Serialul Lie to Me – Psihologia minciunii care se difuzeaza in fiecare seara de luni pana joi, la ProTv, dupa Stirile noptii se bazeaza pe cercetarile psihologului Paul Ekman, pionier in tainele limbajului non-verbal si al citirii emotiilor.
“99% dintre oameni nu recunosc un mincinos”, a fost concluzia lui Ekman dupa ce a testat un esantion de 15 000 de oameni. “Numai cincizeci dintre acestia si-au dat seama ca au de-a face cu cineva care ii minte”, a adaugat psihologul.
Fost profesor universitar la Universitatea din San Francisco, California, Ekman si-a inceput studiul in domeniu in urma cu patruzeci de ani in timp ce pregatea un grup de tineri psihiatri pentru munca intr-un centru de specialitate. “La un moment dat, studentii m-au intrebat cum as reactiona daca un pacient care a incercat sa se sinucida vine la mine si imi spune sa ii dau drumul din spital pentru ca se simte mai bine. Se stie ca pacientii cu probleme de acest gen vin de multe ori cu asemenea cereri si se intampla sa fie lasati sa plece, pentru ca apoi sa aiba din nou tentative de suicid. Intrebarea este: cum isi poate da cineva seama daca pacientul spune sau nu adevarul?”, povesteste Paul Ekman despre evenimentul care l-a pus pe ganduri si l-a facut sa se apuce serios de studiat fenomenul minciunii.
Cativa ani mai tarziu, Ekman a inceput sa fie solicitat de catre CIA, FBI si alte institutii de control pentru a-i antrena pe angajati in detectarea infractorilor.
Cu toate acestea, omul de stiinta se considera “un mincinos nereusit” si spune ca au existat oameni influenti care l-au rugat sa ii invete sa “fie mai credibili”, cu alte cuvinte, sa minta mai bine. Printre acestia se numarau, asa cum era de asteptat, si politicieni in prag de campanie electorala.
Actorul britanic Tim Roth este cel car ea intrat in pielea lui Paul Ekman si a devenit “detectorul uman de minciuni” in “Lie to Me – Psihologia minciunii”, serialul care da pe fata toate emotiile oamenilor.