fbpx

Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova

de

De aproape șase decenii, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită anual la data de 27 martie. Acest eveniment important pentru lumea teatrului a fost creat de către Institutul Internaţional de Teatru și este sărbătorit în întreaga lumea de centrele ITI și de comunitarea teatrală internațională. ITI (Institutul Internaţional de Teatru) reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.

În fiecare an, o personalitate remarcabilă a teatrului este invitată să împărtășească reflecțiile sale despre teatru și armonia internațională. Ceea ce este cunoscut sub numele de Mesaj internațional este tradus în peste 50 de limbi, citit pentru zeci de mii de spectatori înainte de spectacole în teatrele din întreaga lume și diseminat prin intermediul mass-media în toate colțurile celor cinci continente.

Anul acesta, Mesajul Internaţional este semnat de actrița britanică Helen Mirren și va fi citit, din partea Teatrului Național din Craiova, de către actrița Romanița Ionescu, online, de la ora 20:30, pe pagina de facebook www.fb.com/tncms.oficial

Mesajul va fi urmat de difuzarea înregistrării spectacolului Mobilă și durere de Teodor Mazilu, regia Cristian Hadji-Culea, o producție importantă a Naționalului craiovean, ce a avut premiera în Stagiunea 1987/1988. Din distribuție fac parte marii actori ai Craiovei: Ilie Gheorghe, Constantin Sassu, Valentin Mihali, Ion Colan, Mirela Cioabă și Tamara Popescu.

În aceeași zi, episodul 72 al proiectului Hektomeron îi aduce împreună pe Irene Sanga, regizoare originară din Tanzania și pe Dragoș Măceșanu, actor al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova. Ei vor prezenta publicului Povestea 8 din Ziua 6 a romanului Decameronul de Giovanni Boccaccio, spectacol ce va fi transmis în regim de live streaming pe www.hektomeron.com, de la ora 20:00.

Totodată, Ziua Mondială a Teatrului este marcată la TVR Craiova de difuzarea a două producții teatrale de succes:

Berenger – recital Emil Boroghină, după Ucigaş fără simbrie de Eugène Ionesco. Recitalul va fi difuzat de la ora 16:30. De la ora 21:00, domnul Emil Boroghină, personalitate marcantă a vieții culturale craiovene, va fi invitatul Mirelei Giodea în cadrul emisiunii Cu cărțile pe față. Emisiunea va putea fi urmărită începând cu ora 21.00.

Casa cu suricate de David Drábek, regia Radu Afrim. Producția a avut premiera în stagiunea 2018-2019 și îi are în distribuție pe Raluca Păun, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail și Vlad Udrescu. Spectacolul va fi difuzat de la ora 22:00.

 

„De când au apărut pe lume, ființele umane și-au spus unele altora povești. Frumoasa cultură a teatrului va rămâne vie atâta timp cât vom exista. Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cântăreților, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodată înăbușit și va reînflori curând, cu o nouă energie și cu un nou mod de înțelegere a lumii în care trăim cu toții.  Abia aștept!”

Helen Mirren

Helen Mirren este una dintre cele mai cunoscute și respectate actrițe, cu o carieră internațională în teatru, film și televiziune, câștigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice și versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din The Queen. În 2003, Helen Mirren a primit ordinul Dame al Imperiului Britanic.

Ziua Mondială a Teatrului la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova

  • program –

16:30 TVR Craiova: BERENGER

recital Emil Boroghină, după Ucigaş fără simbrie de Eugène Ionesco

 

20:00 online: www.hektomeron.com / HEKTOMERON

Regizor: Irene Sanga / Tanzania

Actor: Dragoș Măceșanu

Episodul Decameronului: Ziua 6. Povestea 8

*difuzare în regim de live streaming, din Sala “I.D. Sîrbu” a teatrului

 

20:30 online: www.fb.com/tncms.oficial / Mesajul Internațional

Romanița Ionescu citește Mesajului Internațional de Ziua Mondială a Teatrului

 

20:30 online: www.fb.com/tncms.oficial / MOBILĂ ȘI DURERE

de Teodor Mazilu

Regia: Cristian Hadji-Culea

Decorul: Viorel Penişoară – Stegaru

Costumele: Ștefania Cenean

Luminile: Vadim Levinschi

Cu: lie Gheorghe, Constantin Sassu, Valentin Mihali, Ion Colan, Mirela Cioabă, Tamara Popescu.

Spectacol din stagiunea 1988 / 1989

 

 

 

 

21:00 TVR Craiova / CU CĂRȚILE PE FAȚĂ

Interviu cu Emil Boroghină

Realizator: Mirela Giodea

 

22:00 TVR Craiova / CASA CU SURICATE

de David Drábek

traducerea: Mircea Dan Duță

Regia: Radu Afrim

Scenografia: Irina Moscu

Universul sonor: Radu Afrim

Sound design: Călin Țopa

Make-up design: Minela Popa și Mihaela Guran

Cu: Raluca Păun, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, Vlad Udrescu.

 

 

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.