fbpx

Oreste Teodorescu: Sfarsitul lumii vechi si inceputul revolutiei mentale

de

Privind fara manie in jur, se poate observa lesne ca ne aflam inca prinsi in menghina unei lumi inechitabile, de multe ori cinica si imorala. Situatia economica ne demonstreaza o statistica ingrijoratoare. Cinci procente din populatie traiesc in lux, optzeci la suta, sub pragul saraciei, iar restul – insumand clasa de mijloc – genereaza profitul in majoritatea statelor lumii. Nu trebuie sa fii vreun contabil ca sa realizezi dezechilibrul intre consum si productie!

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sunt teoreticieni ai sistemelor politice, care pretind ca marile miscari sociale nu sunt altceva decat experimente nascute in laboratorul strategilor marilor puteri. Astfel, comunismul si capitalismul au fost produsul unei filosofii care se dovedeste azi ca si-a atins maximul de competente. In 1989, termenul de valabilitate al gandirii marxiste a expirat, iar istoria ne-a facut martorii unei prabusiri conceptuale rapide. Criza financiara din S.U.A, extinsa ca o umbra nelinistitoare asupra intregii lumi, vine sa ilustreze ca si timpurile capitalismului consumist s-au dus! Probabil, astazi, grupurile elitiste care genereaza programele lumii pe termen lung, schiteaza predicatele noului sistem economico-politic. Pastrand libertatile garantate de democratie, dar rotunjind veniturile prin absorbtia de la super-bogati si virarea lor catre fortele de productie. Probabil, noua paradigma sociala va cuprinde un mixaj interesant intre valorile economiei de piata, cu interventia statelor, cand vine vorba despre protectie sociala si stabilitatea vietii cotidiene. Dar, toate acestea vor cadea in sarcina guvernelor. Sa vedem, insa, ce-i de facut in plan individual pentru a putea traversa convulsiile acestei noi revolutii!
Sunt convins ca trebuie sa ne intoarcem cu sinceritate si inteligenta la doctrinele spirituale. Religiile lumii, sunt cai catre desavarsirea sinelui, si toate ascund in cartile lor sfinte, reguli de traire sanatoasa, in lumina, toleranta si iubire. Crestinismul ne invata sa privim lumea ca pe o singura familie, budismul postuleaza non-atasamentul pentru valorile trecatoare, islamul vorbeste despre echilibrul social si eliminarea saraciei, iudaismul asteapta coborarea regatului lui Dumnezeu pe pamant sub conducerea unui Mesia salvator etc. Curentele esoterice, sistemele filosofico-teologice intalnite in masonerie, in traditia ordinilor cavaleresti propovaduiesc valorile libertatilor individuale, reconectarea la planul divin, cunoasterea sinelui si a universului percepute ca fetele unei singure monede. Daca studiem atent evenimentele istorice, ne poate surprinde sa constatam o evolutie consistenta de la razboaiele intre familii, clanuri, triburi si popoare, la aliante interesante: Uniunea Europeana, Statele Unite al Americii, Piata Comuna Economica a Asiei si asa mai departe. Imi place sa cred ca exista undeva, intr-o zona foarte discreta, oameni capabili sa inteleaga ceea ce initiatii tuturor timpurilor au sustinut, si anume ca noi suntem cei care creeaza viitorul prin consecintele faptelor din prezent, care au fost influentate, desigur, de actiunile din trecut. Lumea este, pana la urma, oglinda fiecarui individ. Sa ne amintim de Sodoma si Gomora: „daca macar unul singur dintre voi n-ar fi plin de pacate, atunci orasele voastre ar fi salvate“! Sau, ne putem gandi la cugetarea din Talmud: „cine salveaza viata unui om salveaza intreg universul!“ Vedem, asadar, o corespondenta directa intre individ si umanitate, intre om si univers, asa cum spunea Hermes Trismegistos ca ce este sus este la fel cu ce este jos, si invers, pentru a implini miracolul unui singur lucru.
Nu am nicio indoiala ca lumea veche se afla in ruina. Stiinta dogmatica si limitativa este cucerita de noile descoperiri din zona quantica, religiile se confrunta cu propria lor incapatanare de a se exclude intre ele, sistemele politice se afla in fata unei rupturi reale fata de adevaratele necesitati ale poporului, oligarhia economica se apropie de faliment.
Copiii de astazi vin inzestrati cu alte „softuri“, au mai multe spire in ADN, functioneaza cu un procent mai mare din capacitatea cerebrala, inteleg mult mai repede si mai profund realitatile spirituale, deci putem spune ca sunt pregatiti sa schimbe fata lumii! Poate ca suntem fericitii martori ai unei revolutii mentale, menite sa creeze pe acest pamant un loc mai bun si mai fericit, in care toate fiintele sa aiba dreptul la o existenta decenta, in care exploatarea si sclavagismul sa fi disparut definitiv, in care scolile sa accentueze dezvoltarea individuala, si apoi cea profesionala, in care religiile sa aline si sa invete, nu sa faca jocurile puterilor, in care stiintele sa se puna in slujba vietii si nu a mortii. Revolutia aceasta a inceput de fapt in Antichitate, a continuat de atunci cu o mai mare sau mai mica intensitate, pana acum si, cu siguranta, nu se va incheia decat atunci cand pamantul se va putea lauda ca reprezinta una dintre camerele unde sa se poata odihni si Dumnezeu.
Una dintre legile Kabalyonului ne invata ca totul este in primul rand mental. Energiile care modeleaza lumea sunt generate de gandurile noastre, de aceea, daca vrem sa progresam, trebuie sa „ucidem“ in noi vanitatile, orgoliile, ura si ignoranta, lasand loc intelepciunii mintii, iubirii sufletului si cumpatarii trupului. Cand vom incepe sa gandim constructiv si responsabil, nu vom mai taia paduri, nu vom mai extermina animale, nu vom mai fura unii de la altii, ci vom participa fiecare, dupa posibilitati, la construirea unei lumi armonioase si echitabile. Traim vremuri interesante si ar fi pacat sa ramanem doar niste spectatori pasivi. Dumnezeu ne-a lansat invitatia la actiune inca de la inceput, caci nu degeaba ne-a zamislit dupa chipul si asemanarea Lui!

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.