fbpx

Daciana Sarbu: Sunt mama si am reactiile obisnuite ale fiecarei mame

de

Despre maternitate, despre fetita ei, Irina si despre planurile de viitor legate de alti copii am stat de vorba cu Daciana Sarbu intr-un inceput de iunie insorit.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tango / Marea Dragoste: Ai un jurnal al Irinei? Ai consemnat undeva cuvintele ei, gesturile mai importante, expresiile caraghioase pe care le-a spus si v-au facut sa radeti? Poti sa-mi dai cateva exemple?

Daciana Sarbu: Am un jurnal al Irinei, dar in minte si in suflet. De “consemnat”, am facut-o doar prin fotografii.
Tango / Marea Dragoste: Am stat de vorba cand Irina era foarte mica, iar tu abia iti intrasesi in rolul de mamica. Acum fetita ta a crescut si tu odata cu ea. Ce ai invatat, ce s-a schimbat in tine crescandu-ti copilul?
Daciana Sarbu: Intre timp am invatat sa fiu mai rabdatoare, sa-mi dozez mai bine energia, sa gatesc foarte sanatos, sa citesc povesti cu intonatie, de multe ori aceeasi poveste la nesfarsit, la cerere! Si am mai invatat tare multe detalii despre diferite personaje de desene animate populare printre prescolari.
Tango / Marea Dragoste: Dar in cuplul vostru ce s-a schimbat de cand sunteti parintii Irinei? Cum a evoluat cuplul vostru ca parinti, ce s-a schimbat in bine, ce s-a schimbat in rau intre voi doi?
Daciana Sarbu:  Am invatat sa ne distribuim rolurile fata de Irina – unul e mai autoritar si celalalt mai intelegator. Pe rand, in functie de situatie!
Tango / Marea Dragoste: Irina merge la gradinita? Cum si cine te ajuta in ingrijirea ei, dat fiind ca esti inca destul de mult timp plecata?
Daciana Sarbu: Merge la gradinita si ii place foarte mult. Pentru ca eu lipsesc in fiecare saptamana cateva zile din tara, atunci cand merg la Parlamentul European, am ajutor pentru ingrijirea Irinei. Sprijinul cel mai important vine de la mama mea.
Tango / Marea Dragoste: Ai descoperit cumva secretul care ne-ar vindeca pe noi, mamele din intreaga lume, de sentimentul vinovatiei nascut din faptul ca niciodata parca nu facem indeajuns de mult si de bine pentru copiii nostri? Te simti si tu vinovata- si cum reusesti sa depasesti senzatia asta?
Daciana Sarbu: Sunt mama, asa ca am reactiile obisnuite ale fiecarei mame.
Tango / Marea Dragoste: Ce crezi ca trebuie sa ii dam copilului nostru cat e mic pentru a-i da o sansa mai mare la fericire atunci cand va fi mare?
Daciana Sarbu: Libertatea de a-si dezvolta personalitatea, increderea in fortele proprii, si disciplina de a-si asuma alegerile. Stiu ca sunt cuvinte mari si concepte grele, dar un parinte bun stie sa le sadeasca germenii in comportamentul copilului inca de cand acesta e mic.
Tango / Marea Dragoste: Folosesti lucruri ramase in amintire din copilaria ta atunci cand iei decizii pentru Irina? Ce lucru bun de care ai avut si tu parte ai preluat din experienta ta† de copil, ce lucru care nu-ti placea il eviti astazi, crescandu-ti fetita?
Daciana Sarbu: Incerc sa-i ofer Irinei bucuria de a se exprima liber acasa ñ ii place sa cante, sa danseze, sa deseneze si noi o incurajam, nu-i impunem restrictii, in afara de aceea de a nu-i deranja pe vecini, bineinteles! (rade)
Tango / Marea Dragoste: Initial credeam ca o sa fiu mai putin autoritara decat au fost parintii mei cu mine, dar nu prea reusesc.
Ai planuri pentru inca un bebelus? Iti doresti inca un copil?
Daciana Sarbu: Cand vine vorba de copii, nu cred in planuri, ci in dorinta de a-i avea, care nu ne lipseste.
Tango / Marea Dragoste: Cum a evoluat relatia dintre Irina si Andrei? Cum se inteleg? – ce diferenta de varsta este intre ei?
Daciana Sarbu: Intre ei sunt 5 ani diferenta si sunt cei mai buni prieteni. Andrei a primit-o de la inceput cu bunavointa si curiozitate. De cand Irina a crescut si pot fi parteneri de joaca, se inteleg foarte bine.
Tango / Marea Dragoste: Stand destul de mult in strainatate, ai invatat lucruri folositoare pentru ipostaza ta de mama? Sunt occidentalii mai degajati sau ai atenti cu copiii lor? Sunt copiii crescuti in occident mai liberi sau mai fericiti decat cei care cresc in tara noastra?
Daciana Sarbu: Nu prea am vreme la PE sa studiez comportamentele parintilor occidentali, dar am observat ca le lipseste obsesia de a imbraca foarte gros copiii atunci cand e frig, ceea ce ajuta cu siguranta la cresterea imunitatii.
Altfel, fericirea copiilor nu cred ca depinde de nationalitate, ci de atmosfera de acasa.
 Tango / Marea Dragoste: Dar mai sanatosi sunt? Difera alimentatia, importanta acordata miscarii, poluarea in felul in care cresc copiii de aici si cei din alte tari, mai bogate?
Daciana Sarbu: Alimentatia nesanatoasa a copiilor e o problema grava in toate tarile UE. La fel si lipsa de miscare. Sigur ca sunt diferente intre tari, in functie de traditiile culinare, sau de programele scolare (apropo de sport) si de unele conditii obiective ñ un copil din Copenhaga, care merge la scoala cu bicicleta de la cele mai mici varste va avea o atitudine diferita fata de sport comparativ cu un copil din Sofia, de exemplu, unde pistele pentru bicicleta sunt o raritate.
 Tango / Marea Dragoste: Ce greseala ai evita daca ai relua experienta ta de mama de la capat?
Daciana Sarbu:  M-as teme mai putin de reactiile copilului din primele zile de viata, cand totul pare necunoscut si alarmant.
Tango / Marea Dragoste: La ultimele noastre discutii erai sceptica, spuneai ca nu crezi in casatoriile pentru totdeauna, ca singurii oameni care sunt ai nostri pentru totdeauna sunt copiii si nu barbatii. Ti-ai schimbat viziunea? Crezi, acum, dupa atatia ani de cand esti casatorita si ai si copil, in marea dragoste, in suflete-pereche?
Daciana Sarbu: Cred ca acolo unde exista dragoste, comunicare si respect pentru celalalt, cuplul nu are data de expirare.
Tango / Marea Dragoste: Ce e greu intr-o casnicie? De ce crezi ca tot mai multi oameni se feresc de casatorie si prefera concubinajul?
Daciana Sarbu: Eu am avut intotdeauna o proiectie romantica a casniciei si realitatea nu m-a dezamagit, ci dimpotriva.
Tango / Marea Dragoste: Ai plans vreodata din cauza Irinei?
Daciana Sarbu: Nu as putea sa plang din cauza Irinei – poate doar cand va pleca la facultate!

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.