fbpx

Irina Radu: Intr-o casatorie barbatii cauta nu un partener, ci o mama

de

Mi-o amintesc prezentand stirile si, in ultimii ani am intalnit-o la toate editiile Cerbului de Aur. Irina Radu este directorul departamentului Evenimente Speciale din TVR si ea primeste cand laude cand boscorodeli pentru marile intamplari in care se implica televiziunea nationala. Dar, dincolo de asta, e o femeie frumoasa, mama a doi copii, posesoarea unor istorii tulburatoare de viata si a unui zambet a carui tristete, pe care ea n-o recunoaste, nu poate fi ascunsa sub nici un fel de fard. A facut filologie engleza romana la Iasi, apoi si-a luat diploma in jurnalism si comunicare la California State University. A lucrat intai in presa scrisa, s-a maritat cu un coleg de breasla, iar de la TVR Iasi s-a transferat la Bucuresti.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase / Marea Dragoste: Ai doi copii, dar nici un barbat prin casa. Cum te impaci cu barfele?

IRINA RADU: Nu iau niciodata hotararile mele, de care depind viata mea, sufletul meu, ceea ce simt sau nu simt sa fac, in functie de formalitati. Sau de ce spune lumea. Sau de ce comenteaza rudele sau vecinii… Am facut ambii copii fara sa fiu casatorita legal. Vera s-a nascut la trei ani dupa ce divortasem de tatal ei. Iar Matei acum o luna, fara ca eu sa ma fi recasatorit…

Alice Nastase: Ce istorie! S-o luam pe rand, de ce ai facut copilul dupa ce ai divortat?

IRINA RADU: Eu m-am transferat la Bucuresti, iar Dan n-a vrut sa se mute cu mine. Iar distanta a schimbat multe lucruri, asa ca am divortat. Eram fiecare cu treaba lui. Dar stateam ce stateam si iar ne intersectam, fiindca nici unul dintre noi nu gasea ce-si dorea. Si pentru ca aveam 29 de ani, simteam apropiindu-se pragul celor 30, mi-am pus problema sa fac un copil. El a fost de acord, apoi s-a intamplat ca am ramas insarcinata si asa am facut-o pe Vera.

Alice Nastase: Copilul n-a rezolvat ruptura dintre voi? Nu v-a determinat sa redeveniti un cuplu?

IRINA RADU: Am incercat, de dragul Verei. Dan a venit in Bucuresti si a stat cateva luni, dar relatia n-a mers. Cum stateam impreuna mai mult de trei zile, cum ieseau scantei. Relatia functiona perfect la distanta, dar daca stateam impreuna, in aceeasi casa, nu mai mergea. Si acum il caut mereu, cand vine aici povestim, iar daca am un necaz, pe el il sun mai intai. Dar relatia de cuplu nu mai functioneaza.

Alice Nastase: In schimb merge bine povestea ta cu Mihai Vasilescu, tatal lui Matei?

IRINA RADU: Acum suntem intr-o situatie destul de ciudata. El este genul care nu si-a dorit niciodata sa aiba o relatie foarte serioasa, cel putin asa am inteles eu. Dar in ceea ce ma priveste pe mine, imi doream al doilea copil, iar pe el il iubeam. Si, cand am ramas insarcinata am zis “uite, vreau sa fac copilul asta”. Am dezbatut impreuna problema si l-am facut. Iar in momentul in care a aparut Matei, a dorit sa-si asume existenta lui.

Alice Nastase: Ce nume poarta?

IRINA RADU: Poarta numele amandurora. Matei Radu-Vasilescu.

Alice Nastase: Matei va schimba relatia dintre voi, o va face mai stabila?

IRINA RADU: Eu gandurile mele i le-am comunicat lui Mihai. Dar nu e genul meu sa trag de cineva si sa intreb intruna “ce-ai de gand, ma iei de nevasta?”. O sa vedem in timp…

Alice Nastase: Esti dispusa sa astepti oricat?

IRINA RADU: Pozitia mea poate sa se schimbe. Poate fi la un moment dat “te astept, vino oricand” sau poate sa nu mai fie aceeasi. O sa vedem. Si el s-a schimbat de cand a aparut copilul. Dar e clar ca relatia unui barbat cu mine e una si cu copilul e  altceva. Poate fi un tata perfect si niciodata un partener pentru mine.

Alice Nastase: Esti de acord ca barbatii isi asuma mai greu responsabilitatile decat femeile?

IRINA RADU: Am ras o vreme de afirmatia ca barbatii raman toata viata niste copii. Dar de-a lungul vremii am constatat ca intr-o casatorie barbatii cauta nu un partener, ci un fel de mama. La amante e clar, cauta altceva, dar in relatiile de o viata apreciaza protectia, grija, ocrotirea…

Alice Nastase: Parca trebuia sa fie invers!

IRINA RADU: Sigur, de fapt toti afirma ca ei te ocrotesc, ca ei au grija de tine.

Alice Nastase: Copiii sunt o implinire a iubirii dintr-un cuplu sau doar o cale de implinire a femeii care devine mama?

IRINA RADU: Si una si alta. Si, in plus, cred ca si tatal se implineste printr-un copil, nu numai mama. Si mai cred ca nu exista declaratie de dragoste mai mare decat un copil. E ca si cum ai pune lumea, in mic, viata, la picioarele cuiva.

Alice Nastase: Numai ca uneori e riscant sa-ti asumi menirea asta de una singura…

IRINA RADU : Daca am facut-o inseamna ca m-am gandit ca ma descurc si singura. Nu e exclus sa apara cineva si sa spuna “te iubesc cu cei doi copii ai tai si hai sa-l facem si pe al treilea!”. Eu nu zic niciodata “nu, asta nu mi se va intampla”. Uneori viata iti rezerva surprize enorme.

Alice Nastase: Ai avut vreodata parte de violente din partea celor din jur?

IRINA RADU : Fizice nu. In rest au fost violente verbale, atitudini agresive… Cred ca nu te referi la barbati, ci la alte tipuri de relatii- de serviciu, de intamplari diverse, nu? Nu-mi place nici macar cand se ridica tonul la mine.

Alice Nastase: Dar tu esti pasnica si neagresiva? Ce faci cand te superi?

IRINA RADU: Nu sunt foarte pasnica, dar ma stapanesc foarte bine. De-a lungul varstelor am avut reactii diferite. Am avut si certuri in care aruncam cu vase dupa personaj…

Alice Nastase: Ce parere ai despre cuplurile in care el este mai tanar decat ea? Dar despre cele in care ea castiga mai multi bani decat el?

IRINA RADU: Nu am idei preconcepute. Am avut prieteni mai tineri, si, la varsta respectiva m-au plictisit. Una e diferenta de varsta cand ea are 30, iar el 20 si una e cand ea are 40 si el 30. Cat despre bani, mi s-a intamplat sa intrerupem o relatie pentru ca eu castigam mai mult. Mi s-a parut o tampenie- dar sunt barbati care nu pot trece peste asta, chiar daca mai multul acela e numai un milion.

Alice Nastase: Crezi ca banii sunt foarte importanti pentru o femeie?

IRINA RADU: Pentru mine banii au fost totdeauna importanti. Cand am portofelul gol devin agitata. Mi-am castigat banii mei de la 19 ani si chiar daca uneori am avut parte de “ajutor” am tratat banii cu aceeasi responsabilitate chiar daca nu erau castigati de mine. Cu toate astea, am observat la multi barbati un masochism vizavi de femeile care dau buzna in viata lor si le toaca banii. Probabil asa se simt puternici, stapani.

Alice Nastase: Au circulat unele barfe legate de relatia ta cu Mihai Vasilescu prin prisma faptului ca el este fiul unui om cunoscut, al lui Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant de la BNR…

IRINA RADU: Am auzit si eu comentarii absurde din partea celor care nu ma cunosc, fiindca prietenii ma stiu prea bine, cum ca as fi avut nu stiu ce interes… In primul rand ca parintii sunt parinti, iar copiii sunt copiii, nu amesteci lucrurile. Si apoi, nu spun acum ce erau parintii fostului meu sot, ca sa nu citeasca si sa se simta jigniti ca-i dau ca exemplu. Dar la mine n-au contat niciodata lucrurile astea.

Alice Nastase: Sa inteleg ca nu esti genul care apreciaza barbatii dupa avere si influenta?

IRINA RADU Uneori imi pare rau ca nu sunt asa. Am pierdut de-a lungul vietii “partide” exceptionale din punctul asta de vedere. Prietenele mele rad de mine si spun “Nu ti-a placut de cutare sau de cutare. Nu ti-era bine cand ai fi putut avea orice…” Si eu spun adevarul ca nu, chiar nu-mi era bine. Ca mi-e mai bine sa stiu ca am facut ce mi-a fost drag sa fac, chiar daca am facut altceva decat fac cei din jur. Mihai spune ca nu suntem normali. Si eu sunt de acord ca da, nu suntem normali, si eu nu sunt normala, daca normalitate inseamna majoritate. Dar in rest… Stiu o multime de oameni casatoriti, care au amanti si amante sau altii care si-au dorit copii, dar nu si-au asumat responsabilitatea s-o faca. Ei sunt mai normali decat mine?

Alice Nastase: Apropo de amanti si amante… Ai putea avea o relatie cu un barbat insurat?

IRINA RADU : Mi-e frica sa zic nu, fiindca ti-am zis, nu stii niciodata ce se poate intampla. In cazul meu sentimentul de vinovatie e profund, durabil, nu stiu ce as face daca m-as intalni cu sotia lui sau cu copilul lui…

Alice Nastase: Uneori se intampla sa te indragostesti fara sa tii seama de reguli.

IRINA RADU: Stiu, mi s-a intamplat si mie sa ma indragostesc de altcineva cand eram casatorita. Dar in momentul ala hotarasti ce faci, incotro o apuci. Si mai ales constientizezi ca ceva nu merge in casnicia ta. Trebuie sa fii sigura daca e un moft, o nebunie, un foc de paie sau o relatie de viitor. Uneori poti sa-ti dai seama ca lucrurile nu vor merge, ca ai sa te plictisesti. Din pacate despre partener nu poti anticipa intotdeauna… Oricum, sa inseli e una si sa ai relatii paralele e cu totul altceva. Oricine poate gresi, poate avea o aventura. Dar, hai sa spunem si noi cum spun barbatii, aventurile nu se pun!

Alice Nastase: Poti sa fii frumoasa fara bani?

IRINA RADU: Categoric da. Nu sunt manechin si nici studenta la drept particular sa-ti spun ca nu conteaza cum arati, frumusetea vine din interior. Banii pot cizela frumusetea, pot ascunde defecte si accentua calitati. Dar am crezut totdeauna ca a fi frumoasa pentru cineva inseamna sa-i fii draga dimineata, cand n-ai apucat sa te machiezi, sa te artificializezi. Pentru mine, principala modalitate de infrumusetare este somnul, de care acum nu pot sa beneficiez. La cosmetica, la coafor nu ma duc. Sunt saloane care imi plac, dar care nu-mi sunt accesibile din punct de vedere financiar. Ma coafez acasa sau ma ajuta colegele mele de la televiziune, de la machiaj si coafura. In rest, inainte sa nasc ma duceam la sala si la piscina si ieseam cu Vera cu rolele. Imediat ce o sa-mi dea voie doctorul, o sa reiau toate activitatile astea.

Alice Nastase: Nu ti-a fost greu sa treci din fata camerei de filmat in spatele ei?

IRINA RADU: Mai intai, prin regulamentul televiziunii, daca ai functie de conducere nu ai voie sa apari pe post. Nu zic ca nu-mi place sa prezint, imi place foarte tare si mi-e dor de asta. Dar asa am optat atunci cand a trebuit. Urmarind tendintele din televiziune am inteles ca varianta aceasta e de mai lunga durata. M-am gandit la varsta, la look, pe de o parte, si apoi la faptul ca succesele mele s-au datorat mai ales intelectului. Cand ma felicita cineva o facea pentru ceva ce am gandit sau pentru modul in care am reactionat intr-o situatie. Chiar daca uneori aratam exceptional, nu-mi spunea nimeni decat in plan secundar ca am aratat bine, ci ma felicitau pentru ceea ce am spus sau am facut. As putea sa spun si eu ca am picioare mai frumoase decat nu stiu cine si sa fac poze sa demonstrez asta, dar nu e genul meu… Sau, atunci cand esti vedeta de televiziune, trebuie sa te prezinti neaparat la tot felul de evenimente mondene. Daca trebuie, daca imi sunt prieteni organizatorii, ma duc. Dar altfel… Iulianei Marciuc, stii ca suntem prietene, ii place foarte tare asta si trage mereu de mine “hai sa mergem, avem amandoua invitatii!” Dar, pana la urma s-a impacat cu gandul ca nu se poate baza pe mine.

Alice Nastase: Ce iti displace in adunarile mondene?

IRINA RADU: E o lume falsa, sunt multe personaje care nu ma intereseaza ca sa nu zic ca multe nu-mi plac. Lumea se repeta si discutiile se repeta, iar eu cred ca nu merita sa-mi pierd vremea. Daca m-as plictisi nu m-as duce la o astfel de intrunire mondena, ci la bazin sau m-as intalni cu prietenii sau mi-as lua colectia de carti de bucate si as incerca ceva nou…

Alice Nastase: Esti deci o impatimita a gatitului?

IRINA RADU: Nu uita ca la Moldova se gateste, nu gluma! Cu timpul stau mai rau.

Tabu Multe doamne din zilele noastre se mandresc cu faptul ca habar n-au sa gateasca.

IRINA RADU: Inseamna ca au bani sa manance doar la restaurant. Eu nu am. Mie nu-mi place sa calc, nu am rabdare, in rest imi plac si fac singura aproape toate treburile in gospodarie; cand am intrerupt serviciul, cu Vera, am stat acasa un an si patru luni si nu m-am plictisit o clipa.

Alice Nastase: Vei sta si acum, cu Matei?

IRINA RADU: Nu-mi permit, in primul rand din punct de vedere financiar. Cand cu Vera, am prins legea care dadea mamelor un procent din salariu. Acum, cu uniformizarea asta… Cu sase milioane pe luna e mai greu sa te descurci. Deocamdata incerc sa coordonez Cerbul de la distanta, pe mail, prin telefon, dar probabil ca voi incepe sa merg la serviciu foarte curand. In zilele noastre, mamele au tot mai putin timp pentru copiii lor…

material realizat in 2004
 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.