Natalia Matsak si Denys Nedak, din nou pe scena romaneasca, in “Lacul lebedelor”

de

Spectacolul “Lacul Lebedelor”, sustinut de ansamblul de balet clasic al Teatrului Municipal de Opera si Balet din Kiev, va fi prezentat la Sala Palatului din Capitala, pe 25 octombrie, de la ora 19.30.

Spectacolul din 25 octombrie, de la Sala Palatului din Bucuresti, ii va avea ca solisti pe Natalia Matsak – prim-solista a Operei Nationale din Ucraina, alaturi de Denys Nedak -– prim balerin al Operei Nationale “T. Chevtchenko” din Kiev.

 

Trupa de balet a Teatrului National Municipal din Kiev este unul dintre cele mai performante ansambluri de gen din lume. Vestit in Ucraina, dar si in intreaga lume, colectivul a fost fondat in 1980 de celebrul coregraf din fosta URSS Vahtang Vronskii, cu numele “Baletul clasic din Kiev”.

 

Intre anii 1989 si 2005 ansamblul a fost condus de marele maestru al baletului ucrainean, laureat al premiului Vatlav Nejinsky, castigator al concursurilor internationale de balet, recunoscut de Academia franceza de dans, dar cunoscut si drept “Artist al poporului din URSS”.

 

Din 2005, Victor Litvinov este numit maestru de balet al ansamblului de balet ucrainean, iar din 2010, colectivul a fost preluat de maestrul de balet Tatiana Borovik.

 

Principala tinta a activitatii artistice a corpului de balet este popularizarea si pastrarea celor mai renumite balete clasice si nasterea unor noi productii de succes.

 

Repertoriul trupei de balet cuprinde peste 30 de spectacole, dar si programe de concert si recitaluri, printre care “Lacul lebedelor”, “Spargatorul de nuci”, “Frumoasa din Padurea adormita”, “Giselle”, “La Bayadere” si “Romeo si Julieta”.

 

Natalia Matsak este starul baletului ucrainean, castigatoarea competitiilor de balet international. Este premianta in Competitia Internationala Serge Lifar din Kiev (medalia de argint in 2004), Competitia Internationala de Balet si coreografie din Moscova in 2005 (medalia de bronz). La a sasea Competitie Internationala Serge Lifar din aprilie 2006 Natalia Matsak a castigat medalia de aur. Balerina este invitata permanenta la gala concertului “Stelele Baletului Mondial” alaturi de cei mai buni artsiti din lumea intreaga. Natalia a fost aplaudata in Japonia, Coreea, Canada, Portugalia, Spania, Italia, Germania si Mexic.

 

Dupa ce a obtinut Diploma Scolii de coregrafie din Odesa, in 2005, Denys Nedak a fost admis in corpul de balet al Operei Nationale din Ucraina. A fost primul balerin licentiat la concursurile internationale de dans din Kiev, (Ucraina) si Moscova (Rusia). Stapanirea perfecta a miscarilor in rolurile clasice si dramatice a fost pusa in evidenta in reprezentatii ca “Marceline”, “Nunta lui Figaro”; “Escamillo”, “Carmen-suita”; Tybalt in “Romeo si Julieta”; Sigfrido in “Lacul lebedelor”, print in “Schiaccianoci”, Albert in “Giselle”, principele Desire in “Frumoasa din padurea adormita”.

 

Baletul “Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski a avut premiera la Balsoi Teatr din Moscova, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzicala a lui Semen Riabov si in coregrafia lui Julius Reisinger. Din pacate, publicul epocii nu era obisnuit cu stilul “simfonic” al unei muzici pentru balet, asa ca nu a ințeles bogatia partiturii. La aceasta s-a adaugat si coregrafia mediocra a lui Julius Reisigner, ceea ce a facut ca primele reprezentatii sa fie un real esec. Dupa moartea compozitorului, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa si Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificari partiturii. In noua forma, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895 si a fost un succes. Desi au mai existat si alte versiuni, aceasta este cea reprezentata in mod curent.

 

Bilete pentru spectacolul de la Bucuresti sunt disponibile in reteaua Eventim, pe bilete.ro.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *