fbpx

Cezar Ouatu, reprezentantul Romaniei la Eurovision, concerteaza la Sala Radio

de

Va este cunoscuta celebra poveste a contratenorului italian FARINELLI, derulata in sec. XVIII, o epoca in care barbatii care atingeau voci specific feminine erau adulati pe scenele de opera? O voce frumoasa de contratenor – un cantaret ce poate atinge note inalte echivalente unui timbru feminin de mezzo-soprana – este un fenomen al naturii.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Invitat al unei seri speciale pe scena Salii Radio, contratenorul roman CEZAR OUATU – ales in urma selectiei desfasurate pe 9 martie sa reprezinte Romania la Eurovision – va propune o exceptionala demonstratie de virtuozitate. Miercuri, 20 martie (19.00), talentatul solist vocal ne va oferi, alaturi de Orchestra de Camera Radio, cele mai frumoase arii baroce semnate de marele compozitor al epocii, Georg Friedrich Händel.
Cezar Ouatu nu este numai castigatorul selectiei nationale Eurovision, ci, inainte de toate, un artist cu o cariera impresionanta, de la primele lectii influentate de familia sa de muzicieni (din Ploiesti), continuate prin studiile absolvite cu calificativul maxim la prestigiosul Conservator „Giuseppe Verdi” din Milano. Contratenorul detine mai multe premii internationale la concursuri de prestigiu printre care: Francisco Viñas – Barcelona – cel mai bun contratenor, Competizione dell’Opera din Dresda – premiul intai absolut, Riccardo Zandonai Riva del Garda – premiul special al juriului, Renata Tebaldi – San Marino – premiul baroc, Spiros Argiris – Sarzana – premiul intai absolut si Hariclea Darclée – Braila – premiul de excelenta. Cariera sa internationala l-a purtat pe scene europene importante, fiind solicitat sa evolueze alaturi de cele mai mari nume ale scenei internationale gratie vocii sale deosebite. Urmatoarele sale proiecte pentru perioada 2013 – 2014 includ roluri si concerte atat in Europa cat si in Statele Unite al Americii, un concert la Moscova alaturi de soprana Angela Gheorghiu, inregistrarea discografica in prima premiera mondiala a operei La clemeza di Tito de Gluck pentru casa discografica Sony Classics.
In programul serii veti avea bucuria de a descoperi arii si uverturi din operele lui Händel, ca Giulio Cesare, Flavio, Rinaldo, Alcina, Ariodante, Partenope. Concertul se va desfasura sub conducerea tanarului dirijor GABRIEL BEBESELEA, numit dirijor principal al Operei Nationale Romane Iasi in 2011, cel mai tanar muzician din Romania care a ocupat o astfel de pozitie.

Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestre.srr.ro.

Contratenorul CEZAR OUATU s-a nascut intr-o familie de muzicieni astfel ca frecventarea cursurilor Liceului de Muzica si Arte din Ploiesti a fost optiunea fireasca. Dupa studii de pian si cor a inceput in 1998 sa studieze canto si muzica baroca descoperindu-si vocea de contratenor. In 2001 a fost admis la Conservatoriul Giuseppe Verdi din Milano la clasa celebrei profesoare Margaret Hayward si a absolvit in 2004 cu calificativul maxim. In paralel a urmat cursuri de maestrie cu Jordi Savall, Sara Mingardo, René Clemencic si Mariana Nicolesco.
Cezar Ouatu detine mai multe premii internationale la concursuri de prestigiu intre care: Francisco Viñas Barcelona – cel mai bun contratenor, Competizione dell’Opera din Dresda – premiul intai absolut, Riccardo Zandonai Riva del Garda – premiul special al juriului, Renata Tebaldi San Marino – premiul baroc, Spiros Argiris Sarzana – premiul intai absolut si Hariclea Darclée Braila – premiul de excelenta.
Contratenorul Cezar Ouatu este invitat in permanenta sa sustina recitaluri in Italia si in intreaga lume fiind colaborator la ansamblurilor Cappella Musicale din Lodi si Corul Claudio Monteverdi din Crema. Datorita acestor solicitari are un repertoriu in care se regasesc creatii importante ale genului: Dixit Dominus de G.F Händel, Te Deum de H. Purcell, Nisi Dominus si Stabat Mater de A. Vivaldi, Requiem de F. Cavalli, Carmina Burana de Carl Orff. La San Marino, in august 2007, a repurtat un succes considerabil intr-un recital cu arii de G.F. Händel si A.Vivaldi realizat in colaborare cu ansamblul baroc Venti, turbini dirijat de Sergio Ciomei.
In stagiunea 2006-2007 a debutat la Teatro La Fenice din Venezia cantand rolul Armando d’Orville din opera Il crociato in Egitto de G. Meyerbeer in spectacolul regizat de Pierluigi Pizzi si conducerea muzicala Emmanuel Villaume.
Angajamentele sale din perioada 2011-2012 au fost un succes cu ecouri foarte bune in revistele internationale de specialitate fiind mentionate: Montezuma de Graun (rolul titular) la Festivalul „Sanssouci” de la Potsdam; Salustia de Pergolesi (Alessandro) la Festivalul Pergolesi de la Jesi, Alcina de Händel (Ruggiero) la Opera din Lausanne sub bagheta lui Ottavio Dantone, Die Fledermaus (Orlofsky) la Opera Nationala din Zagreb.
Contratenorul Cezar Ouatu a sustinut recitaluri in multe orase ale tarii si a participat la concerte vocal-simfonice cu Orchestra de Camera Radio, Camerata Regala, cu orchestrele Filarmonicilor din Ploiesti, Cluj, Arad, Brasov, Sibiu.

Dirijor Principal al Operei Nationale Romane Iasi din stagiunea 2011-2012, cel mai tanar dirijor care ocupa o astfel de functie, GABRIEL BEBESELEA s-a impus la nivel national odata cu dobandirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales Bucuresti 2010.
In paralel desfasoara o activitate sustinuta ca Dirijor Principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor si al Icon Arts Ensemble.
2012 s-a dovedit a fi un an extrem de prolific pentru tanarul dirijor Gabriel Bebeselea: la Opera Nationala Romana Iasi a avut fericita ocazie de a colabora cu celebrul regizor Andrei Serban la realizarea spectacolului Indiile galante; si-a incheiat studiile de Master la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti sub indrumarea renumitului dirijor Horia Andreescu; a fost desemnat castigatorul Bursei de dirijat Dorel Pascu si a avut onoarea sa dirijeze concertul dedicat Zilei Regelui Mihai I, colaborand cu violonistul Alexandru Tomescu si Ansamblul Stradivarius.
Prezenta dirijorului Gabriel Bebeselea a fost remarcata atat pe podiumul de concert cu Orchestra Romana de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius cat si in spectacolele lirice de la Opera Nationala Bucuresti, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Opera Maghiara Cluj-Napoca.
Pana in prezent, Gabriel Bebeselea a fost invitat in festivaluri de renume: Festivalul international George Enescu, Saptamana Internationala a Muzicii Noi, InnerSoundFestival.
Bursa oferita in 2011 de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti i-a permis un stagiu de asistenta la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.