fbpx

Cele mai îndrăgite spectacole de operă (La Traviata de Verdi și Tosca de Puccini) și balet (Lacul lebedelor de Ceaikovski), la mijloc de mai, pe scena Operei Naționale București

de

 Marți, 14 mai, ora 18:30, sunteți așteptați la spectacolul de operă La Traviata de Giuseppe Verdi, a cărui principală protagonistă este cea mai cunoscută curtezană din Parisul regelui Ludovic-Filip. Aceasta a sfârșit tragic, în 1847, la vârsta de numai 23 de ani, lăsând în urmă regrete și suspine. Anul următor, în 1848, Alexandre Dumas-fiul, unul dintre adulatorii celebrei cocote, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman Dama cu camelii, care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursă de inspirație pentru opera sa, La Traviata, a cărei primă reprezentație, la București, a avut loc în anul 1856, la doar câțiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția (1853). Astfel, celebra curtezană Marie Duplessis (după numele real) devine Marguerite Gautier (în Dama cu camelii) și, mai târziu, Violetta Valéry (în La Traviata). Regizorul Paul Curran propune o montare neconvențională și provocatoare la București, care transpune, într-o manieră remarcabilă artistic, acțiunea poveștii, spre încântarea lirică a publicului contemporan. Conceptul regizoral urmărește detaliile-cheie din povestea Violettei, în special contrastul dintre conservatorismul aparent și promiscuitatea tacită, care îi conferă savoare dramatică, profunzime lirică, autenticitate deosebită și inegalabilă expresivitate.

 

Miercuri, 15 mai, și vineri, 17 mai, ora 18:30, vă invităm la inegalabilul spectacol de balet Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Lacul Lebedelor este unul dintre cele mai emblematice spectacole de balet din lume, creat de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski și coregrafiat de Marius Petipa și Lev Ivanov, pe un libret scris de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer. A fost prezentat pentru prima dată în 1877 și de atunci a devenit un punct de referință în lumea baletului. Spectacolul aduce la viață o veche legendă ruso-germană, în centrul căreia este plasată fermecătoarea povestea a Odettei, o prințesă transformată în lebădă de către maleficul vrăjitor Von Rothbart. La fiecare mișcare și pas de dans, veți simți emoția și expresivitatea poveștii. De la dansurile pasionale la cele delicate ale lebedelor, fiecare moment al spectacolului vă va purta într-o călătorie de neuitat, de la melancolie la triumf. O experiență pe care o retrăim, de fiecare dată, cu aceeași inegalabilă intensitate.

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 12:00, și duminică, 19 mai, ora 13:00, în Foaierul Galben al Operei Naționale București se va desfășura Recitalul de Arii și Lieduri al Clasei de Canto C.D.A. conf. univ. dr. Ștefan Ignat din cadrul Universității Naționale de Muzică București, în parteneriat cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”.

 

Sâmbătă, 18 mai, și duminică, 19 mai, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de operă Tosca de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Tosca este inspirată de piesa de teatru omonimă a dramaturgului francez Victorien Sardou, adaptată operistic de libretiștii Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, și adecvată muzical de marele compozitor Giacomo Puccini. Impresionanta operă reliefează drama unei mari iubiri – cea dintre o divă a muzicii de operă (Floria Tosca) și un tânăr pictor talentat (Cavaradossi) –, care se consumă, în preajma anului 1800, pe fundalul unor complicate realități politice europene, în fascinantul spațiu cultural italian. Pentru tradiția operistică românească, constituie un titlu de legitimă mândrie faptul că personajul central feminin al acestei opere a fost creat pentru vocea legendarei soprane românce Haricleea Darclée, care a interpretat rolul la premiera absolută de la Roma, la 14 ianuarie 1900, dar și pe scena altor mari teatre lirice ale lumii. Celebra arie Vissi d’arte, inițial inexistentă în partitura originară, a fost elaborată și propusă compozitorului de către protagonista premierei absolute, Hariclea Darclée.

 

Sâmbătă, 18 mai, ora 23:00, Opera Națională București își deschide cu generozitate porțile, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, pentru un tur inedit de Operă VIE. Cu această ocazie, Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” le propune vizitatorilor o călătorie extraordinară în universul fascinant al operei, în care publicul este ghidat în diferite spații, chiar de personajele favorite, într-un spectacol itinerant de „artă vie”.

 

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Retele Electrice Muntenia și PPC Energy Services

Parteneri: Laguna, Market Aroma, Yokko The Fashion Store, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Electrolux, Sansha

Partener de mobilitate: Suzuki

Parteneri media: Digi24, Europa FM, Euronews România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, CursDeGuvernare, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Mediatrust

 

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.