fbpx

Dr. Dan Mihail Stana: Chirurgia estetică e o meserie a detaliului și a fineții absolute

de
Dr. Dan Mihail Stana, chirurgie estetica, Clinica Efigia

Dr. DAN MIHAIL STANA: Nici nu mai vorbesc de o fată săracă de la țară, dar să luăm o familie cu un inginer și cu o economistă,cu un salariu de 3700, unul și 3300, celălalt, deci care au 7000 lei împreună… Și au și au rată la bancă, doi copii de crescut, poate rată la mașină. Dacă își doresc o operație estetică, ceea ce înseamnă, să zicem, 14000 de lei, ar trebui să renunțe în fiecare lună la 20% din salariul pe întreaga familie. Și-ar permite? Mă îndoiesc. E greu de spus cât de corect e TVA-ul acesta pentru operațiile estetice, în care sunt încadrate, de-a valma, și o corecție de pleoape sau o mărire de sâni, dar și un tendon, o cicatrice, o tumoră, o malformație… Tot în sistemul acesta se fac toate, și nu poți să dai bon fiscal unui pacient pentru o operație fără TVA și pentru altă operație cu TVA… Din păcate nu s-a gândit nimeni la asta.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar este, totuși, în continuare, o industrie în care veți rezista, nu? Industria asta nu va pieri niciodată.

Dr. DAN MIHAIL STANA: Nu cred că va pieri vreoodată, dar schimbări pot fi. Orice este posibil, de exemplu, să apară super spitale, făcând ca firmele mici să-și piardă clientela… De obicei, însă, în specialitatea aceasta, pot să spun că foarte mulți merg pe varianta medic cunoscut, pe recomandare din pacient în pacient, care e de fapt cea mai bună recomandare! Merg pe varianta clinică – boutique, unde nu e ca într-un spital mare, unde te duci, te-a văzut o dată, te controlează și pe urmă rămâi pe mâna altora. Din punctul acesta de vedere, pot să spun că, probabil, vom mai rezista.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Nu v-a tentat să plecați în străinătate vreodată, să vă mutați cu clinică cu tot? În profesia asta ați putea profesa oriunde, presupun.

Dr. DAN MIHAIL STANA: Poate că m-ar fi tentat atunci, imediat după schimbările politice din România, în 1989, dar acum, nu. Oricum, pe ansamblu, s-au schimbat și în România multe lucruri în bine, și în domeniul medical. De exemplu, s-a stopat puțin migrația medicilor în afară, pentru au mai crescut cât de cât salariile. Iar acum, desigur, dacă au crescut salariile, ar trebui să crească și ei atenția, implicarea…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este o meserie grea? A trebuit să faceți sacrificii în toate domeniile vieții?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Bineînțeles, e o meserie foarte grea. Dacă faci meseria asta și o faci într-un loc foarte performant și solicitant, pot să spun că în zece ani ai cariera de o viață a unui medic dintr-un oraș de provincie. E o meserie solicitantă nu numai fizic și psihic, ci e solicitantă pentru că e un domeniu unde totul este la maximă finețe, cerințele sunt foarte ridicate, trebuie să fie totul milimetric, lumea este pretențioasă, trebuie să pici pe imaginea pe care și-a format-o pacienta, trebuie să ai multă răbdare, să fii înțelegător… Chirurgia estetică e o meserie a detaliului și a fineții absolute…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și ce procent rămâne, dincolo de detaliu și finețe, la mila lui Dumnezeu, ca să zic așa?

Dr. DAN MIHAIL STANA: E ceva și la mila lui Dumnezeu… Iar aceasta e o mare problemă vizavi de înțelegerea pacientului, pentru că, în general, medicii își fac treaba bine, dar nu s-a terminat totul când s-a încheiat operația. Totul se încheie abia la șase luni, la un an, de la intervenția chirurgicală – perioadă în care se pot întâmpla multe… Depinde de cum reacționează țesuturile, cum cicatrizează, cum doarme pacientul noaptea în pat, cât de reactiv e el față de intervenție… Sunt foarte mulți factori care îți pot scădea rezultatul intervenției respective. Corect e să-i spui pacientului lucrul acesta. În general, cei care se hotărăsc și luptă, care sunt pozitivi, care dinainte de operație sunt optimiști, am observat că merg foarte bine. Intervine și mintea foarte mult în procesul de vindecare, în schimb, cei care încep cu ”aoleu, să nu mă învinețesc, să nu se întâmple aia…”, parcă atrag așa, o complicație. Dar, în general, specialitățile medicale nu sunt deloc ușoare, pentru că ai în fața ta un organism, un suflet și nu poți să greșești.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Vă urmează cineva în carieră? Aveți doi băieți.

Dr. DAN MIHAIL STANA: Unul dintre fii mă urmează, a terminat medicina și se pregătește pentru rezidențiat. Celălalt merge spre direcția Drept. Cel mare, însă, de câțiva ani, funcționează în clinică destul de bine.

Marea Dragoste/revistatango.ro: V-ați dorit asta?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Sigur că orice părinte își dorește să aibă un copil care să-l urmeze în carieră sau,, dacă are un business să-l preia, să-l ducă mai departe… E un lucru tot timpul pozitiv. Nu pot să spun că l-am împins în direcția aceasta, cred că mai degrabă copiii au tendința să-și copieze părinții. Inițial a vrut, după aceea a renunțat la medicină, un an, apoi s-a răzgândit și a terminat facultatea, iar acum așteptăm să-și dea rezidențiatul, ceea ce nu e deloc ușor la acest nivel. De fapt, așa ar trebui să fie totul greu în medicină, nu numai la rezidențiat… Din păcate, calitatea învățământului a cam scăzut, nu numai la medicină, ci în toate domeniile. În învățământul medical, nivelul studenților e mult scăzut… E un minus acesta, care se vede încă din anii mici, mulți nici nu vorbesc corect nici gramatical, nici medical…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Știți asta foarte bine, pentru că sunteți și cadru universiar. De când ați preluat o catedră?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Sunt de cinci ani, la Universitatea Titu Maiorescu, la catedra de Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructivă. Iar eu sunt unul dintre dascălii care nu renunță la exigențe, sunt strict, dacă au atâtea ore de stagiu, le fac complet, așa cum și eu îmi fac treaba complet față de ei, nu accept să întârzii la vreun curs, să pierd vreun curs, și atunci le solicit să răspundă pe măsură, să nu lipsească, să nu întârzie, să vorbească în limbaj corect medical… Nu suntem într-un domeniu al aproximării, ci, cum spuneam, al preciziei și al fineții.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Tag-uri:
· · ·
Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.