fbpx

Sumi Jo: Nu vreau să aparțin nimănui. Sunt liberă ca pasărea cerului!

de

Soprana lirică de coloratură Sumi Jo, star al marilor scene de operă din întreaga lume și devenită un reper de frumusețe a cântului și interpretării pentru miliardele de spectatori ai filmului Youth – Tinerețe, a venit în România pentru a interpreta, pe 22 martie 2017, rolul Violettei Valery în La Traviata lui Verdi, regizată, pentru scena Operei Naționale București, de Paul Curran.

 

Alice Năstase Buciuta: Cum vă simțiți după un asemenea spectacol, cum sunteți acum?

Sumi Jo: Am avut emoții, am fost și puțin nervoasă, dar acum sunt foarte bine, mi-am schimbat starea de spirit. Astăzi, după spectacol, am avut un masterclass cu patru tineri cântăreți români și sunt foarte impresionată de talentul lor, mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu ei, iar asta mi-a dat o stare extraordinar de bună.

Mi-ați spus că ați avut emoții, că ați fost tensionată… Sunteți foarte exigentă, foarte critică cu dumneavoastră?

Sumi Jo: În general, da, sunt extrem de exigentă cu mine însămi, aproape masochistă. Dar nu sunt la fel de exigentă cu cei din jur… Când vine vorba de alții, câteodată mă mai prefac că nu observ sau câteodată nu îmi pasă, depinde de oameni și de situație. De obicei, însă, îmi pasă foarte mult de oameni, de ce trăim împreună și mă atașez repede de persoanele noi pe care le cunosc.

Faptul că sunteți tolerantă cu cei din jur, bună, se datorează muzicii, artei, firii de artist?

Sumi Jo: Cred că sunt un om bun. Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place să cunosc oameni noi, să călătoresc. Apreciez orice lucru bun în viață și în orice om pe care îl întâlnesc.

Și sunteți foarte sinceră. Din când în când mărturisiți că vă este greu să fiți singură, departe de familie…

Sumi Jo: Alții nu o spun, dar gândesc la fel… A fi cântăreț de operă este o meserie grea, dar dincolo de călătoriile nesfârșite, de muncă, este și o meserie foarte frumoasă. Sunt două fețe, ca la orice monedă. Pe de o parte este clar că este o meserie minunată, iar pe de altă parte vine cealaltă față a monedei, trebuie să studiezi foarte mult, să te pregătești intens, să fii mult plecat de acasă. O asemenea profesie e ca atunci când vezi o superbă lebădă plutind pe apă și ți se pare că ea nu face niciun efort, deși, dedesubt, ea trebuie să dea din picioare continuu… Artiștii vor să pară perfecți pe scenă, dar dincolo de aparențe și de strălucirea scenei se află foarte multe ore de pregătire intensă și de eforturi.

Ați fost desemnată într-un clasament drept cea mai bine îmbrăcată personalitate a unui an… Sunteți tot timpul atât de elegantă?

Sumi Jo: În viața de zi cu zi, eu nu sunt genul acela de persoană mereu pusă la patru ace. Ca solistă, însă, da, am și patru, cinci ținute într-o seară de spectacol, creații haute-couture, rochii scumpe și prețioase. Sigur că uneori lumea mă și critică pentru asta, se îngrozesc că îmi car atâtea lucruri. Dar cui îi pasă? Eu vreau ca publicul meu să aprecieze și frumusețea rochiilor, nu doar muzica, de ce nu? Ține de domeniul meu. Publicul meu merită ce este mai bun. Dacă trebuie să plătesc în plus ca să îmi transport rochiile este doar treaba mea. Sigur că este un efort să călătoresc cu asemenea rochii, dar îmi face plăcere să le am. Eu știu că publicul meu merită tot ce se poate mai bun. Acasă, în timpul liber, sunt o persoană obișnuită și mă îmbrac ca toată lumea, nu mă mai machiez, îmi scot câinii la plimbare, merg la cumpărături, încerc să duc o viață cât se poate de normală. Sigur că dacă ești artist oamenii te recunosc oriunde te duci, te fixează cu privirea, te studiază, dar este ok, nu mă deranjează. Însă, categoric, nu sunt atât de glamour tot timpul.

Sunteți o cântăreață de operă foarte cunoscută și apreciată. S-a schimbat ceva în percepția celorlalți după ce ați apărut în „Youth”, filmul care a fost vizionat de milioane de spectatori, nu neapărat consumatori de operă? Cum a fost?

Sumi Jo: A fost o experiență extraordinară să fac parte din acest film, mi-a plăcut foarte mult. „Simple Song #3” este una dintre cele mai frumoase melodii pe care le-am înregistrat vreodată. Mă bucur că oamenii au înțeles mesajul filmului și sunt tare bucuroasă că, în viața asta, am reușit să fac și altceva în afară de muzică de care să fiu așa de mândră. Datorită muzicii și datorită acestui film foarte mulți oameni mi-au oferit recunoaștere ca artist, mai ales că muzica a primit o valoroasă nominalizare la Oscar. A fost extraordinar. O experiență cu adevărat minunată.

Vă amintiți ce ați simțit când ați văzut filmul prima oară?

Sumi Jo: Eu sunt o fană a filmelor lui Paolo Sorrentino, îl admir enorm de când am văzut La Grande Belleza. Iar când am văzut Youth pentru prima dată mi-am spus: „O, Doamne, aceasta va fi cea mai frumoasă amintire a vieții mele!” Mesajul filmului este unul foarte puternic și foarte valoros și am fost nespus de încântată de film. Am plâns când l-am văzut și, cu ochii încă în lacrimi, l-am sunat pe Paolo și i-am spus: „Paolo, ce film nemaipomenit ai făcut!” Am vorbit cu el și i-am spus cât de minunat a fost filmul și i-am mulțumit…

Mai căutați dragostea? Este important pentru dumneavoastră ca artistă să fiți îndrăgostită?

Sumi Jo: După treizeci de ani de carieră, dragostea la vârsta mea… nu știu… Încă îmi este greu să descriu ce este dragostea. Iubesc oamenii, îmi iubesc animalele, iubesc natura și tot ce mă înconjoară. Nu aparțin unui bărbat, asta este sigur, și nu vreau să aparțin nimănui. Sunt liberă ca pasărea cerului, sunt artistă și am misiunea să îmi împărtășesc sentimentele prin muzică. Nu înseamnă că nu aș avea nevoie de un bărbat lângă mine. Sigur că nu e ușor să nu ai alături o figură masculină, totuși, să trăiești fără bărbați poate fi uneori așa de bine! (râde) Iar eu sunt atât de ocupată, că nici nu mă gândesc la asta, așa că vom vedea ce va fi. Eu sunt pregătită și știu că la momentul potrivit va veni și dragostea. Însă asta nu depinde de noi, depinde de univers.

Sunteți și o activistă pentru protejarea animalelor…

Sumi Jo: Da, sunt activistă. Cred din tot sufletul că toate animalele trebuie protejate și ajutate, trebuie să ne luptăm pentru drepturile lor. Îmi sunt dragi, în mod special câinii. Eu am trei câini, am construit și un adăpost pentru câini în Coreea și donez bani pentru cauza asta.

Unde vă întoarceți acasă?

Sumi Jo: Casa mea este acum în Portugalia, la Lisabona.

Și vă simțiți ca acasă acolo? Când spuneți „acasă” acolo vă gândiți?

Sumi Jo: Nu. Aici mă simt ca acasă sau poate fi și altundeva… Acum mă simt acasă și sigur voi mai veni.

Vă așteptăm cu mare drag, a fost o onoare să fiți aici. În continuare unde vă putem urmări?

Sumi Jo: Pe site-ul meu, pe Facebook, pe Twitter și pe Instagram. Sunt foarte activă în social media.

Și răspundeți personal la mesaje sau aveți pe cineva care face asta?

Sumi Jo: Răspund personal și îmi face extrem de mare plăcere. Sunt chiar eu acolo, vă asigur de asta.

 

 

CITATE:

„Simple Song #3” este una dintre cele mai frumoase melodii pe care le-am înregistrat vreodată. Mă bucur că oamenii au înțeles mesajul filmului și sunt tare bucuroasă că, în viața asta, am reușit să fac și altceva în afară de muzică de care să fiu așa de mândră.

 

Sigur că nu e ușor să nu ai alături o figură masculină, totuși, să trăiești fără bărbați poate fi uneori așa de bine! Iar eu sunt atât de ocupată, că nici nu mă gândesc la asta, așa că vom vedea ce va fi.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.