fbpx

Nae Caranfil, marele invingator al Premiilor Gopo 2015

de

Pe 30 martie, Sala Studio a Teatrului National Bucuresti a devenit pentru prima oara gazda evenimentului care rasplateste, in fiecare an, performanta din filmul romanesc. Prezentatorii Galei din acest an au fost actorii Paul Ipate si Diana Cavallioti.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Actorii Olimpia Melinte (nominalizata la categoria Cea mai buna actrita in rol principal), Florin Piersic Jr. (nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal), Catalina Grama, Giulia Nahmany, Dorian Boguta (nominalizat la categoria Cel mai bun actor in rol principal), Emilian Oprea, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Maria Dinulescu, Malvina Cervenschi, regizorii nominalizati la categoria Cea mai buna regie, Nae Caranfil si Andrei Gruzsniczki, precum si Alexander Nanau (nominalizat la Cel mai bun film documentar) sunt doar cativa dintre invitatii ce au pasit pe covorul rosu al Galei Premiilor Gopo, ale caror gazde au fost Marius Constantinescu si Camelia Vacaru.
Nominalizarile la toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alctuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, productorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei ai criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihailescu, Iulia Blaga, Florin Barbu si Ada Maria Ichim.

Dupa anuntul nominalizarilor, peste 450 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film românesti au votat pentru desemnarea câstigatorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin posta, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PwC Romania, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat în 2011 un parteneriat.

“Closer to the Moon”, de Nae Caranfil a castigat premiul pentru cel mai bun film

La gala premiilor Gopo de luni seara, filmul Closer to the Moon a mai obtinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna imagine, cel mai bun sunet, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura,  si pentru cel mai bun regizor.
Trei lungmetraje au intrat anul acesta in cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: un documentar – Al doilea joc (r. Corneliu Porumboiu), si doua filme de fictiune – Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) si Q.E.D. (r. Andrei Gruzsniczki). Autorii celor trei filme au concurat si la categoria Cea mai buna regie.
Scenariul filmului castigator, Closer to the Moon este inspirat din fapte reale petrecute in Bucurestiul anului 1959 cand un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Bancii Nationale punea intreaga tara pe jar.
In Romania comunista, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atat pentru autoritatile statului, cat si pentru orice om normal: ce sa faci cu lei neconvertibili, intr-un regim politic si economic ce limita drastic utilitatea banilor?
Autorii loviturii: patru barbati si o femeie, toti comunisti situati la varful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O luna mai tarziu erau arestati, judecati si condamnati la moarte; dar in asteptarea executiei au fost “invitati” sa-si joace propriile roluri intr-o reconstituire cinematografica a actiunii lor, menita sa devina un film educativ si de propaganda, destinat oamenilor muncii din intreaga tara!
De-a lungul celor cateva zile in care eroii jafului erau scosi dimineata din celulele inchisorii Jilava si transformati in “staruri de cinema” intr-un Bucuresti insorit si plin de viata, toata lumea din jurul lor – militieni, securisti, anchetatori, echipa de filmare – cauta cu disperare raspunsul unei singure intrebari: de ce au facut-o?
Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planeaza si azi asupra acestei povesti adevarate, intr-un film comic si tragic deopotriva, realizat in limba engleza, cu o distributie internationala de prestigiu.
Filmarile s-au desfasurat in locatii istorice din Bucuresti, precum Casa Capsa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, cladirea IMOD, Centrul Vechi, dar si intr-un decor de epoca special construit in suprafata de 2000 mp2.
Actorii principali distribuiti in proiect sunt cunoscuti publicului pentru rolurile din superproductii precum: “Up in the air” – George Clooney, Vera Farmiga; “Body of Lies” – Leonardo diCaprio, Mark Strong, Russell Crowe; “Sherlock Holmes” – Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong; “The Iron Lady” – Meryl Streep, Harry Lloyd, Jim Broadbent.

Quod Erat Demonstrandum (Q.E.D.), filmul cu cele mai multe nominalizari la Gopo 2015, si-a atribuit cinci trofee, printre care premiile de interpretare de la categoriile Cel mai actor intr-un rol principal – Florin Piersic Jr., Cea mai buna actrita intr-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor intr-un rol secundar – Virgil Ogasanu, Cea mai buna actrita intr-un rol secundar – Alina Berzunteanu. Filmul a primit si statueta pentru Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu).
Multipremiatul Toto si surorile lui, in regia lui Alexander Nanau, a castigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun film documentar. Radu Jude a primit in aceasta seara cel de-al saselea Gopo din cariera: Cel mai bun scurtmetraj fictiune, pentru Trece si prin perete.
La categoria Cel mai bun film european, voturile profesionistilor din cinematografie si ale criticilor de film au mers catre La Grande Bellezza (r.Paolo Sorrentino). Independenta Film si-a adaugat al saptelea trofeu in palmares, un numar record pentru distribuitorul roman.
Cu incasari in valoare de 1.147.487 RON si 102.026 spectatori, #Selfie a primit Premiul Publicului, iar prezentatorii, Giulia Nahmany si George Pitesteanu si-au facut un selfie pe scena, spre amuzamentul publicului.
Premiul pentru Cel mai bun debut a fost castigat de Vlad Petri, cu documentarul Bucuresti, unde esti?, premiul Tanara speranta a fost oferit Alexandrei Carastoian si Boroka Biro pentru imaginea filmului Plansa, iar premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost adjudecat de O scurta istorie – Astra Film, regia Carmen Lidia Vidu.



Florin Piersic Jr. a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol principal

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actorului Florin Piersic Jr., aflat la a doua nominalizare.
La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Mark Strong (pentru rolul Max Rosenthal din filmul “Closer to the Moon”), Harry Lloyd (pentru rolul Virgil din filmul “Closer to the Moon”), Serge Riaboukine (pentru rolul Leduc din filmul “Cripta”) si Sorin Leoveanu (pentru rolul Sorin Parvu din filmul “Q.E.D.”).

Ofelia Popii a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal la gala Gopo 2015

Acesta este primul premiu Gopo din cariera actritei Ofelia Popii, aflata la prima nominalizare. La aceeasi categorie au mai fost nominalizate Vera Farmiga (pentru rolul Alice din filmul “Closer to the Moon”), Victoria Cocias (pentru rolul Helga din filmul “O poveste de dragoste, Lindenfeld”), Olimpia Melinte (pentru rolul Anda din filmul “Plansa”) si Crina Semciuc (pentru rolul Yasmine din filmul “#Selfie”).

Nae Caranfil a obtinut si premiul Gopo 2015 pentru cea mai buna regie

Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera regizorului Nae Caranfil. La aceeasi categorie au mai fost nominalizati regizorii Corneliu Porumboiu, pentru filmul “Al doilea joc”, si Andrei Gruzsniczki, pentru lungmetrajul “Q.E.D”.

Pentru cariera sa impresionanta, actrita Eugenia Bosanceanu a fost omagiata in 2015 cu Premiul Gopo pentru Intreaga Activitate. De asemenea, organizatorii Galei Premiilor Gopo au  acordat si un Premiu Special, regizorului de animatie Ion Truica, iar Premiul pentru Intreaga Cariera i-a fost oferit marii actrite Coca Bloos. Premiile au fost prezentate de Irina Margareta Nistor si, respectiv, Dorina Lazar.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj de fictiune a mers catre Trece si prin perete, regia Radu Jude.

 
CASTIGATORII PREMIILOR GOPO 2015

CEL MAI BUN FILM (LUNGMETRAJ)
CLOSER TO THE MOON (Romania – SUA – Italia – Polonia – Franta, 2013)
Producator: Bobby Paunescu, Michael Fitzgerald, Renata Rainieri, Alessandro Leone,
Denis Friedman (Mandragora Movies)
Regia: Nae Caranfil


CEL MAI BUN REGIZOR (LUNGMETRAJ)
NAE CARANFIL           
CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN ACTOR INTR-UN ROL PRINCIPAL (INTR-UN FILM DE LUNGMETRAJ FICTIUNE)
FLORIN PIERSIC JR. Pentru rolul ALECU VOICAN din filmul Q.E.D
CEA MAI BUNA ACTRI?A INTR-UN ROL PRINCIPAL (INTR-UN FILM DE LUNGMETRAJ FICTIUNE)
OFELIA POPII Pentru rolul ELENA BUCIUMAN din filmul Q.E.D
 
CEL MAI BUN ACTOR INTR-UN ROL SECUNDAR (INTR-UN FILM DE LUNGMETRAJ FICTIUNE)
VIRGIL OGASANU Pentru rolul MARTIN SCAUNASU din filmul Q.E.D
 
CEA MAI BUNA ACTRITA INTR-UN ROL SECUNDAR (INTR-UN FILM DE LUNGMETRAJ FICTIUNE)
ALINA BERZUNTEANU Pentru rolul VALERIA AMOHNOAIEI din filmul Q.E.D
 
CEL MAI BUN SCENARIU (LUNGMETRAJ FICTIUNE)
NAE CARANFILCLOSER TO THE MOON
 
CEA MAI BUNA IMAGINE (LUNGMETRAJ)
 
MARIUS PANDURU (RSC) 
CLOSER TO THE MOON
 
CEL MAI BUN MONTAJ (LUNGMETRAJ)
 
 
CATALIN CRISTUTIU, LARRY MADARAS, ROBERTO SILVI
CLOSER TO THE MOON
 
CEL MAI BUN SUNET (LUNGMETRAJ)
 
 
FLORIN TABACARU, ALEXANDRU DUMITRU, MARIUS LEFTARACHE
CLOSER TO THE MOON
 
CEA MAI BUNA MUZICA ORIGINALA (LUNGMETRAJ)
 
LAURENT COUSON
CLOSER TO THE MOON
 
CELE MAI BUNE DECORURI (LUNGMETRAJ FICTIUNE)
 
CRISTIAN NICULESCU
QUOD ERAT DEMONSTRANDUM (Q.E.D)
CELE MAI BUNE COSTUME (LUNGMETRAJ FICTIUNE)
DOINA LEVINTZA
CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN MACHIAJ SI CEA MAI BUNA COAFURA (LUNGMETRAJ FIC?IUNE)
LAURA OZIER, ELENA TUDOR, LUCAS COULON, MARIA ANDREESCU 
CLOSER TO THE MOON

CEL MAI BUN FILM DE DEBUT (LUNGMETRAJ)
BUCURESTI, UNDE ESTI?
Regia: Vlad Petri
 
CEL MAI BUN FILM DOCUMENTAR
 TOTO SI SURORILE LUI (Romania, 2014)
Producator: Alexander Nanau, Catalin Mitulescu, Antony Root (Alexander Nanau Production, HBO Europe)
Regia: Alexander Nanau
 
CEL MAI BUN SCURT METRAJ DOCUMENTAR
 O SCURTA ISTORIE – ASTRA FILM(Romania, 2013)
Producator: Fundatia Astra Film Sibiu
Regia: Carmen Lidia Vidu
 
CEL MAI BUN SCURT METRAJ FICTIUNE
 TRECE SI PRIN PERETE(Romania, 2014)
Producator: Ada Solomon, Radu Jude (Micro Film)
Regia: Radu Jude

“TANARA SPERAN?A”
 ALEXANDRA CARASTOIAN, BOROKA BIRO
pentru imaginea filmului 
PLANSA
 
PREMIUL PUBLICULUI (PENTRU FILMUL ROMANESC CU CEL MAI MARE SUCCES LA BOX OFFICE IN 2014)
 #SELFIE – Nr. Spectatori: 102.026 / Incasari: 1.147.487 RON
Producator: Media Pro Entertainment Romania, Zazu Film
Distribuitor: Zazu Film
Regia: Cristina Iacob
 
PREMIUL PENTRU INTREAGA CARIERA
 COCA BLOOS
 
PREMIUL PENTRU INTREAGA ACTIVITATE
 EUGENIA BOSINCEANU
 
PREMIUL SPECIAL
ION TRUICA

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Bucuresti prin Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti si Babel Communications.
Co-organizator: Teatrul National Bucuresti I. L. Caragiale
Co-producator: TVR2
Sponsori principali: Apa Nova, Dacia – Masina oficiala a Premiilor Gopo
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, MAC, Fan Courier, H&M, Alexandrion
Parteneri: Pepsi, Empire, ODS, Melkior, Hotel Intercontinental, Pullman, Brigada de Voluntari
Recomandat de: Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Bucuresti, Radio Romania International

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.