se distreaza cand vin aici, vin cu placere?
ANCA GRECU: Exista doua categorii de copii: copii care sunt nascuti pentru a fi in apa, si asta o putem spune din primele luni de viata, si exista copii care se nasc cu o anxietate fata de apa. Incercam sa le explicam parintilor ca nu exista copii care nu se adapteaza, ci strategii proaste pentru un copil care manifesta teama de apa. In momentul in care constati ca este un copil care refuza apa ca mediu de desfasurare a unei anumite activitati, trebuie sa iti pui la bataie toate resursele pentru a-l convinge ca este o activitate sigura si placuta. In momentul in care se simte in siguranta, automat incepe sa-i faca placere si sa descopere ca mediul in care tu l-ai introdus ii provoaca satisfactie. Ma intorc la povestea prezentei parintelui in piscina. La varste mici nu ai cum sa ajungi la nivelul acesta de convingere al copilului, fiindca n-ai cum sa-l convingi nici prin vorbe, nici prin motivatie, decat prin parintele care participa activ in apa si ii arata copilului ca l-a adus la o activitate sigura si placuta si-l asigura ca nu are ce sa i se intample rau. Contactul fizic pe care-l are parintele cu copilul, piele cu piele, lucru de care stim cu totii ca se intampla si cand alapteaza mama, este un factor important pentru a-l asigura pe copil si pentru a-l face sa se simta bine in piscina. Exista si materiale didactice, cum le spunem noi, dar care pentru copil creeaza un mediu de joaca similar cu ceea ce se intampla acasa. Cu foarte mare tact pedagogic si rabdare din partea profesorului, toate barierele se depasesc.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Inteleg ca aveti profesori special antrenati, pregatiti, profesori buni care stiu sa depaseasca obstacolele…
ANCA GRECU: In decursul anilor, Baby Spa a avut o foarte buna colaborare cu „Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport”. Noi de acolo ne selectam viitorii profesori, urmand la noi un stagiu de pregatire, inainte de a lucra efectiv cu copilul, alaturi de trainerii care au experienta in domeniu. Ceea ce este foarte important este ca ei beneficiaza si ulterior de formare continua. Nu se face doar un curs, nu se fac niste lectii practice, ci exista coordonatori care au experienta si care, o data la o luna, au sesiuni metodice, asa le numim noi, care poate se mai practica si acum la scoli, in care se dezbat problemele pe care le intalnesc la ora, tipologia copilului, pentru ca sunt copii cu caractere, temperamente diferite, si strategiile sunt diferite in functie de fiecare copil. Cred ca formarea aceasta continua este cheia succesului in a avea tot timpul o echipa pregatita si oameni care stiu sa abordeze lucrul cu copilul in apa.

Marea Dragoste – RevistaTango.ro: Este vreo diferenta intre cele doua centre Baby Spa?
ANCA GRECU: Targetul nostru nu este diferit, tot copilul 0-3 ani, dar clientii sunt diferiti. Locatiile, in schimb, ofera conditii diferite. Intr-o locatie piscina este mai mica, in cealalta este mai mare, dar nu este lucrul pe care mizam. Mizam pe experienta si pe faptul ca am dovedit in multi ani ca am reusit si noi sa contribuim la cresterea unei generatii de copii, asa imi place mie sa spun. Au trecut sapte ani de cand am inceput in cealalta locatie si poti sa spui ca cei sapte ani de-acasa au inclus si conceptul de educatie acvatica in Baby Spa, lucru pentru care suntem mandri. Nu doar ca ne laudam noi pe noi insine, dar sunt parinti care spun lucrul acesta despre noi, care revin acum la al doilea, la al treilea copil, unii dintre ei, si nici nu-si imagineaza perioada asta de crestere fara conceptul de Baby Spa. Pentru lucrul acesta le multumim fantastic ca in continuare sunt alaturi de noi si ne crediteaza cu incredere.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.