fbpx

“Razboiul stelelor”, una dintre cele mai profitabile francize din cinematografie

de

Saga “Razboiul stelelor”, care a obtinut un statut de serie cult inca de la lansarea primului film, in 1977, este una dintre cele mai profitabile francize din istoria cinematografiei, cu incasari cumulate de peste 4,5 miliarde de dolari pe plan mondial.

Doar James Bond si Harry Potter au oferit cinematografiei francize mai profitabile, tanarul vrajitor britanic adunand – dar in opt filme, comparativ cu sase cat are franciza “Razboiul stelelor” – aproape 7,7 miliarde de dolari in box office-ul mondial.

 

In acelasi timp, primele 22 de filme “James Bond” au generat incasari de peste 3 miliarde de dolari in toata lumea, aceasta serie fiind pe locul al treilea in clasamentul celor mai de succes francize cinematografice, potrivit Box Office Mojo.

 

Nascuta din imaginatia lui George Lucas, franciza “Razboiul stelelor” a marcat, in 1977, nasterea unui nou gen in cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, in care se va remarca si Steven Spielberg. Cei doi cineasti, care au facut parte din acelasi grup de tineri regizori cu referinte mai degraba televizuale decat cinematografice, urmau sa colaboreze, de altfel, apoi, la o alta saga de succes mondial, formata din cele patru filme “Indiana Jones”.

 

Dupa succesul filmului “Razboiul stelelor”, care a contribuit la lansarea carierei actorului Harrison Ford, George Lucas a decis sa incredinteze regia urmatoarelor filme din serie altor cineasti. Astfel, “Imperiul Contraataca” (1980) a fost regizat de Irvin Kershner si “Intoarcerea lui Jedi” (1983) a fost regizat de britanicul Richard Marquand.

 

La sfarsitul anilor ’90, cineastul producator a adaugat francizei sale alte trei filme noi, ale caror actiuni se desfasoara din punct de vedere cronologic inainte de primul film din 1977 – “prequels”, in jargonul hollywoodian.

 

Aceasta noua trilogie – “Star Wars Episodul I – Amenintarea fantomei” (1999), “Razboiul stelelor: Atacul clonelor” (2002) si “Star Wars: Episodul III – Razbunarea Sith” (2005) – a fost in intregime regizata de George Lucas si i-a avut in distributie pe Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman si Hayden Christensen.

 

In februarie, George Lucas s-a lasat sedus de noua tehnica a conversiei in 3D, relansand cu succes “Amenintarea fantomei” in acest nou format.

 

De acum in proprietatea grupului Disney, care a cumparat-o pentru suma de 4,05 miliarde de dolari, franciza “Razboiul stelelor” se va innoi cu o noua trilogie, al carei prim episod va fi lansat in 2015.

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.