fbpx

Ileana Vulpescu – Destinul meu a fost Romulus Vulpescu

de

Ileana și Romulus Vulpescu sunt dovada de netăgăduit în fața Timpului că iubirii îi este îngăduit să se încăpățâneze să existe pentru totdeauna. Ea și-a acceptat destinul, pe care l-a confundat cu numele lui, apoi a fost convinsă că n-avea să existe pe lume alta mai bună, mai răbdătoare pentru bărbatul ei. S-au iubit cu înțelepciune, într-o viață cu bucurii și atâta tristețe. Se iubesc și acum, fiecare fiind prizonierul unei alte dimensiuni. Pentru Ileana Vulpescu iubirea rămâne motivul clipelor sale de fericire într-o lume în care L-ar ruga pe Dumnezeu să nu o mai trimită, încă o dată, pe Pământ!

 

Interviu de Eveline Păuna; Fotografii din arhiva personală

 

Eveline Păuna: Îmi spuneați cândva că „singurele perioade de fericire din viața unui om sunt numai atunci când este îndrăgostit”. L-ați întâlnit pe Romulus Vulpescu atunci când amândoi erați foarte tineri și v-au unit lecturile comune. Vă amintiți emoția întâlnirii de atunci?

Ileana Vulpescu: Este greu să-ți amintești exact ce ai simțit atunci. De fapt, impresiile contează mai târziu. În final… contează ce ți-a mai rămas, pentru că e foarte greu să-ți refaci în minte momentele de atunci. Este foarte ciudat, dar ceea ce contează mai mult într-o relație între oameni sunt cuvintele. Cuvintele sunt mai mult decât senzațiile, mai mult decât primele impresii. Într-o relație rămân cuvintele! Sau, cel puțin, la asta sunt eu sensibilă. Fiecare este sensibil la altceva…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Iubirea diferă, de la o poveste la alta?

Ileana Vulpescu : Da, diferă, sigur, de la o poveste la alta. Nu-mi închipui că toate poveștile încep la fel! Nicio poveste nu seamănă cu cealaltă, nici măcar poveștile pentru copii nu încep toate la fel. Cu atât mai mult poveștile între tineri, între adulți, între bătrâni. Fiecare debutează altfel, evoluează di-ferit, se stinge diferit. Nu se poate vorbi de o uniformi-tate în senzații, în amintiri…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Când l-ați privit… ați știut că este Marea Dragoste? Credeți în ceea ce oamenii numesc „dragoste la prima vedere”, simți când îți întâlnești jumătatea?

Ileana Vulpescu : Nu este obligatoriu… Eu nu mi-am dat seama din primul moment că va fi o legătură pe viață. Nu… Adică mi s-a părut ceva obișnuit, la început. Încet-încet, s-a cimentat relația dintre noi. Există și momente de străfulgerare de la prima vedere, nu se pot nega, sunt iubiri apărute astfel, care durează! Pot să dureze!… Pot, însă, să se stingă, la fel de repede cum au și început. Fiecare poveste este „alta”. Cum fiecare boală este o carte, așa și fiecare iubire este… o altă carte.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar iubirile care se aprind din prima scânteie, pasiunile fulgerătoare sunt cele care trec? Iubirile „așezate” sunt cele alături de care-ți faci casă pentru toată viața? Sau e neapărată nevoie de nebunia sentimentului?

Ileana Vulpescu : Cred că există și nebunia sentimentului. Sigur, nebunia asta nu poate să țină o viață. Încet-încet nebunia se așază, devine ca un cărbune care stă sub cenușă. Important este cât durează. Sunt iubiri fulgerătoare, care, în general… (sau, cel puțin, așa am desprins noi din literatură – sursa noastră cea mai importantă de informație), au fost sortite unei vieți scurte. Și chiar dacă au existat cupluri, nu se poate spune că momentul acela fulgerător a ținut. Este nefiresc să țină ceva care apare precum fulgerul. Fulgeră, dar nu fulgeră tot timpul! Fulgeră… o clipă, o secundă, un minut, apoi cerul devine ce a fost înainte. Nu se poate spune că focul de la început ține tot timpul. Important este ce rămâne după ce focul acesta s-a stins.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar iubirile trec? Și iubirile adevărate trec? Te poți îndrăgosti de altcineva mai mult, uitând astfel promisiunea dintâi?

Ileana Vulpescu : Da, sigur că da! Mi se pare că, la un moment dat, intervine… s-o numim… plictiseală. Dar se nasc și alte curiozități și sufletul omului este imprevizibil. Nu poți să știi la ce se aprinde, la ce se stinge. E suficient să se aprindă dintr-o privire și este suficient să se stingă dintr-o vorbă.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Vi s-a întâmplat asta? Ați avut neliniști în timpul căsniciei?

Ileana Vulpescu : Mi s-a întâmplat, numai că eu, fiind o ființă foarte rațională, nu dau niciodată vrabia din mână pe cioara de pe gard. Mi se pare mult mai important să ai o relație stabilă cu un om de care te leagă niște principii, niște sentimente și niște amintiri decât să te lansezi într-o pasiune care ține și ea cât ține și după aceea trece, și să ai regretul că ai renunțat la ceva ce reprezenta o stabilitate în viața ta, pentru un lucru trecător.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De partea cealaltă cum au stat lucrurile? V-ați temut vreodată că Romulus Vulpescu ar putea întâlni o altă iubire?

Ileana Vulpescu : Nu m-am temut, pentru că era o persoană foarte greu de suportat. Adică avea, cum zic eu, o groază de nacafale care trebuiau suportate. Era foarte țâfnos și nu se uita la ce se întâmplă, unde se întâmplă… Eram foarte sigură că, dacă cineva mi l-ar fi răpit, mi l-ar fi trimis acasă cu filodormă. Nu m-am temut! Nu m-am temut niciodată!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar, având firea aceasta vulcanică, Romulus Vulpescu v-a spus vreodată cele două cuvinte la care râvnesc toate femeile lumii – „te iubesc!”?

Ileana Vulpescu : Sigur că da. Bineînțeles că mi-a spus. Și am fost convinsă că nu m-ar fi schimbat cu nimeni! A avut foarte multe ocazii să mă schimbe, dar a zis că tot mai bine e cu mine! Pentru că îmi cunoștea marea posibilitate de a închide ochii și de a nu pune la inimă.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și de a ierta?

Ileana Vulpescu : Nici măcar nu socoteam că aveam ce să iert. Mie lucrurile astea mi se păreau atât de firești,  încât știam că trebuie să am răbdare. Este ca și la o boală. Ori mori dintr-o criză, ori te vindeci! La chestiile astea… trebuie să ai răbdare să treacă criza. Cu cât faci mai puțin caz, cu cât te faci că nu vezi… cu atât mai bine! Trebuie să lași lucrurile să meargă de la sine. Și ele… acolo unde au început, acolo se sting. Și revine tot acasă, la ceea ce este stabil.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Îmi imaginez că este un subiect care vă doare încă și care o să vă doară totdeauna… dar aș vrea să-mi spuneți dacă cea mai frumoasă declarație de dragoste într-un cuplu sunt copiii…

Ileana Vulpescu : Cred că copiii sunt suprema dovadă de dragoste între niște oameni. Găsesc că, în primul rând, acorzi foarte mare încredere unei persoane alături de care decizi să ai un copil. Îți iei o răspundere enormă! Din acest motiv eu sunt întotdeauna întristată când aud că niște oameni se despart, pentru că cei care suferă foarte mult sunt copiii. Când faci un copil îți iei o răspundere atât de mare, încât ar trebui să te gândești foarte bine dacă ești făcut să fii părinte. E foarte ușor să aduci niște ființe pe lume – cum aduc pisicile și câinii – problema este ce vrei să faci din acel om, cât ești dispus să investești în copil. Când ai copii… ai renunțat, de fapt, la propria viață! Dacă nu investești tot ce ai… nu ești un părinte bun. E adevărat că e nefiresc să renunți total la tine, pentru că și viața ta continuă, dar renunți la foarte, foarte multe! Nu mai ești stăpân pe viața ta. Eu spun că nimeni nu este liber cât timp depinde de cineva, și, mai ales, dacă cineva depinde de el. Din punctul meu de vedere nu există libertate!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De multe ori îi cerem celui de alături să se schimbe, din iubire pentru noi. E bine?

Ileana Vulpescu : Să vrei să schimbi pe cineva… eu cred că este o investiție inutilă. Eu rămân adeptă a vechii vorbe românești „lupul își schimbă părul, dar năravul – ba”. E foarte important să accepți o persoană așa cum este, să încerci să atenuezi asperitățile. Să atenuezi ceea ce nu-ți place la un om, dar nu prin vorbe, ci prin exemplu. Dar sunt persoane care au un anumit egoism și nu se preocupă foarte mult de ceilalți. Adică, în ciuda faptului că țin la un om, nu sunt dispuși să se schimbe. Nu sunt dispuși… sau poate nici nu pot să se schimbe.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ați fi vrut să-l schimbați pe Romulus Vulpescu? Să-i schimbați firea vulcanică?

Ileana Vulpescu : Aș fi vrut să-i schimb multe lucruri dar, cum îmi spunea o prietenă mult mai bătrână decât noi… „Știi ce admir la tine?! Că nu vrei să-l schimbi! Iar dacă vrei să-l schimbi… ia-ți altul!”. Ceea ce este în caracterul unui om… nu se schimbă. Acesta este adevărul.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Atunci când trăiești o Mare Iubire, e adevărat că renunți la tine? Că ajungi să-l iubești pe celălalt mai mult decât pe tine?

Ileana Vulpescu : Renunți la foarte multe din personalitatea ta. Dacă vrei să păstrezi relația și, mai ales, dacă iubești pe cineva mai mult decât pe tine e foarte important să ai capacitatea aceasta de dăruire. E important… dacă poți să-l iubești pe altul mai mult decât pe tine! Și acest lucru este valabil în toate relațiile umane. Este valabil, în primul rând, față de copiii tăi, față de partenerul tău de viață și chiar și într-o relație de prietenie. Trebuie să vezi ceea ce este bun acolo și dacă ceea ce este bun cântărește mai mult decât ceea ce este rău, hotărăști dacă e da sau ba. Dacă-ți pui în gând neapărat să schimbi pe cineva, ai greșit total! Câtă putere de iertare ai în tine. Asta contează foarte mult! Trebuie, întâi, să te apreciezi pe tine, să vezi câte defecte ai și să ți le cântărești cu miligramul. Să vezi că nu ești perfect, să vezi ceea ce ar trebui să suporte ceilalți de la tine. Și, în felul acesta, ajungi mult mai concesiv față de ceilalți. Judecata aceasta justă față de tine însuți este cel mai important lucru!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Se spune că, într-o mare iubire, unul iubește mai mult decât celălalt. Așa este?

Ileana Vulpescu : Sunt convinsă că așa este!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și în căsnicia dvs. cine a iubit mai mult?

Ileana Vulpescu : N-am încercat să aflu!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nu ar fi mai corect în fața vieții să iubească ambii la fel?

Ileana Vulpescu : E așa de greu să vorbești de corectitudinea în viață! O întâlnești atât de rar!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Nici măcar în iubire nu o întâlnești?

Ileana Vulpescu : Mă îndoiesc și aici! Mă îndoiesc! Întotdeauna unul iubește mai mult decât celălalt. Și e dispus să facă mai multe sacrificii pentru celălalt. E greu să vorbești de o paritate a relațiilor umane, în general.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și e mai bine să fii tu cel care iubește mai mult?
Pentru că ești… mai orb?

Ileana Vulpescu : Da, este mai bine să iubești tu mai mult! Este mult mai bine să dăruiești decât să primești dragoste. Cel puțin din punctul meu de vedere. Bucuria mea este mai mare să dăruiesc ceva, decât să primesc. Primesc cu mare bucurie, dar dăruiesc cu și mai multă bucurie. Găsesc că acela care dă mai mult are mai multe șanse de mulțumire și, hai să spunem, în sfârșit, vorba aceasta mare – fericire. Este mult mai important să dai, decât să primești.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ar trebui să ne temem de iubire, atunci când este prea puternică?

Ileana Vulpescu : Nu! Nu trebuie să ne temem de nimic firesc în viață. Nu trebuie să încercăm să ne vaccinăm împotriva vieții, nici împotriva sentimentelor, nici măcar împotriva evenimentelor. Lucrurile trebuie să meargă firesc. Nu folosește să te împotrivești la ceea ce este firesc.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Credeți că toată lumea întâlnește iubirea? Nu cumva sunt oameni care trec prin viață fără să o găsească?

Ileana Vulpescu : Sunt absolut convinsă că există și astfel de oameni. Există oameni cărora viața nu le-a oferit așa ceva.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: E vina lor sau a destinului?

Ileana Vulpescu : Nu știu a cui este vina. Sunt și persoane egoiste, care nu sunt dispuse să dea de la ele nimic. Sunt dispuse să primească, nu sunt dispuse să dea. Dar și aici este vorba de șansă. Eu spun că cel mai mare noroc pe lumea asta este să ai noroc la oameni. Să întâlnești oameni buni, oameni corecți, oameni care să nu încerce să te păcălească. Poate cineva a iubit în taină și nu i s-a răspuns… nu pot să acuzi pe nimeni că a rămas singur, de pildă. Poate a nimerit greșit, poate nu a avut capacitatea de dăruire. E foarte greu să cântărești lucrurile astea pentru că niciodată nu poți să pătrunzi în sufletul omului.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Iubirile neîmpărtășite sunt cea mai grea povară?

Ileana Vulpescu : Este o mare amărăciune să iubești și să nu ți se răspundă!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Vi s-a întâmplat?

Ileana Vulpescu : N-am băgat de seamă! Poate că am păcătuit și eu față de niște oameni, dar fără rea-voință. Se poate să te iubească cineva și tu să nu-i răspunzi în niciun fel. Ai un sentiment de vină. Ai un sentiment de vină când cineva investește în tine și tu nu răspunzi cu nimic. Fără să fii vinovat, pentru că acestea nu sunt lucruri care se comandă. Nu poți să te superi pe cineva pentru că tu îl iubești și el nu te iubește.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Doar să te superi pe destin!

Ileana Vulpescu : Te superi pe soartă! Dar pe soartă ai dreptul să te superi. Ai dreptul să te superi… mai tot timpul!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Iubirile mari vin de la Dumnezeu?

Ileana Vulpescu : Zicând că există Dumnezeu, spun că de Acolo vin. Eu cred în destin și cred că toate lucrurile sunt predestinate. Eu cred în destin! Și cred că te mână acolo unde ți-a fost scris să ajungi.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Destinul dumneavoastră a fost Romulus Vulpescu?

Ileana Vulpescu : Bănuiesc că, dacă am petrecut împreună 60 de ani de viață… cred că da, că destinul meu a fost el.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Iubirile mari înving Timpul? Simțiți că există o legătură dincolo de Lumi?

Ileana Vulpescu : Da. Există. Faptul că cineva a dispărut fizic din viața unui om nu înseamnă că a ieșit și din sufletul cuiva. Poți să iubești la fel de mult un om care nu mai există.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și poți să te simți iubit de un om care nu mai este printre noi?

Ileana Vulpescu : Și asta, da, și asta! Prin dispariția fizică nu se duce legătura sufletească. Te gândești la fel la un om care nu mai există. Poate chiar mai mult decât atunci când exista! Și ești îndreptățit să crezi, în măsura în care crezi că mai există o viață Dincolo de viața asta pământeană…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Credeți că există?

Ileana Vulpescu : Îmi pare foarte rău că eu cred că există. Eu n-aș vrea să existe!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De ce?

Ileana Vulpescu : Pentru că mi se pare că aici am pătimit destul ca să mai am de-a face și cu altă lume!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar poate Acolo nu-i decât Iubire!

Ileana Vulpescu : Nu pot să știu! Îi spuneam unei prietene despre realizatorul Bernard Pivot, de la televiziunea franceză. El avea o întrebare, cu care, invariabil, încheia interviurile din emisiunea „Bouillon de Culture” . Întrebarea „Dacă Dumnezeu ar exista, și v-ați afla în fața Lui, ce I-ați spune?”. Și eu vorbeam cu prietena mea și i-am spus că, dacă m-ar invita pe mine Bernard Pivot, i-aș spune lui Dumnezeu să nu mă mai trimită pe Pământ. Și prietena mea mi-a spus – „și dacă te trimite undeva unde este mult mai rău?!” Și asta se poate…

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar ați fi gata să renunțați la tot ce ați construit în viață, la iubirea dvs, la cărți, în fața unei clipe care vă desparte de Nimic?

Ileana Vulpescu : Da! Aș fi foarte mulțumită să nu mai urmeze nimic. Pentru că nu știm ce urmează. Sunt convinsă că urmează ceva, pentru că sunt anumite semne care vin de undeva, din altă parte decât de aici. Sunt vise premonitorii pe care nu ai cum să le explici și care se adeveresc. Nu ai cum să explici de unde vine așa ceva!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar oare Acolo ne întâlnim din nou Iubirea?

Ileana Vulpescu : Astea sunt presupuneri! Noi judecâm ca pe vremea faraonilor – când li se punea și miere, și grâu, că poate faraonul are nevoie de ele pe lumea cealaltă. În India… murea bărbatul, o îngropau și pe femeie. Tot ce presupunem noi despre o altă lume… presupunem! Nimeni nu ne garantează că este așa. Nouă ne place să ne închipuim că este o altă lume care reproduce ceea ce știm noi aici. E firesc să vrem să ne amăgim. Niște oameni care au ținut foarte mult unul la altul spun „ce bine că o să mă întâlnesc cu… Acolo”. Dar nu putem să știm cum este!

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Până la urmă suntem atât de singuri, de fapt?

Ileana Vulpescu : Suntem singuri! Și când te naști, și când pieri… ești singur. Deci ambele capete ale vieții sunt ale singurătății. Ce se întâmplă după asta nu putem să știm, doar ne dăm cu presupusul.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Care credeți că este cea mai frumoasă iubire din literatura universală?

Ileana Vulpescu : Cea mai frumoasă iubire rămâne „Romeo și Julieta”.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și cea mai tristă dintre ele…

Ileana Vulpescu : Este cea mai tristă dintre ele, da. Este cea mai frumoasă pentru că este cu adolescenți, este cea mai pură dintre iubiri. De asta rămâne cea mai frumoasă dintre câte știm noi.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dacă s-ar fi îndrăgostit la o altă vârstă, nu cumva iubirea nu le-ar fi fost fatală?

Ileana Vulpescu : Nu putem să știm. Dacă le era sortit amândurora să moară, probabil că mureau și la altă vârstă. Dar iubirea lor râmâne un model, mai ales datorită vârstei.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce le spuneți celor care așteaptă Marea Dragoste, celor care și-au deschis sufletul să o primească?

Ileana Vulpescu : Să o aștepte cu nădejde. De ce să nu o aștepte?! Cel mai frumos lucru este tocmai așteptarea, tocmai ceea ce-ți imaginezi că va fi Marea Iubire.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dumul spre iubire e mai frumos decât însuși sentimentul?

Ileana Vulpescu : Eu cred că imaginația depășește cu mult realitatea. Și, în general, realitatea micșorează imaginația. Ascultam la radio o piesă și mi-o imaginam într-un fel. Când mă duceam la teatru vedeam altceva decât îmi imaginasem eu. Cred că asta se întâmplă și cu sufletul omului. Cele mai frumoase lucruri se petrec în imaginație. Goethe spunea că „cele mai frumoase gânduri n-au fost niciodată exprimate”.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și cele mai frumoase iubiri rămân în imaginație…

Ileana Vulpescu : Da. Noi nu știm cât a iubit cineva și când n-a fost iubit. Iubirea asta nu este mai puțin iubire decât dacă s-ar fi împlinit. Cred că imaginația este cel mai valoros lucru cu care este înzestrat omul. Este mai valoroasă decât realitatea. Se petrec în mintea omului lucruri mult mai frumoase decât se pot petrece în realitate.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

 • Dumnezeu sa va binecuvinteze,datorita cartilor scrise de dumneavoasra (ARTA CONVERSATIEI,ETC) acum traiesc si ma bucur de copil si ce cei doi nepotei si de nora,multa sanatate,va respect si va multumesc pentru toate cartile scrise pentru noi

  DOINA TICAU mai 21, 2017 8:51 am Răspunde
 • Minunata discutia si minunate gandurile si ideile acestei DOAMNE (femeie) plina de logica ,sentimente alese si gandire pura.Cata modestie ,dragoste ,intuitie,logica si intelepciune in ce spune aceasta DOAMANA .Scrierile Dumneavoastra mi-au incantat sufletul !!Tot respectul pentru gandurile pline de puritate si intelepciune ,rar se intalneste azi asa ceva.Va doresc numai bine si sanatate Doamana Vulpescu sunteti un model de femeie pentru multe din Romania!Dumnezeu sa va bine- cuvanteze

  silver august 5, 2016 5:37 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.