fbpx

Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani, splendidă reverență adusă marii soprane născute la Solovăstru

de

Prea puține manifestări artistice din țara noastră se încumetă să devină reverențe pline de lumină aduse unei personalități în viață, care încă îi inspiră pe toți cei ce o iubesc și o admiră. Însă Festivalul Regal de Operă Virginia Zeani, de la Târgu Mureș, născut din visul curajos al directorului Marian Jurgiu, consătean al marii soprane care s-a născut în 1925 la Solovăstru – Mureș, încalcă splendid această regulă și ne obligă să ne întoarcem la exercițiile autentice de admirație.

Fotografii de Paul Buciuta

Virginia Zeani trăiește azi în America, dar gloriosul său har renaște odată cu pasul fiecărui solist de operă venit să-i omagieze numele prin talentul și strădania sa, la Festivalul care-i este dedicat.

Alături de Marian Jurgiu, ca director general, festivalul îi are în echipa de conducere pe Lucia Moldovan, ca directoare executivă și pe pianistul Peter Kolcsar în calitate de director artistic.

Concursul destinat tinerilor cu vârste până în 35 de ani din cadrul festivalului,  L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition, ajuns la cea de-a treia ediție, s-a încheiat duminică seară cu o gală a finaliștilor prezentată cu profesionalism desăvârșit și inimitabilă eleganță de către jurnalistul profund dedicat culturii române, Marius Constantinescu.

Soprana Paula Iancic, absolventă a Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, a câștigat Marele Trofeu “Regele Mihai I” și Premiul Publicului, acordat în urma voturilor spectatorilor. Paula Iancic este colaboratoare a Operelor din Cluj, Iași și Timișoara, a Orchestrei de Stat București, a Filarmonicii de Stat Arad și a Filarmonicii din Cluj-Napoca și a fost membră a Studioului de Operă de la Bayerischen Staatsoper. Paula Iancic a convins atât juriul, cât și publicul, cântând È strano, aria Violettei din actul I din La Traviata de Verdi, rolul care i-a adus Virginiei Zeani recunoașterea internațională.

Soprana Nadia Cerchez, absolventă a Academiei de Muzică, Artele Spectacolului și Arte Plastice din Chișinău și a unui master la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca a interpretat în marea finală aria Pace, pace, mio Dio din La Forza del Destino de Giuseppe Verdi și a fost laureată cu Premiul I.

Mezzosoprana Florentina Soare a urcat pe scenă cu Nacqui all’affanno din Cenușăreasa lui Rossini și a fost recompensată nu doar cu aplauze, ci și cu premiul al II-lea al concursului, în timp ce locul al treilea a fost câștigat de tenorul George Ionuț Vârban care a oferit publicului celebra arie Una furtiva lagrima din Elixirul dragostei de Donizetti.

Două premii speciale au fost acordate concurenților Elenora Hu, soprană olandeză, și Mark Kincses, student în anul al patrulea la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj.

Toți artiștii laureați ai acestei ediții vor cânta, la Cluj Napoca, alături de invitata specială a acestei ediții de festival, soprana de origine română Nelly Miricioiu, un nume de referință al operei internaționale, ovaționată pe toate marile scene ale lumii pentru rolurile interpretate cu măiestrie divină.

După două zile de masterclass în care Nelly Miricioiu, “un rar fenomen vocal al acestui secol” – așa cum a numit-o critica internațională – a dăruit ore de-o valoare inestimabilă de pregătire tuturor muzicienilor înscriși în concurs, pe data de 6 iunie, de la ora 19.00, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, soprana va susține un concert alături de laureați, eveniment ce face parte tot  din suita manifestărilor culturale prilejuite de cea de-a treia ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Dirijorul acestei ediții de festival este Vladimir Lungu. Colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylül” din Izmir și colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir.

Invitațiile pentru concertul din Cluj au valoarea de 100 de lei și au fost puse la dispoziția publicului online, pe site-ul oficial al festivalului, https://virginiazeanifestival.com/. , iar fondurile obținute în cadrul acestui eveniment vor fi donate pentru amenajarea unui muzeu în casa în care s-a născut soprana Virginia Zeani, în comuna Solovăstru, Județul Mureș.

Tineri artiști din 31 de țări, printre care Israel, Malta, Republica Dominicană, Statele Unite, Olanda, Canada sau Coreea de Sud au concurat, în cadrul celei de-a treia ediții a prestigiosului “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”, pentru Marele Trofeu care, prin bunăvoința Casei Regale a României, poartă sigiliul Regelui Mihai I. Laureații au fost selectați de o comisie internațională din care fac parte directori ai celor mai importante teatre din Europa sau Rusia.

“Am constatat în acest an – cu mare bucurie – atât nivelul ridicat de pregătire al concurenților, cât și numărul sporit al participanților din România. Au fost concurenți care, în ciuda tinereții lor, s-au dovedit a avea nu numai talentul și pregătirea muzicale cu care au putut convinge juriul – de mare prestanță și competență – al Concursului, ci și tenacitatea și rezistența psihică necesare unei cariere în domeniul teatrului liric: pentru mulți dintre concurenți, miza acestui concurs fiind, de fapt, oportunitatea de a fi ascultați și apreciați de un juriu cu mare experiență și reprezentând un factor decident în lumea teatrului liric internațional. Cea de-a doua constatare personală, a fost aceea că Școala noastră de Canto este în continuare extrem de competitivă: trei, dintre cei patru premianți ai actualei ediții, fiind – în exclusivitate – absolvenți ai instituțiilor noastre muzicale, iar laureata cu Premiul I, soprana Nadia Cerchez, cu Masterat în țara noastră. Aș sublinia, aceștia au avut și cele mai bune evoluții în cele două etape de concurs desfășurate la Târgu Mureș: soprana Paula Iancic – Marele Premiu al competiției și Premiul publicului – exemplară în ambele etape, mezzosoprana Florentina Soare – Premiul al II-lea – cu o evoluție demnă de orice scenă internațională în finală și tenorul George Ionuț Vârban – Premiul al III-lea – de asemeni, foarte, foarte bine pregătit. Prin urmare, nu pot decât să-mi exprim speranța că edițiile viitoare ale Concursului vor păstra același nivel de interes și de pregătire de până acum, și să adresez, o dată în plus organizatorilor cele mai entuziaste felicitări”, a declarat Luminița Arvunescu, muzicolog, realizator Radio România Muzical

MEMBRII JURIULUI – “L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition” 2019

Nelly Miricioiu: De la Lady Macbeth la Tosca, de la Handel la Respighi, de la Met la La Scala, Nelly Miricioiu a strălucit, vreme de câteva decenii, pe scena Covent Garden, devenind o divă cult a lumii operei prin spectacole de înaltă ținută și intensitate și printr-un repertoriu vast din catalogul bel canto sau opere rare. Și-a câștigat reputația, atât în ​​Marea Britanie, cât și la nivel internațional, ca unul dintre cei mai respectați profesori de canto. Este mentor al programului Jette Parker Young Artists, un curs săptămânal susținut de Royal Opera House Covent Garden. De asemenea, este profesor cu statut de invitat permanent pentru evenimente sau programe precum London Masterclasses și The Mediterranean Opera Studio & Festival, la Wales International Academy of Voice, Festival y Academia de Musica en Tequila sau London Bel Canto Festival. A predat la Manila (Filipine), Nanjing (China), București (România), Riga (Letonia), Maastricht (Olanda) sau Manchester (Marea Britanie). Nelly Miricioiu este invitată în mod regulat ca membru al juriului în competițiile vocale ale lumii – cel mai recent pentru concursul internațional de voce din China și concursul de voce Grand Opera de la Moscova.

Peter Mario Katona: De mai bine de 20 de ani director de Casting la The Royal Opera House Covent Garden, germanul Peter Mario Katona, unul dintre cei mai experimentați și mai respectați regizori de casting din lume, a pregătit performeri de nivel mondial în colaborare cu nenumărate instituții internaționale și mari festivaluri, de la Operalia Domingo, la alte concursuri importante din Barcelona, ​​Toulouse, Atena sau Varșovia. Este directorul artistic sub conducerea căruia a fost montat la Covent Garden spectacolul “Turandot”, în regia lui Andrei Şerban, și profesionistul care a contribuit la ascensiunea unor mari soprane ale României, ca Ileana Cotrubaș sau Angela Gheorghiu. Peter Mario Katona crează personaje credibile din punct de vedere muzical și dramatic, organizează stagiunile și conținutul acestora, alege artiștii potriviți pentru producțiile de la Covent Garden, negociează distribuţia cu dirijorii şi asigură logistica fiecărui eveniment.

Larisa Gergieva. Decorată pentru merite culturale, artist al poporului în Rusia și consilier al celor mai importante teatre de operă ale lumii, Larisa Gergieva este director artistic al mai multor instituții culturale de prestigiu din Finlanda, Rusia, Ucraina și Republica Osetia de Nord-Alania, printre care și Academia Mariinsky pentru Tinerii Cântăreți de Operă. Este, de asemenea, director al unor faimoase festivaluri internaționale pentru tinerii interpreți, cum ar fi cel dedicat compozitorului rus Rimsky-Korsakov – găzduit în Sankt Petersburg -, sau Concursul Lisitsian de la Moscova. Este director artistic al Teatrului de Operă și Balet Vladikavkaz și al Academiei Internaționale de Vară din Finlanda. A colaborat cu cele mai prestigioase teatre de operă ale lumii, de la Metropolitan Opera și La Scala, la Covent Garden, Tokyo Opera, Festivalul din Salzburg sau teatre din San Francisco, Florența și Paris.

Pal Christian Moe. Consilier artistic al Bayerischen Staatsoper, Pal Christian Moe are o vastă experiență de administrator artistic și consilier, este director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, de la Opera Națională din Paris și Chicago sau cea din Munchen. Fost producător și șef de departament vocal la Deutsche Grammophon, a colaborat cu Festivalul Glyndebourne, cu Opera din Lille și cu ansamblul baroc parizian Le Concert d’Astrée, condus de Emmanuelle Haïm. Născut la Oslo, Pal Christian Moe s-a alăturat operei norvegiene în 1978, inițial ca manager de scenă al companiei și mai târziu s-a implicat în dramaturgie și în planificarea artistică a companiei.

Emese Soós. Muzica de operă, alături de viziunea sa excepțională în managementul cultural sunt superlativele pentru care Emese Soós, director al Departamentului de Administrație Artistică din Budapesta, a primit recunoaștere internațională. A făcut parte din echipa de organizare a unor importante festivaluri europene, de la Festivalul Haydn din Fertőd, la Zilele Muzicii Contemporane din Balatonföldvár, a condus vreme de zece ani Festivalului Evreiesc de Vară din Budapesta și a coordonat departamentele de comunicare ale unor instituții culturale de înaltă ținută, cum ar fi Opera de Stat din Ungaria sau Teatrul Național din Miskolc.

 

FESTIVALUL REGAL DE OPERĂ “VIRGINIA ZEANI: Director General pe Marian Jurgiu; Director Executiv Lucia Moldovan; Director Artistic Peter Kolcsar

CO-PRODUCĂTOR: TVR

PARTENERI: Primăria Municipiului Târgu Mureș

Consiliul Județean Mureș

Instituția Prefectului – Județul Mureș

Festivalul se bucură de sprijinul SABION

PARTENERI MEDIA: Radio Romania Muzical, Agerpres, Radio România Cultural, Radio Târgu Mureș, Clasic Radio, Ziarul Metropolis, Reporter Global, Modernism.ro, Népújság, Zile și Nopți, Szabadsag, Feeder, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.