fbpx

Stiai asta despre plastilina? 6 lucruri care nu ti-ar fi trecut prin cap despre una dintre cele mai vechi jucarii

de

Hasbro, compania care produce Play-Doh, este evaluata la nu mai putin de 10 miliarde de dolari. O parte insemnata din veniturile firmei vin din plastilina Play-Doh, devenita un brand la nivel global. Este impresionant cat impact la nivel global a putut avea plastilina Play-Doh, o jucarie vecher, dar ramasa la moda printre copii. Plastilina Play-Doh a fost modelata pentru prima data in 1956, dar orginile ei sunt si mai vechi. Cu toate acestea, ramas in topul preferintelor celor mici, desi a trecut prin mainile a atator generatii.

Hasbro, compania care produce Play-Doh, este evaluata la nu mai putin de 10 miliarde de dolari. O parte insemnata din  veniturile firmei vin din plastilina Play-Doh, devenita un brand la nivel global. Este impresionant cat impact la nivel global a putut avea plastilina Play-Doh, o jucarie vecher, dar ramasa la moda printre  copii. Plastilina Play-Doh a fost modelata pentru prima data in 1956, dar orginile ei sunt si mai vechi. Cu toate acestea, ramas in topul preferintelor celor mici, desi a trecut prin mainile a atator generatii. Numai anul trecut, vanzarile Play-Doh au crescut cu 14%, fiind unul dintre cele mai profitabile produse care se afla sub umbrela companiei Hasbro. Aproximativ 95 de milioane de cutii se vand anual, in peste 75 de tari din toata lumea, fiind una dintre cele mai populare jucarii. Dar iata cateva lucruri mai putin stiute despre celebra jucarie care a reusit sa ramana la moda, in ciuda diferentelor dintre generatii:

Are propria zi mondiala

Din 2006, cand Play-Doh a implinit respectabila varsta de 50 de ani, Hasbro a incept sa sarbatoreasca in fiecare an, pe 16 Ianuarie, ziua celebrei jucarii. Din 2015, aceasta a fost recunoscuta si la nivel global, mai ales ca se vinde in aproape jumatate din tarile recunoscute de ONU.

Initial, a fost folosita pentru curatarea tapetului

Play-Doh a inceput sa fie comercializata incepand cu anul 1930, dar ca obiect de joaca pentru copii, ci pentru…curatenie.  Play Doh era folosita pentru curatarea tapetului care se innegrea din cauza incalzirii pe carbuni, foarte la moda atunci. Ulterior, dupa Al Doilea Razboi Mondial, a cunoscut o cadere abrupta in vanzari, deoarece a fost introdusa in case incalzirea pe gaze naturale. Joe McVicker – nepotul lui Noah Mcvicker, cel care a inventat substanta, a descoperit ca  Zufall Kay – cumnata sa – folosea Play-Doh la gradinita ei, pentru modelare. Imediat, cei doi si-au dat seama ca Play-Doh poate deveni jucarie pentru copii si a fost momentul in care vanzarile au fost relansate.

Parfumul Play-Doh

Unii adora mirosul Play-Doh, altii il considera simpatic si atat. Exista totusi un parfum care miroase a Play-Doh. Demeter Fragrance Library a creat un parfum care miroase exact la Play-Doh. Daca totusi e prea mult, puteti opta pentru o lumanare care va poate umple casa cu acest miros.

Numele initial a fost destul de formal

Cum ar fi fost sa cereti la magazin “Rainbow Modeling Compound”? Suna cam complicat, dar aceasta a fost prima denumire a plastilinei Play-Doh. Prima care si-a dat seama ca nu e deloc prietenosa fost Kay Zufall, de care am amintit mai sus. Aceasta, impreuna cu sotul ei, i-au dat un nume mai prietenos. Interesant este ca Zufall nu a primit niciun ban pentru toate contributiile pe care le-a adus la plastilina Play-Doh.

Doctorul Tien Liu, un personaj foarte important, dar mai putin cunoscut

Dupa cum spuneam mai sus, Play-Doh a fost prima data folosit la curatatul tapetului. Dr. Tien Liu a fost insa cel care a modificat usor compozitia, astfel incat aceasta sa nu fie toxica pentru copiii care o foloseau. Dupa ce Play-Doh a ajuns sub umbrela Hasbro, Dr. Tien Liu a fost pastrat in cadrul companiei si s-a ocupat in continuare de dezvoltarea plastilinei.

Cum sa-ti faci plastilina acasa

Play-Doh se face in continuare dupa o reteta tinuta secreta, dar la baza are apa, sare si faina. In 2004, s-a apelat la o noua reteta, la care s-au mai adaugat cateva ingrediente. Insa pentru cei care doresc “plastilina de casa”, aceasta se face usor, din sare, faina, ulei vegetal si crema de tartar.

 

Tag-uri:
· · · ·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *