Clinica MedLife il aduce la Bucuresti pe unul dintre cei mai renumiti doctori obstetricieni din lume. Doctorul francez Michel Odent, va sustine o conferinta si trei zile de workshop, in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2012.
Michel Odent a raspandit ideile sale pe toate cele cinci continente, a marcat profund domeniul nasterii si a fost cel care a discutat prima oara despre “nasterea in apa” si saloane de tip “rooming-in” pentru mama si bebelus, concepte implementate apoi in unitatile de nastere din intreaga lume.
Doctor in stiinte, Michel Odent este autorul a peste 50 de lucrari stiintifice si a publicat 12 carti, traduse in 22 de limbi. Nascut in 1930 in Franta, dr. Michel Odent a urmat cursurile Universitatii de Medicina din Paris, specializandu-se in chirurgie. A studiat indeaproape fenomenul nasterii atat ca medic, in cadrul Spitalului Pithiviers din Franta (1962-1985), fiind in acelasi timp fondator si coordonator al Primal Health Research, centru de cercetare privind sanatatea primara, aflat la Londra.
A introdus in unitatile de nasteri atmosfera de acasa, relaxanta si cat mai familiara. Totodata a fost cel care a promovat nasterea cat mai putin traumatizanta, contactul imediat dintre mama si bebelus si initierea alaptarii in primele ore de viata. A raspandit conceptele sale pe toate cele 5 continente si a inspirat femei din intreaga lume in ceea ce priveste nasterea.
Michel Odent se va intalni cu mamicile din Romania si le va vorbi despre cum se poate naste cat mai putin traumatizant, care sunt consecintele tipului de nastere ales pentru mama si copil, cum se explica un anumit comportament al femeii in timpul nasterii, care sunt rezultatele ultimelor cercetari din domeniul sanatatii primare si alte subiecte la fel de captivante.
Conform unui studiu realizat in 2012 de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil, 30% dintre nasteri au fost prin operatie cezariana. Privita in dinamica, aceasta cifra arata ca, in ultimii 10 ani, ponderea nasterilor prin cezariana, s-a triplat, in Romania. Aceasta crestere a fost explicata de medici, in interviurile de grup, prin teama de malpraxis si frica de durere.
Acelasi studiu arata ca doar 27% dintre femei au stiut ca au dreptul sa aiba un insotitor pe durata travaliului. Peste 50% au declarat ca nu era permisa in sala de travaliu prezenta unui insotitor (ales de ele). De asemenea, doar 54% dintre femeile intervievate au primit informatii de la profesionisti, cu privire la evolutia travaliului, iar proportia celor care au beneficiat de tehnici pentru eliminarea durerilor sau al disconfortului nu a depasit 35%.