fbpx

Predictiile maya privind sfarsitul lumii sunt “false”, afirma astronomul Vaticanului

de

Directorul Observatorului astronomic al Vaticanului, preotul Jose G. Funes, atrage atentia ca ipotezele maya privind sfarsitul lumii sunt “false”, explicand ca, din punct de vedere crestin, nu va exista un sfarsit al lumii, ci o transformare a acesteia, spre viata, intr-un moment viitor necunoscut.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Oamenii au avut mereu intrebari despre originea lor si despre existenta. De unde venim si unde mergem? – aceasta este intrebarea care a strabatut mileniile. De multe ori, la aceasta intrebare pot fi date raspunsuri nerationale. In presa si pe Internet, se vorbeste zilele acestea despre sfarsitul lumii, pe care mayasii l-ar fi prevazut pe 21 decembrie 2012. Daca facem o cautare pe Google, pe acest subiect sunt 40 de milioane de rezultate. Conform acestei asa-numite profetii, ar urma sa se produca o aliniere a planetelor si a Soarelui cu centrul Caii Lactee, precum si o inversare a polilor magnetici ai Terrei. Nu merita sa discutam fundamentele stiintifice ale acestor afirmatii (evident false)”, explica, in revista oficiala a Vaticanului – Osservatore Romano -, preotul Jose Gabriel Funes, directorul Observatorului astronomic al Bisericii Romano-Catolice.

“In 2003, cand predam la Universitatea din Tegucigalpa, in Honduras, un curs de astronomie extragalactica (…), am avut ocazia de a vizita ruinele maya de la Copán si de a admira de aproape marile capacitati de observare a cerului pe care le aveau aceste popoare. In orice caz, nu isi puneau problema daca Pamantul sau Soarele erau in centrul universului. Erau interesati mai mult de gasirea logicii repetitive in evenimentele trecute, pentru a putea prezice viitorul. In cultura maya, timpul avea o dimensiune ciclica, repetitiva. Astronomia se dezvolta in functie de politica si religie, cu obsesia ciclicitatii temporale”, adauga oficialul Vaticanului.

“Oricat ar fi de fascinanta studierea astronomiei maya, aici vreau sa vorbesc despre adevaratul viitor al cosmosului. Stim ca universul a inceput sa existe acum aproximativ 14 miliarde de ani. Si stim ca este format in proportie de 4 % din materie «obisnuita», 23 % din materie intunecata si 73 %, energie intunecata. Conform celor mai noi date, universul continua sa se extinda. Aceasta explicatie stiintifica postuleaza o perioada in care universul, in momentele de inceput, a trecut printr-un proces de expansiune exponentiala, adica extrem de rapida. Daca acest model este corect, universul – intr-un viitor foarte indepartat (miliarde de miliarde de ani) – va sfarsi prin a se dezmembra”, subliniaza astronomul Vaticanului.

“Pana acum, acestea sunt ipotezele cosmologice sustinute prin argumente stiintifice. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca intelegerea noastra, desi pare avansata, nu este completa. Pana acum, nu cunoastem natura fizica a materiei intunecate, nici a energiei intunecate. Totusi, putem masura efectele pe care le produc. Conform speculatiilor unor specialisti, universul ar putea sa nu aiba un sfarsit unic, ci exista «teoria multiends»: diversele parti componente vor sfarsi in perioade diferite”, noteaza preotul catolic Jose Funes.

“Din perspectiva cosmologica crestina, universul si istoria au un sens. In profunzimile fiintei umane exista convingerea fundamentala ca moartea nu poate avea ultimul cuvant”. Din punctul de vedere al ipotezelor stiintifice actuale, “universul merge spre o stare finala de frig si intuneric; in schimb, mesajul cosmologic crestin ne invata ca, la invierea finala, cea din ultima zi, Dumnezeu va face din nou fiecare barbat, fiecare femeie si intregul univers. Aceasta realitate viitoare este exprimata prin cuvintele lui Ioan, in Apocalipsa: «Si am vazut cer nou si pamant nou. Caci cerul cel dintai si pamantul cel dintai au trecut; si marea nu mai este. (…) Iata, cortul lui Dumnezeu este cu oamenii si El va salaslui cu ei si ei vor fi poporul Lui si insusi Dumnezeu va fi cu ei” (Apocalipsa 21: 1-3).

“Cartea crestina a Apocalipsei este un text cu caracter profetic, nu o informatie stiintifica privind viitorul universului si oamenilor. Este o profetie care ne arata sensul profund si directia istoriei. (…) Istoria omenirii si a universului are un sens care a fost dat de Dumnezeu Cel care este cu noi. In contextul istoric in care a fost scris, sfantul autor incerca sa incurajeze comunitatea crestinilor, confruntata cu suferintele persecutiilor. Dar, chiar daca nu suntem persecutati, avem permanent nevoie de incurajare. Cuvantul lui Dumnezeu ne aminteste ca ne indreptam spre un viitor in esenta bun, in pofida crizelor de orice fel cu care ne confruntam in anumite momente pana atunci. Avem garantia ca in Hristos este un viitor bun pentru omenire si pentru univers”, incheie preotul Jose Gabriel Funes, directorul Observatorului astronomic al Vaticanului.

MEDIAFAX

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.