fbpx

Aurora Liiceanu: Anorexia sexuala

de

Oricine, daca ar acorda o atentie mai mare lumii in care traim, ar observa faptul ca prescriptiile, retetele, dar si mesajele mai subtile, subliminale, ne indeamna sa facem ceva cu noi. Propria noastra persoana trebuie sa devina obiectul nostru principal de atentie, grija si iubire. Cu cine face sex o “single”?

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pare-se ca dupa propria persoana nu mai vine nimeni, iar dupa nimeni, altii. Orice reclama ni se adreseaza direct. Cineva ne priveste exact în ochi si ne spune ce sa facem sa ne fie bine. Acest îndemn catre narcisism se îndreapta mult catre corp, dar nici fericirea noastra interioara nu este neglijata.

Suntem împinsi catre excese, extremisme, senzatii noi. Adrenalina este la moda. Aproape nici una dintre trebuintele umane de baza nu scapa. Sexul este privilegiat în raport cu celelalte. Asa cum a spus un gazetar englez: „daca este despre sex, ziarul se vinde sigur si bine“.

Mult prea adesea prescriptiile nu se potrivesc sau nu sunt sustinute de realitate si nici nu ni se dau solutii. Sa vorbim despre sex. Serialul „Sex and the City“ ne aduce ca mesaj un adevar greu sesizabil: nevoia de iubire si de stabilitate în relatia erotica intra în conflict cu sexul ca sex, pur si simplu.

Mitul satisfactiei sexuale dupa o coabitare – cu sau fara acte – se erodeaza sub ochii nostri, acceptarea infidelitatii fizice pare sa se strecoare încet în optiunile noastre, descurajind despartirile neavantajoase, iar a-ti concepe sexualitatea în termeni pragmatici este o realitate ce navaleste peste tot, destabilizeaza valorile si profita de tehnologiile moderne. Nostalgia poate avea ca obiect sexul, ea poate fi „sexalgie“.
Ce face o femeie singura? O „single“? Dar una instalata într-o relatie lunga, rutinata, de obicei cu acte sau sfirsind cu acte si în care sexul este evitat mutual?

 Ce face o femeie divortata, cu sau fara copii? Si, pina la urma, exista o deosebire între ele? Ce le apropie? Frustrarea, am spune imediat. Frustrarea sexuala. Dar nu toti oamenii, indiferent de sex, reactioneaza la fel la frustrare. Ajungem la ideea de solutie. Fiecare cu solutia lui. Sexualitatea, oricit de precara ar fi, nu are aceeasi importanta pentru toti oamenii, chiar daca presiunea catre performante sexuale este puternica, iar sexul este valorificat ca una dintre principalele probleme identitare. Pentru unele femei, frustrarea este tolerata mai usor, pentru altele ea este o drama, o obsesie. Si mai conteaza si virsta.

Exista solutii, aflam tot din ceea ce se scrie. Unele solutii se aplica tuturor categoriilor de mai sus. Ceea ce este important este daca ceea ce numesc specialistii anorexie sexuala este rezolvata prin apel la iubire – atunci astepti iubirea si cu ea si sexul –, gasesti pe cineva, faci avansuri, foamea sexuala te activeaza. Uneori apare dupa sex si o oarecare amicitie, fiecare conteaza pe celalalt daca este liber sau daca are chef. Mai exista si solutii care formeaza tehnicile de autosatisfactie, adaptate sexului – barbatii sunt mai stimulati vizual, femeile, mai mult olfactiv. Masturbarea a devenit ca blugii, unisex.

Exista femei casatorite care frecventeaza regulat un amant, accesoriu personal la mariaj, fara a-l controla, dar nu si fara a fi bintuita de adieri de gelozie. Exista femei care au cazut la pace cu ele: oricind exista o ocazie, profita de ea, fara complicatii. În stil masculin, se spune.

Literatura de taraba sau de aeroport este plina de sfaturi. Rareori, însa, componenta iubire este complet anulata. Cum poti face rost de un barbat? Un anunt pe internet, adresat americancelor, spune asa: „Cum vinezi un barbat? Daca esti o femeie singura si cauti un barbat singur, Alaska este o mina de aur“.

Sexul ocazional, desi nu mai este privit cu ochi rai, nu pare o solutie, indiferent daca se face în real life sau prin internet. Si nu din ratiuni morale sau estetic – comportamentale. Lumea este plina de nebuni, iar în domeniul sexului cele mai nastrusnice experiente se pot întimpla, unele sfirsindu-se foarte prost. Maniacii sexuali, perversii, psihopatii sexuali, cei care prefera „kinky sex“ au victimele lor, adesea dintre acele femei pentru care sexul poate fi o aventura ca oricare alta.

Exista bariere psihologice, dar mai conteaza si frica. Chiar daca prin internet, mesajul contine intentia, cine-ti poate garanta sinceritatea si buna credinta a celuilalt? Cine stie ce se ascunde în spatele persoanei care se prezinta? Ca doar nu esti nebun sa spui ce intentii malefice ai! Adevaratii psihopati se controleaza foarte bine si par oameni obisnuiti, netrezind nici o banuiala.

Totusi, fara risc nu exista nimic în viata. Sfaturile ramin clare: femeile singure pot gasi orice – iubire, sex, fun, aventura, prietenie sau altar –, fie din întimplare (slujba ofera si ea întimplari), fie prin cunostinte care au cunostinte care au cunostinte…, fie prin mijloace „comerciale“ (anunturi la ziar, agentii de intermediere, magazine cu ore speciale pentru singles, cluburi de întilnire, internet). Prejudecatile s-au schimbat. Lipsa de timp si socializarea dificila ne fac sa admitem si alte solutii, chiar daca în filme se practica cu succes, dar cam nerealist, întîmplarea, ca în filmul „Falling in Love“.

Avertismentul este clar: oricit de atractiva esti, nimeni nu suna la usa ta. Iesitul la hora de alta data este astazi înlocuit de TV, internet, excursii, iesiri în public. Psihologii folosesc termenul de „piata“ pentru spatiul posibilitatilor de relationare. Fara sa iesi pe piata, nimeni nu te cumpara sau nu ai pe cine cumpara. Lumea se schimba.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.