Unul dintre cele mai intens mediatizate evenimente ale pietei de arta din ultimii ani, Licitatia Romania Regala, aflata deja la cea de-a treia editie, propune un itinerar captivant de-a lungul unui secol din fascinanta existenta a nobilimii si monarhiei romanesti. Peste 150 de obiecte de colectie, fragmente din viata familiei regale sau ale aristocratiei vremii, majoritatea cu valoare muzeala, va asteapta in expozitie la Palatul Cesianu-Racovita incepand de sambata, 5 octombrie pana luni, 21 octombrie.
In cadrul licitatiei, se disting chipurile monarhice, imortalizate in ipostaze mai putin familiare. Unul dintre cele mai inedite loturi il reprezinta negativul unei fotografii private (cca. 1931) ce o infatiseaza pe Regina Maria in costum de baie. Fotograful a surprins-o pe Regina intorcandu-se de la plaja, insotita de o doamna de onoare, intr-o statiune de pe litoralul italian. Realizat pe cliseu de sticla, negativul, al carei pret de pornire este de 300 de euro, face parte din seria pieselor rare de colectie. Din ciclul fotografiilor marilor monarhi ai Romaniei, Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, este prezenta in cadrul licitatiei printr-un pictorial de 10 fotografii realizate pe terasa si in gradina castelului de la Balcic (pret de pornire: 300 de euro).
Putini sunt cei care stiu ca prestigioasa revista americana ”Time” a dedicat numarul din 1 august 1927 Regelui Mihai, a carui fotografie apare pe coperta principala. Un astfel de exemplar rar este scos la licitatie, cu pretul de pornire de 80 de euro. Dintr-o perspectiva occidentala, revista reproduce un episod important din istoria nationala: contextul in care Regele Carol al II-lea renuntase la tron, iar Mihai, regele minor, era tutelat de o regenta formata din Patriarhul Miron Cristea, Printul Nicolae si Gheorghe Buzdugan, Presedintele Inaltei Curti de Justitie si Casatie.
Debutul literar al Reginei Maria s-a remarcat prin basme si povesti pentru copii. Povestirea ”Regina cea rea”, prezenta in licitatia Artmark (pret de pornire: 200 de euro), este ilustrata de fiica cea mare a Reginei, Principesa Elisabeta, cu dedicatie catre sora mai mica, Principesa Marioara.
Rolul Reginei Maria a fost unul deosebit de important in promovarea imaginii Romaniei in lume, unul dintre argumente fiind editia de lux a volumului ”Roumania” (pret de pornire: 1000 de euro), coordonata chiar de catre aceasta. Scris de catre Maria Ionescu sub patronajul Reginei si publicat la Paris, in limba engleza, volumul a fost realizat intr-o serie limitata, de 100 de exemplare, destinate colectionarilor americani.
Licitatia Romania Regala se desfasoara marti, 22 octombrie, ora 19:00, la Athénée Palace Hilton. Expozitia loturilor poate fi vizitata incepand de sambata, 5 octombrie, pana luni, 21 octombrie, la Palatul Cesianu-Racovita, Str. C. A. Rosetti nr. 5 si marti, 22 octombrie, la Athénée Palace Hilton, orele 10:00 – 19:00.
Despre Artmark
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in 2008 care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata, sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala.
In cei cinci ani de existenta, Artmark, liderul pietei de arta din Romania (75%, potrivit bilantului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitatii de arta, care au pus in vanzare peste 12.000 de opere de arta si obiecte de colectie. Vanzarile publice (prin licitatii de arta) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro in 2011 la 11,9 milioane de euro in 2012 – intr-o piata a licitatiilor de arta care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro in 2011 la aprox. 14,6 milioane euro in 2012.
Oferind oportunitati de investitie numai in opere de calitate muzeala, Artmark se implica activ si in conservarea si perpetuarea mostenirii culturale. Incepand cu 2010, datorita initiativei sustinute de Artmark a unor colectionari, mai multe capodopere ale artei romanesti vandute prin licitatie au fost oferite expunerii publice in muzee nationale de arta din tara si strainatate (Muzeul National Brukenthal, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Ploiesti, Muzeul National de Arta al Republicii Moldova, Muzeul de Arta Brasov etc.). Totodata sediul Artmark gazduieste, cu incepere din 2011, in regim de vizitare gratuita, expozitia permanenta a unei selectii a patrimoniului Pinacotecii Bucuresti, in conditiile in care aceasta nu beneficiaza de un sediu propriu.
Pentru mai multe informatii, vizitati www.artmark.ro.
Persoana de contact: Valeriu Sangeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109
Categorii:
MoneyChat