fbpx

Neti Sandu – Viața ca sărbătoare. “2022 este un an de speranță și de empatie”

de

Dara Codescu: Să vedem…

Nume și prenume: Neti Sandu

Vârsta: 25 de ani. De PRO TV.

Profesie: Purtătoare de cuvânt a stelelor

Studii: Facultatea de Filologie și Curs intensiv de magie astrologică

Consecințe: Adorată ce publicul dependent de horoscopul ei zilnic

Semne particulare: Breton tuns constant cu mâna ei și zâmbet fără frontiere

Neti Sandu, ce mai ai de spus în apărarea ta?

Neti Sandu: Mărturisesc că am fost atât de fascinată de stele, încât n-am rezistat să nu dau de-o parte cortina, să văd ce e acolo, să intru cu totul și să cercetez cu mintea, cu sufletul, cu ochii minții. Întotdeauna m-am simțit ca Micul Prinț. Și anul acesta sunt, deja, în al 27-lea an de PRO TV. Și poate că oamenii mă urmăresc tocmai pentru că împărtășim acest vis stelar.

Dara Codescu: Ai trecut testul. Recompensă: te iau cu mine într-o poveste. Evităm formulele consacrate: “magia începutului de an sau spiritul sărbătorilor”! Alegem: VIAȚA CA SĂRBĂTOARE! 

Hai! Afară ninge în do major și caleașca ne așteaptă. Nu, nu este metamorfoza unui dovleac, tu nu ești Cenușăreasa, nu ai nevoie de pantofi din cristal, nu vrem să seducem niciun prinț. Caleașca are forma visului tău secret, forma de stea. E trasă de un cal înaripat și e împodobită cu clopoței de argint. Mergem?

Neti Sandu: Nimeni nu mi-a mai spus o așa poveste frumoasă cum îmi spui tu, Dara, și cum mă iei pe mine călare pe o stea, cu viteza luminii. Cum să nu merg odată cu tine? Cine îmi mai spune mie povești așa frumoase? Că ai văzut, eu spun pentru toată lumea, zilnic, o poveste, dar mie nu îmi spune nimeni! Doar tu, Dara. Cum să nu merg cu tine și să mă las purtată pe aripi de stea, pe aripile visului… cum să nu, Dara mea?

Dara Codescu: Perfect! Vom merge în lumea basmelor. Dar, pentru a trece hotarul, va trebui să răspunzi la niște întrebări…

Pasiunea pentru literatură, configurații lingvistice și istorie a limbii s-a estompat în favoarea previziunilor astrologice. De ce crezi că oamenii vor să afle totul despre viitorul lor – pe termen scurt sau lung?

Neti Sandu: Oamenii nu vor să riște, nu vor să caute înăuntrul lor. Ar fi mult mai simplu să facă o relaxare, o meditație și ar afla adevărul în loc să asculte horoscopul sau să se ducă la ghicitoare. Oamenii vor certitudini. Sunt prea prinși cu lucrurile de zi cu zi, cu rutina, cu problemele grele ale vieții și vor să se rezolve încă o dată repede și bine. Nu vor să riște să aleagă greșit – este foarte important să li se spună exact, dacă s-ar putea.

Pe termen scurt, vor să-și încarce bateria pentru toată ziua, dintr-o prognoză cu energie pozitivă, iar pe termen lung vor să știe cum să se programeze. Toate acestea în loc să facă un fel de programare interioară, ca într-o agendă.

Dara Codescu:E de presupus că, dacă ai rămas în aceeași instituție, mai mult de două decenii, ai îndeplinit toate așteptările și te-ai integrat perfect în munca de echipă. A fost greu, a fost ușor?

Neti Sandu: Cei 26 de ani au trecut foarte ușor, foarte repede. Pot să spun că nu știu unde au încăput toți acești ani, atât de repede au zburat. Dar nu pot să spun că nu au fost perioade grele în care ne-am zbătut toți să depășim anumite momente, dar au fost și foarte frumoase, pentru că am făcut ceva care mi-a plăcut, a fost hobby-ul meu și atunci lucrurile au fost foarte simple. Mi se părea incredibil că pot să am așa un serviciu în care să pot să fac atât de multe lucruri. Nu am făcut doar horoscopul, am făcut și emisiune, am avut și mici scenete, pe ici pe acolo, am cântat și pe scenă. Nu avea nimeni pretenția că o să audă ce ambitus o să am, ce timbru, ce volum. Importantă era bucuria și faptul că transmiteam o stare de bine. Toate acestea constituie un repertoriu vast, de aceea a căpătat mai multe valențe acest job. De-a lungul anilor am încercat mai multe lucruri, deși așa sunt catalogată: prezentator de horoscop. Pentru mine au trecut altfel anii, dacă am exersat și alte skill-uri și alte resurse pe care le-am avut. Nemaipomenit a fost faptul că atunci când am fost întrebată dacă pot să fac ceva, aș fi zis că nu, dar s-a găsit întotdeauna cineva care să mă desemneze pe mine să fac lucrul respectiv și să-mi și iasă.

Dara Codescu: Știind că te trezești la ora 2, în fiecare dimineață, pentru a fi în formă la matinalul ProTv, care mai e viața ta personală? Care mai sunt reperele ei?

Neti Sandu: Este adevărat că acest serviciu m-a acaparat cu totul. Și stilul meu de viața a trebuit adaptat tot timpul ca să mă pot încadra în cerințele acestei meserii. Am avut prea puțin timp pentru viața personală și îmi permiteam o ieșire la cafea, o plimbare prin țară, sau în afara țării și cam atât. Mare lucru nu pot să spun că am făcut. Nu știu dacă s-ar fi ivit ocazia să îmi întemeiez o familie, nu știu cum ar mai fi arătat munca mea, dar așa lucrurile au fost simplificate și tot efortul a fost acela de a îmi adapta corpul la acest program ca să pot să duc, iată, până aici, această prezentare, care pentru mine a însemnat foarte mult. Mi se pare că tocmai faptul că l-am făcut cu atâta devotament, atâta dedicare, aproape a ținut loc de familie și mă simt împlinită din acest punct de vedere. Am putut să duc această relație cu serviciul așa cum aș fi vrut să duc și o relație în particular. Spun, și mă repet, că sunt foarte mulțumită de felul onorabil în care m-am descurcat până aici.

Dara Codescu: Starea ta civilă conduce către statutul de om singur. De fapt, ești un om liber! În ce constă libertatea ta?

Neti Sandu: Libertatea mea înseamnă să-mi cunosc limitele și să-mi dau voie să fac ce sunt în stare să fac. În clipa în care nu suport, nu duc, nu tolerez niște lucruri care mă depășesc și atunci îmi iau această libertate de a nu accepta o persoană cu care, să zicem, nu pot să construiesc o relație, nu se potrivește, nu vibrăm, nu suntem în rezonanță și atunci de dragul de a fi împreună cu cineva, poate altă persoană ar fi acceptat orice fel de relație. Nu pot să fac acest lucru, și asta cred eu că este libertatea. Libertatea de a nu accepta niște lucruri, sau o relație de dragul de a fi cu cineva. Dacă nu apare cineva cu care să pot fi prieten, camarad, cineva cu care să pot împărtăși lucruri în comun, sau cu care să tăcem împreună, atunci nu accept, nu-mi dau voie, nu mi se pare corect față de mine, pentru că mă respect și asta este cheia. Nu am de ce să fac lucruri care sunt în dezacord cu ceea ce simt cu adevărat și asta înseamnă libertate pentru mine. Libertatea de a-mi respecta limitele, dorințele și a-mi da voie să fiu în acord cu mine.

Dara Codescu: Urmărindu-te zilnic, imaginea ta este a unui om împăcat cu el, echilibrat, deschis. Altfel spus, nu pari niciodată nefericită. Dimpotrivă, transmiți o energie pozitivă, luminoasă, benefică. De unde vine această energie?

Neti Sandu: Energia pozitivă pe care o eman este energia aceea pe care vreau să o împărtășesc cu ceilalți. Dacă mă duc undeva și am ceva de spus, vreau să transmit dinăuntru ceva ce i-ar putea folosi persoanei cu care vorbesc. Așa am simțit de la bun început. Nu mi-am propus să fac acest lucru. Simt nevoia de a împărtăși o stare de bine cu ceilalți, chiar dacă eu sunt nefericită, supărată, furioasă, devastată. Am trecut prin atât de multe perioade care m-au doborât, dar întotdeauna am găsit resursele interioare de a merge mai departe. Această energie pozitivă vine din faptul că viața trebuie onorată. Mulțumesc zilnic pentru viața primită. Mi se pare un privilegiu să fii pe Pământ, să fii conștient de rolul tău aici. Asta aș vrea să le transmit tuturor – poate dacă primesc de la mine acest mesaj, prin intermediul televizorului, poate își încarcă și ei bateriile și găsesc resursele necesare. Este un schimb emoțional pe care îl fac cu cei de acasă, prin televizor.

Dara Codescu: În ce crezi, cu toată ființa ta, și ce respingi, fără excepție, în viața ta?

Neti Sandu: În ce cred cu adevărat? În faptul că fiecare dintre noi avem o treabă foarte importantă, că fiecare dintre noi este foarte important pe acest Pământ, că suntem conectați unul cu celălalt. Chiar dacă sunt singură, ceea ce mi se întâmplă mine – bun, sau rău – se răsfrânge și asupra celorlați și nu se poate să nu-l influențeze și pe cel de lângă mine. Este un entanglement și ceea ce gândim și trăim este într-un câmp de rezonanță cu toți cei din jur. De aceea este bine ca fiecare să construiască pentru el ceva bun, ceva care va folosi și vecinului, și colegului de la serviciu și, evident, familiei. Absolut tot ce ni se întâmplă nouă intră în rezonanță cu câmpul de rezonanță al familiei și al unei grupări. Are legătură cu ceea ce înseamnă ființa umană.

Și ce resping este tot câmpul negativ pe care îl resimțim, ca de exemplu grija, frica și multe alte lucruri care ne mănâncă energia. Cu asta lupt, pentru a mă delimita de ele. Vreau să rămân doar cu energia pozitivă pentru a putea construi ceva ce poate fi de folos, atât mie, cât și celor din jurul meu.

Dara Codescu: Iubirea are foarte multe direcții în care poate fi exprimată. Care sunt destinațiile iubirii tale?

Neti Sandu: Iubirea mea se duce către cei din jurul nostru. Mă iubesc pe mine, în primul rând. Cu timpul am devenit conștientă de cât de important este să lucrez eu cu mine. Am avut această predispoziție de la început, de când eram mică, dar am conștientizat-o și am construit o bază solidă de încredere în mine care s-a transformat în iubire, care merge către cei din jurul meu. Poate nu am atâta putere să îi ating cu aripa iubirii mele pe toți, dar am pentru fiecare câte ceva. De acest lucru s-au convins și colegii cu care trăiesc de atâția ani, alături de care am crescut. Am învățat și lucruri bune, am trecut prin momente mai puțin bune și, atunci, s-a distribuit mai ales iubirea. În rest, ceea ce am putut să transmit, așa cum am zis, prin ecran și în familie. Acolo s-a consumat foarte mult – asta nu înseamnă că am și primit cât am dat, dar asta nu se cântărește.

Dara Codescu: Ai fost vreodată copleșită de tristețe? Când și de ce? Și care este antidotul tău pentru o stare de disconfort psihic?

Neti Sandu: Aveam certitudinea că Dumnezeu nu vrea să mă pedepsească, dar vrea să îmi spună ceva și atunci, din cauza suferinței, nu puteam să înțeleg ce vrea să îmi spună, dar știam că dacă mă voi liniști, voi înțelege și mesajul. Și cum sunt o plutoniană, adică un pluto lângă un ascendent care înseamnă moarte și regenerare, după fiecare episod devastator, în care muream pur și simplu, trebuia să renasc exact ca pasărea Phoenix din propria cenușă și să reconstruiesc, ori pe același templu pe care-l pierdusem, ori altceva, ceva mult mai înălțător. Sigur că dacă am ajuns la această vârstă pot să spun că fiecare experiență atât de zdrobitoare m-a întârit mai mult și m-a făcut ceea ce sunt acum.

Dara Codescu: Am ajuns în fața ferestrei tale, deschisă mereu către cer. Aruncă o privire și pentru cititorii revistei noastre! După doi ani de frici, neliniști, pierderi, restricții și incertitudini, ce ne așteaptă în 2022? Se limpezesc cerurile sau se învolburează mai rău?

Neti Sandu: Mie mi se pare că 2022 este un an de speranță, de empatie cu cel de lângă noi, de descoperit calități mediumistice în fiecare dintre noi, dacă într-adevăr putem să aruncăm o privire în interiorul nostru și dacă vom fi mai receptivi la ce se întâmplă cu noi, în raport cu celălalt, pentru că vedeți: 2 înseamnă relația cu celălalt, nevoia de a fi cu celălalt, dar mai este încă un 2 și încă un 2 – asta înseamnă că, în primul rând, ar fi bine să avem o relație mult mai strânsă cu noi, adică să sondăm mult mai adânc interiorul ființei noastre pentru că acolo vom găsit totul și, după aceea, să împărtășim cu cel de lângă noi. Pentru că se multiplică acest 2, dacă mie mi-e bine, fac ce trebuie, am pace interioară, am iubire, liniște, echilibru, îi transmit și celui de lângă mine și atunci întreaga comunitate și planetă ar putea să o ducă mult mai bine, ca un fel de vindecare. Jupiter intră în zodia Peștilor și acolo este o empatie cu celălalt, o interiorizare benefică și ar putea fi ceva mult mai bun și pentru că, la un moment dat, Jupiter o să facă o conjuncție cu Neptun și acolo o să fie ca o stare de autohipnoză în care fiecare să descopere antidotul înăuntrul ființei sale, să ne hrănim și să ne vindecăm cu propriul nostru medicament.

Dara Codescu: Ce ar fi ce evitat, în comportamentul nostru, și ce ar trebui să schimbăm, astfel încât să avem o stare de spirit mai bună?

Neti Sandu: Așa cum spuneam mai devreme, eu cred că ar trebui să nu ne mai lăsăm înfricoșați, speriați și obsedați de diverse lucruri negative, ci să ne centrăm pe noi înșine, să ne propunem niște lucruri, să ne concentrăm pe ele și, astfel, putem să traversăm această junglă de dificultăți prin care trecem toți acum. Cred în vindecarea individuală și în efortul individual și, după aceea, în cel colectiv.

Dara Codescu: Spune-mi dacă e adevărat că destinul este implacabil! Funcționează liberul arbitru? Putem schimba ceva din ceea ce stă scris în stele?

Neti Sandu: Mi se pare că destinul este cel pe care ni-l facem noi. El în orice moment se poate schimba. Există niște trăsături – e adevărat, cele cu care ne-am născut și ni se trasează așa un itinerariu prin viață și ni se spune cam ce ar putea să ni se întâmple, dar avem o putere extraordinară în interiorul ființei noastre și dacă o accesăm pe aia se poate modifica totul și să escaladăm toate aceste greutăți și lucruri limitate pe care le putem întâlni în viața noastră. Dacă avem acces la ceea ce se întâmplă înăuntrul nostru și programăm lucrurile mental, emoțional, spiritual – unim toate aceste coordonate pe direcția pe care ne-o propunem, atunci nu mai pot să zic că este un destin implacabil care mă obligă să fac X lucru. Mă obligă dacă eu nu fac nimic și aștept semnalul, ca la plutonul de execuție. Nu așa văd eu viața, adică de aia sunt aici, sunt într-o aventură, totul depinde de mine. Dacă eu îmi iau propriul destin în mâini, atunci am și eu ceva de spus. Mi se pare nemaipomenit acest dar pe care ni l-a făcut divinitatea, că ne-a dat acest liber arbitru care mie mi se pare că înseamnă că în toată mărinimia lui, creatorul acestui Univers m-a împuternicit cu puterea lui nelimitată. Am primit de la el toată puterea lui și trebuie să o gestionez eu, cu liberul arbitru, pentru că sunt egala lui Dumnezeu și în mine există absolut tot ce există în Univers. În fiecare dintre noi există un Univers, în mic, atâta doar că atomii sunt așezați diferit, de la un om la altul – de aceea suntem diferiți. Și așa am ajuns să fiu conștientă că toată puterea există în mine și eu nu trebuie decât să o accesez. Și-atunci nu-mi mai trebuie nimic, trebuie doar să muncesc și mai mult, sa fiu și mai conștientă, să știu ce cer în așa fel încât asta să construiască devenirea mea.

Dara Codescu: În stelele tale ce se poate citi, pentru noul an, ne spui?

Neti Sandu: Anul care vine este împărțit în două. Marele Benefic intră în zodia Peștilor până în luna mai, după aceea intră în luna Berbecului. El stătea câte un an de zile în câte o zodie, dar anul viitor parcurge două zodii, după care retrogradează și, spre final, ajunge iar în Pești. Asta înseamnă că fiecare dintre noi vom avea câte două obiective de bifat. Lucrurile se vor succeda cu repeziciune și ne vom bucura și de o stare interioară bună. Pentru că Jupiter intră în zodia Berbecului, vom avea, așa, un avânt pentru că Berbecul este zodia locomotivă și atunci apare acea energie de început: să avem curajul Berbecului să facem lucruri pe care până acum nu am avut puterea, curajul, încrederea să le facem (proiecte, viață personală, ce ne dorim: să ne cumpărăm o casă). Dar întâi cu Jupiter în zodia Peștilor vom avea o perioadă de interiorizare și asta ne va ajuta, ne va pregăti, ne va aduna resursele ca să putem ataca obiective noi care să se potrivească cu etapele de viață prin care vom trece. După cum vedeți, lucrurile se schimbă de la o zi la alta și atunci tradiționalul nu știu cât loc va mai ocupa în viața noastră și e bine să fim în pas cu vremurile.

Dara Codescu: Când se vor fi împlinit 26 de ani, la ProTv, te voi ascunde într-un colind și, împreună, vom face lumea mai frumoasă. Îți pregătesc zăpezi împărătești și o sănioară din povești. Vii?

Neti Sandu: Cum să nu vin cu tine?! Ești scriitoarea mea preferată, ești o persoană pe care o admir cu nesaț și vreau să facem ce dorești – mai ales într-o poveste, cum să spun nu, vreodată, la această invitație?! Abia aștept! Te iubesc, Dara!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.