fbpx

Cât costă un zâmbet? Reflecții pentru un Halloween fericit

de

Am început să cred că mulți părinți sau bunici se împotrivesc Halloweenului, declarându-l o sărbătoare prea străină și într-un mod prea abrupt importată ca să-și găsească locul în sufletele noastre, nu din dorința de a păstra doar tradițiile autohtone, ci din groaza de cheltuielile pe care le presupune un participarea la un party costumat, achiziția unei găleți de bomboane și organizarea unei petreceri cu jocuri, tămbălău și strigături – preferabil ale unui DJ specializat în animație pentru copii.

Sigur, experiența mea e mai dramatică decât a altor posesori de odrasle, întrucât eu dețin trei în dotare, iar cuvântul “dotare”, așa sec cum este el, descrie destul de bine și obligațiile parentale de a utila și înarma micile vietăți cu tot ceea ce le este necesar nu doar traiului, ci și distracției. Am investit, mai întâi, câteva ore bune căutând măștile potrivite, apoi câteva sute de lei ca să le cumpărăm. Din fericire, pentru copiii mai mari am reușit să improvizăm costumul din haine aflate în dulap, însă pentru cea mică n-am găsit altă soluție, decât să cedăm insistențelor ei și pasiunii pentru haine noi și atunci i-am cumpărat un costum de vrăjitoare rea, căci, pare-se am aflat ceva important cu această ocazie: că s-a săturat să fie tot timpul magiciana vrăjilor bune, a găsirii soluțiilor de împăcare între frați și a giumbușlucurilor care să ne facă să râdem și, din când în când, dorește și să ne mai pună la respect. Costumul a costat 120 de lei, iar cele trei măști, care se pregătesc să fie purtate diseară, au ajuns la încă 150, deci bugetul s-a ridicat binișor. Dovlecii luați de la piață au fost ieftini, dar biletele de intrare la petrecerea la care vor participa, sunt și ele câte 15 lei, deci cheltuiala continuă. Cu siguranță, dacă n-am fi lăsat totul pe ultima clipă, am fi găsit produse mai ieftine și, poate, chiar mai frumoase, deci asta să ne fie învățătură de minte pentru anii următori…

Stăm și socotim cât ne costă răzvrătirile festive ale calendarului și, totuși, n-am renunța la ele cu niciun chip. Mai ales când vine vorba despre copiii noștri, deși uneori o facem și pentru noi înșine, și bine facem! Chiar dacă calculele se arată din ce în ce mai neprietenoase, totuși, bucuria care rămâne în urmă și valoarea amintirilor se dovedesc neprețuite.

În poezia sa de dragoste, “Contabilitate”, Marin Sorescu reinventează matematica spunând: “o femeie pe care am iubit-o plus aceeași femeie care nu m-a iubit fac zero”. În toate sipetele noastre cu valori neprețuite…

… CITEȘTE MAI DEPARTE PE SigurantaFinanciara.ro

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
MoneyChat

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.