fbpx

Cea mai bună decizie? Cea pe care tocmai ai luat-o! – de Dani Dumitrescu

de

„După ce ai gândit – hotărăște-te, după ce te-ai hotărât, nu te mai gândi”, spune un vechi proverb japonez, un proverb care sugerează ideea că nu trebuie să regreți o decizie pe care tocmai ai luat-o, e deja prea târziu, ci, de acum încolo, nu ai de făcut altceva decât să-ți asumi consecințele. Bune sau rele.

Nu sunt nici prima nici ultima care spune că viața-i o luptă, că trebuie să depui efort pentru ceea ce-ți dorești din tot sufletul, pentru că, dacă stai cu brațele încrucișate și aștepți…și așteeeepți…, s-ar putea ca idealurile tale să nu se realizeze niciodată. Cu siguranță, trebuie să fii perseverent atunci când ți-ai propus un țel, totuși, există și situații în care e mai bine să nu te încăpățânezi să obții ceva anume. Poate că e cazul să conștientizezi că, dacă eforturile tale nu se concretizează, este mai bine să renunți la un moment dat. Uneori riști acționând într-un anumit fel, alteori riști pentru că aștepți – prea mult – să se creeze contextul potrivit. Un lucru este sigur: oricare ar fi decizia pe care ai luat-o, trebuie să-ți asumi responsabilitatea, atât pentru reușite, cât și pentru nereușite.

Nu fac parte din categoria celor care au obținut ceea ce și-au dorit fără trudă sau sacrificii. De cele mai multe ori, am căzut, m-am ridicat, mi-am șters lacrimile și am luat-o de la capăt, sperând ca data viitoare să fie mai bine. Poate că am riscat, poate că ar fi fost mai înțelept ca, după anumite eșecuri, să renunț la țelurile mele, dar dorința ca acestea să se materializeze a fost mult prea mare iar instinctul mi-a dictat să nu mă dau bătută.

Am riscat așteptând o dragoste târzie, care ar fi putut să nu mai vină niciodată, dar nu am putut să mă complac în relații de fațadă, relații din care să lipsească reciprocitatea sentimentelor. Au fost zile când m-am învinut pentru eșecurile mele, iar uneori m-am simțit atât de singură, încât aș fi putut să fac o greșeală pe care să o regret enorm ulterior, dar până la urmă nu am renunțat la dorința mea de a fi alături de cineva care să mă completeze. N-aș putea să spun dacă am avut ghinon sau noroc în dragoste, poate că am avut ghinonul că nu am intrat în rândul lumii devreme, când „s-ar fi cuvenit”, dar am avut șansa de a-mi găsi sufletul pereche. Am riscat așteptând, dar nu regret nicio secundă.

Poate că am fost idealistă, nu pragmatică, atunci când am ascultat vocea pasiunii și am luat decizia de a alege o carieră de care cei mai mulți fug, deoarece nu este bine remunerată. Poate că ar fi fost mai bine să abandonez această carieră și să mă reorientez spre alta, mult mai bine plătită, așa cum mulți alți colegi „de suferință” au făcut-o la un moment dat, dar nu am putut și nu cred că voi putea să renunț vreodată cu ușurință la ceea ce am visat pe când eram doar un copil. Da, am riscat când m-am lăsat ghidată de sentimente, nu de rațiune, dar aș proceda la fel!

Există și situații în care, oricât ne-am strădui sau ne-am dori ceva foarte mult, unele țeluri pur și simplu nu se îndeplinesc. Chiar dacă investim sentimente sau timp, nu contează, parcă totul rămâne blocat și visurile, deciziile noastre nu devin realitate. Destinul are alte planuri pentru noi și trebuie să acceptăm acest lucru. Multe dintre mâhnirile noastre sunt cauzate tocmai de faptul că încercăm să controlăm totul, neluând în calcul faptul că unele lucruri nu se pot schimba, oricât de mult ne-am dori. Poate că este adevărat: trebuie să avem seninătatea de accepta ceea ce nu putem schimba, curajul de a schimba ceea ce putem şi înţelepciunea de a face diferenţa dintre ele…

Dacă ai decis să-ți schimbi cariera sau locul de muncă, indiferent de motiv – pentru că actualul serviciu îți provoacă stres, pentru că nu mai ești pasionată de ceea ce faci, pentru că vrei să-ți petreci mai mult timp alături de familie – alege-ți o carieră care să te motiveze. Niciodată nu e prea târziu pentru o schimbare!

Dacă ai suferit la un moment dat și ai decis să pui punct unei relații, pentru că tu ai crezut că meriți ceva mai bun decât lacrimi și tristețe, nu regreta, privește cu optimism spre viitor!

Dacă ai decis să vezi de acum încolo partea plină a paharului, să zâmbești și să fii recunoscătoare pentru ceea ce ai, continuă, este cea mai bună alegere!

Dacă ai decis să fii fericită, continuă!

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · · · ·
Categorii:
Dosar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.