fbpx

Dr. Dan Mihail Stana: Chirurgia estetică e o meserie a detaliului și a fineții absolute

de
Dr. Dan Mihail Stana, chirurgie estetica, Clinica Efigia

Clinica Efigia este un sanctuar al recăpătării frumuseții și sănătății, al regăsirii încrederii în sine și al păstrării tinereții cât mai mult cu putință. Despre schimbări și tendințe în industria frumuseții și a chirurgiei estetice am stat de vorbă cu întemeietorul clinicii, chirurgul estetician dr. Dan Mihail Stana.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Se schimbă în industria asta ceva esențial sau, de fapt, până la urmă principiile rămân pentru totdeauna aceleași?

Dr. Dan Mihail Stana: Există evoluție, cu siguranță. Iar cea mai mare evoluție a venit odată cu apariția, în ultimii 20-30 de ani, a toxinei botulinice și a acidului hialuronic, care îți dau posibilitatea să menții fizionomia cuiva în niște limite decente de vârstă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: În prezent, suntem cu toții preocupați de toxicitatea produselor, de potențialul lor cancerigen, de efectele secundare… Nu sunt toxice?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Nu există nimic fără efect secundar, dar punând în balanță plusurile și minusurile, pot să spun că efectele secundare sunt aproape zero. În plus, acidul hialuronic este un acid identic cu cel fabricat de organismul uman, nu are ce rău să producă, nici măcar ca reacție alergică. Toxina botulinică e și ea o toxină pe care organismul o metabolizează foarte bine, deci nu are nicio reacție adversă. Inițial, utilizarea a fost în exces, în schimb, acum, după ani de tratamente, medicii și-au dat seama că ar fi bine să utilizeze o cantitate mai mică de toxină, tocmai pentru a da un aspect natural feței respective. Important este să reușești să împiedici mușchiul respectiv să formeze ridul, dar, în același timp, să lași expresivitatea pacientului sau pacientei, să nu îi „îngheți” fața. De asemenea, deși se spune că mușchii mimicii nu se hipoatrofiază în clipa în care sunt paralizați (spre deosebire de alți mușchi, de exemplu mușchii scheletici – dacă ai o fractură și ești imobilizat, mușchii aceia se atrofiază), este bine să nu abuzezi, ci să faci doze decente, în așa fel, încât să poți ține pacientul cu aceste tratamente mult timp. Din punctul meu de vedere, asta e foarte important ca evoluție în ultimele trei decenii, iar aceste tratamente au ajuns să fie foarte aproape de cosmetică.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Se obțin rezultate bune în înfrumusețare sau, până la urmă, baza întineririi rămân tot operațiile?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Procentele de întinerire sunt mult mai mici decât în cazul intervenției chirurgicale, dar faptul că poți să o faci cu ușurință și să arăți mai bine și intervenția asta ușoară să-ți dea o stare de bine, contează enorm. Singura intervenție chirurgicală pe care o recomand, de la o anumită vârstă, este cea pentru corecția pleoapelor, adică blefaroplastia. Intervenția chirurgicală după 40-45 de ani, când pleoapele ajung să aibă un surplus de piele mai repede decât în alte zone, repune toate elementele estetice ale feței cam în aceeași vârstă. Niște șanțuri mai adânci, pielea pleoapelor mai lăsată, ridurile de la laba gâștii pronunțate, toate acestea se văd imediat, când te uiți în oglindă sau când se uită cineva la tine, în ochii tăi. Corecția pleoapelor sau a ridurilor de la colțul ochiului îți dă un mare câștig de estetică și dă timpul înapoi, te face să arăți cu mulți ani mai tânără.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar la nivelul celorlalte operații se schimbă ceva?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Se schimbă anumite detalii… În mărirea de sâni pot să apară noi tipuri de implanturi mamare, de exemplu.

Marea Dragoste/revistatango.ro: De mai bună calitate? La un moment dat exista suspiciunea că implanturile ar fi toxice, că ar da cancer…

Dr. DAN MIHAIL STANA: Probabilitatea ca un implant mamar să dea cancer este extrem de mică, după unele studii la 30.000 de paciente e posibil să apară un caz, iar după alte studii, la 500.000 de paciente, și nu este, propriu-zis un cancer care să aibă legătură cu glanda mamară, ci un cancer provenit din capsula care învelește implantul; organismul face ceva care să separe organismul de implant și formează o capsulă, iar acea capsulă se poate maligniza; este un cancer complet vindecabil. Dacă se dezvoltă malign acel înveliș, se elimină complet și se vindecă 100%. Cancerul mamar nu are nicio legătură cu implantul mamar, din contră, pot să spun că femeile care au implant mamar au șanse să-și descopere un eventual cancer mamar mult mai rapid, deci într-un stadiu foarte incipient, decât cele care nu au implant. Vin la controale, se autocontrolează și, controlându-și des sânul, descoperă mai ușor o problemă. Cancerul mamar ține strict de genetica ta personală și de alți factori care sunt în discuție. Dar tehnicile chirurgicale, cu mici modificări, rămân cam aceleași. Și rinoplastiile, la fel sunt de zeci de ani, nu a apărut ceva nou esențial.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Știu că într-o vreme operația de implant mamar era cea mai căutată, este, în continuare, în topul preferințelor?…

Dr. DAN MIHAIL STANA: Este în continuare o operație foarte cerută, dar a scăzut cu un procent mic față de acum zece ani. În schimb, de doi ani, e moda nasurilor, foarte multă lume a început să-și dorească modificări, deci rinoplastiile sunt, acum, în trend.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cred că moda pozelor și a selfie-urilor ne influențează pe toți…

Dr. DAN MIHAIL STANA: E posibil, societatea s-a schimbat foarte mult și sigur că avem o viață și trebuie să ne-o trăim la standarde cât mai înalte. Și de ce să nu facem asta dacă ne permitem?… În fond, rinoplastia este o intervenție care te ține șapte sau zece zile izolat, după care te bucuri ani de zile de rezultatul acestei operații.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Anestezia, de exemplu, nu are repercusiuni și efecte secundare în timp?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Anestezia avea repercusiuni în urmă cu 50-60 de ani, când gazele anestezice nu erau atât de pure. Toată tehnologia care a apărut în prezent îți permite să monitorizezi orice la un pacient în clipa în care îl anesteziezi, iar acest lucru îți permite să folosești cantități mici de gaze, cu efect maxim, diferențele la acest capitol sunt uriașe, iar evoluția este enormă. Inclusiv gazele s-au schimbat, e a nu știu câta generație de gaz anestezic, iar gazul este mult mai puțin toxic și efectele secundare postanestezie sunt mult, mult mai puține.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Aveți din ce în ce mai mulți bărbați care vă sunt clienți, pacienți?

Dr. DAN MIHAIL STANA: Primii bărbați care au venit au fost cei care și-au acompaniat, mai întâi, soțiile. A venit soția, a făcut un an-doi tratament, după care l-a convins… Bărbații acceptă mai greu o injecție sau o procedură mai dureroasă. Pentru că fiecare individ are un prag de durere diferit și, de la natură, se pare că femeile sunt mai rezistente la durere, pentru că altfel nu ar putea naște, au un prag de durere mult mai ridicat și rezistă mult mai bine ca bărbații. Pot să spun că raportul este de 9 la 1. Din zece femei care fac aceeași procedură, una are pragul de durere mai scăzut și suferă, restul de 9 acceptă procedura. La bărbați este invers, din zece bărbați, unul acceptă procedura, ceilalți nouă o resping.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ne aflăm și într-o cultură în care femeia trăiește sub porunca de a fi frumoasă, decorativă, la noi încă există, din păcate, mentalitatea femeii obiect… Probabil că și asta influențează și dorința de înfrumusețare, și rezistența la proceduri.

Dr. DAN MIHAIL STANA: La noi, din păcate, femeia nu prea își permite să facă tot ce și-ar dori în materie de estetică, pentru că, într-adevăr, cultul acesta al frumuseții femeii există la noi în țară, mai mult chiar decât în Franța sau în alte țări vestice ale Europei… Dar în țările acelea, femeile au o putere financiară mult mai mare și de aceea adresabilitatea este mult mai mare… În România, dacă ar fi putere financiară, probabil că am fi primii din Europa la capitolul operațiilor estetice, probabil că doar cu Rusia am concura.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar această ramură a medicinei nu va fi niciodată subvenționată, decontată de la asigurări? Unele operații nu sunt mofturi, ci realmente rezolvă niște complexe…

Dr. DAN MIHAIL STANA: Nici eu nu înțeleg cum sunt văzute lucrurile acestea de către cei care hotărăsc legat de aceste probleme medicale… De vreo 2-3 ani încoace există chiar și TVA pe operațiile estetice, statul a impus asta. Orice implant mamar este considerat operație estetică și eu zic că nu e așa, pentru că sunt și cazuri pur medicale. Nu neapărat să fie o intervenție subvenționată, dar măcar să nu aibă TVA! Dar pe măsură ce societatea evoluează, și categoriile sociale vor fi mai mult bagate în seamă. Când o să fim mai sănătoși din punct de vedere financiar, probabil că ne vom îngriji de mai multe categorii sociale.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Practic, acum clientela e din rândul celor cu posibilități financiare, nu există altă variantă. Pentru o fată săracă de la țară nu există nici o variantă, nici dacă se duce la spitalul de stat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.