fbpx

Pisarea medicamentelor reduce eficienta acestora – STUDIU

de

Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanta, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanica este contraindicata, intrucat le reduce eficienta.

Administrarea de medicamente sub forma de pastile se dovedeste a fi uneori dificila la pacientii care sufera de tulburari de deglutitie sau de ordin psihologic si au comportamente care impiedica administrarea lor pe cale orala. Acest fenomen este deosebit de frecvent intalnit in stabilimentele pentru persoanele in varsta, in spitalele psihiatrice sau in sectiile ORL ale clinicilor din lumea intreaga. Pisarea prin zdrobire mecanica a medicamentelor reprezinta o practica curenta. Insa, potrivit unui studiu ce va fi publicat in Revue de Medicine Interne, in octombrie, aceasta practica reduce eficienta medicamentelor.

 

“Desi aceasta practica este frecventa, consecintele ei au fost rar studiate”, afirma profesorul Jean Doucet, expert in geriatrie la departamentul de medicina interna din cadrul Centre Hospitalier Universitaire (CHU) din orasul francez Rouen. “Ne-am interesat de aceasta problema in urma numeroaselor tendinite contractate de personalul infirmier care trebuia sa zdrobeasca medicamente. In acest fel am luat cunostinta de problemele mai vaste asociate acestei practici artizanale care raspundea niciunei recomandari medicale”, a adaugat profesorul francez.

 

Pe baza acestei constatari, medicii din echipa sa au realizat un studiu, in iunie 2009, pe bolnavi din 23 de unitati de geriatrie din regiunea orasului Rouen. Studiul a evidentiat astfel faptul ca un sfert dintre medicamentele prescrise erau pisate pentru a se obtine o pudra ce era apoi administrata pacientilor. In 42% din cazuri, zdrobirea acelor medicamente era contraindicata. Transformarea formei unui medicament poate fi periculoasa si expune pacientul la supradozare sau subdozare. Intr-adevar, forma anumitor pastile este studiata pentru a le face sa devina “gastrorezistente” – pentru a impiedica dizolvarea lor in stomac sau pentru a prelungi timpul de dizolvare. Aceste efecte risca sa fie anulate prin pulverizarea lor, a explicat profesorul Doucet. “Este cu atat mai regretabil faptul ca, in majoritatea cazurilor, am putea sa le inlocuim cu medicamente ce au forme mai usor de inghitit sau cu medicamente pentru care zdrobirea nu este contraindicata. Dar, in lipsa unor recomandari oficiale, medicii care le prescriu nu sunt intotdeauna la curent cu aceste dificultati”, a adaugat Jean Doucet.

 

Studiul a dezvaluit, totodata, anumite tehnici nerecomandate in prepararea artizanala a acestor prafuri: medicamentele unui bolnav erau zdrobite impreuna in 75% din cazuri si amestecate apoi cu ingrediente prea putin adaptate scopului lor – adeseori cu compot (76% din cazuri) pentru a facilita administrarea. “Aceste practici antreneaza nu doar un risc de interactiune intre substantele active din medicamente diferite, ci si o interactiune a acestora cu ingredientele cu care sunt administrate pentru a facilitata ingerarea lor, din cauza pH-ului sau a temperaturii, care pot cauza reactii chimice indezirabile”, a spus profesorul francez. Apa gelifiata, apreciata pentru neutralitatea ei, este folosita doar in 5,7% din cazuri. In plus, din cauza materialului si a personalului disponibil, mojarul si pistilul utilizate sunt folosite pentru mai multi pacienti, in peste jumatate din cazuri.

 

“Personalul ingrijitor si medicii care prescriu acele medicamente nu sunt de condamnat pentru aceste lucruri”, spune profesorul Doucet. “Aceste erori se explica prin absenta flagranta a unui ghid de buna practica si ii vizeaza in egala masura pe pacientii din afara spitalelor. Din acest motiv este urgent sa fie adresate recomandari medicilor de familie, personalului si stabilimentelor de sanatate, dar si farmacistilor aflati in contact cu pacientii sau cu persoanele care ii ingrijesc”, spune acesta.

 

In urma acestor rezultate ingrijoratoare, un set complet de recomandari aplicabile unei liste exhaustive de medicamente ce pot fi sau nu zdrobite a fost alcatuit de departamentul de farmacologie al CHU din Rouen si pus la dispozitia medicilor si personalului medical, pe site-ul acestei clinici franceze. Recomandarile lor au fost, totodata, integrate in ghidul de administrate a medicamentelor publicat in decembrie 2011 de Inalta Autoritate pentru Sanatate (Haute Autorite de Sante/ HAS) din Franta.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *