fbpx

FLORIN CALINESCU: Cele mai mari minciuni sunt cele pe care le spui femeilor: ca sunt frumoase, inteligente, ca le iubesti…

de

Actor, regizor, director de teatru, om de televiziune. Florin Calinescu gliseaza printre definitii, fara a putea fi incorsetat de vreuna dintre ele. Este un om liber, un intelectual nonconformist. O vedeta altfel decat toate vedetele tarii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Probabil cele mai frumoase femei din lume sunt romancele

Marea Dragoste / Tango: De ce nu prindem din urma Occidentul civilizat, domnule Florin Calinescu?

Florin Calinescu
: Nu-mi dau seama de ce. Singura explicatie poate ca e cea care, la un capat, a produs ceva fenomenal: probabil cele mai frumoase femei din lume sunt romancele.

Marea Dragoste / Tango: Aveti vreun dubiu? De ce ati spus probabil?

Florin Calinescu
: Pentru ca n-am vazut lumea. Dar, vazind pe-aicea trei englezoaice gheboase, doua suedeze incilcite si asa mai departe, am zis: „Bai, româncele noastre, asa cum sunt ele, ca au si obiceiul sa gateasca, tot sunt undeva pe podium.“ Acest unghi produce un metisaj foarte spectaculos, in ceea ce priveste partea feminina a poporului român, cred ca tot din acest amestec de geto-daci si ceilalti, de dupa. Noi de la inceput n-am pornit ca traci, ne-am zis geto-daci. Apoi au venit romanii, vizigotii, ostrogotii, cumanii… apasii, sioux-ii…

Marea Dragoste / Tango: Gepizii…

Florin Calinescu: Comansii, pe urma bulgarii, slavii, tatarii, turcii, hunii, poate numai anglo-saxonii si hispanicii nu ne-au calcat in mod organizat.

Marea Dragoste / Tango: Erau prea departe, nu stiau nici de poporul român, nici de româncele noastre, care sa-i ademeneasca.

Florin Calinescu: Eu am mari probleme sa definesc acest amestec, cand ii aud pe unii care spun: noi, România, românii, tricolorul, patriotismul, românul… Daca ar fi sa fiu eu „Sotii Curie“ si sa descompun in laborator ca sa prezervez semintia de romanism, s-ar putea sa nu convina nationalistilor, pentru ca nu exista un schelet de român pur, fiindca nu stim de unde sa-l apucam.

Marea Dragoste / Tango: Dar e vreo natie cu schelet pur?

Florin Calinescu: Mai gasesti: aia sunt ai persanilor, mai gasesti prin Anzi, uite, eschimosii chiar arata ca nu s-au incuscrit cu nimeni…

Marea Dragoste / Tango: Nu prea se mai incuscresc intre ei, de unde atata forta sa se mai incuscreasca si cu altii?

Florin Calinescu
: Domne, aia sunt puri! Au 27 de cuvinte pentru „alb“, nu stiu cite pentru grasime si n-au cuvinte pentru culori, pentru ca nu cunosc culorile. E pe Discovery, cateodata, cate un scurt videoclip cu microcivilizatii, care, unele, au ajuns la 3-4 membri, care mai canta printre reni, pe la dude, dar care s-au pastrat. Deci aia sunt – spun oamenii de stiinta – pastratori ai unui lant de civilizatie unica.

Marea Dragoste / Tango: Mare caracter trebuie sa ai ca sa tii intr-o familie de 4-5 membri, intr-o civilizatie de 10 oameni, o cultura distincta!

Florin Calinescu: Domnule! Bre Andrei, asta inseamna respectul, seriozitatea: ai gasit un inorog, il congelezi, il duci, il arati, incerci sa-l impuiezi. Noi, daca gasim un inorog in Pestera Muierii, il duce vreun taran acasa, il pune sa babardeasca o oaie, il leaga sa si latre si ii taie si cornul, sa-ndese varza in butoi. Nu e inca tirziu, dar ajung repede si la Miorita, si la idiotenia aia cu Manole – crima de gradul intii…

Marea Dragoste / Tango: „Monastirea Argesului“ vi se pare o idiotenie? E cam dur spus.

Florin Calinescu
: Pai dar? Cum, domnule, sa inveti copilul la scoala ca trebuie sa-ti omori nevasta?

Marea Dragoste / Tango: Poate e o doar sugestie acolo, o metafora…

Florin Calinescu: Hai, domne, inseamna ca la Casa Poporului e plin de neveste. Ar fi cea mai simpla metoda de cosolidare a Bucurestiului, ca tot inspaiminta cumatrul Dan Diaconescu lumea, in masa, cu cutremure televizate.

Marea Dragoste / Tango: Vorbiti de parca le-ar produce el. Dan Diaconescu eventual le constata.

Florin Calinescu: Domnu’…, la un bloc de 800 de apartamente, sa se sacrifice 10 Anisoare si gata, am scapat de belele!

Marea Dragoste / Tango: Bine-bine, dar cine le alege?

Florin Calinescu: Administratorul, Comitetul de bloc.

Marea Dragoste / Tango: Dupa varsta, dupa frumusete, dupa greutate, care e criteriul? Daca ele nu vor sa se sacrifice, daca nu-l iubesc pe Manole al lor?

Florin Calinescu: Chiar crezi ca n-ar fi vreo 10 voluntari, sa-si impinga consoartele? Uita-te in folclorul britanic, in folclorul suedez. I-am spus ca am fost in Suedia. Au si ei unul, Odin, pac!, zeul marilor, cutare, vikingul primordial, corabia care zboara ca vintul, ca gindul, bautura, barbatul, femeia, stelele si renii. Au folclor, dar n-au ce se intimpla la noi in folclor.

Marea Dragoste / Tango: Ba tocmai, ca legendele lor sunt mult mai singeroase decat ale noastre. Toate sunt razboinice. La noi, sunt doar citeva morti, si alea metaforizate, si le aratati cu degetul: ciobanul si Ana lui Manole.

Florin Calinescu
: Spune prietenul Becali Gigi de Razboinicul Luminii. Poate ala care citeste lumanala contor, bre! Nu poti sa fii in România Razboinicul Luminii de la lanterna. Cand faceau aia, in China, in Japonia, cescute de ceai si armata aia de 20.000 de soldati…

Marea Dragoste / Tango: …soldatii de teracota, care stau in picioare si azi…

Florin Calinescu: … noi ce faceam atunci? Hai sa fim seriosi! Ai spus asta si am si eu o observatie: de ce unele popoare stau la masa si conduc lumea? Pentru ca au fost popoare expansioniste, cuceritoare si au un folclor singeros, cum spui tu, iar altele au dus razboaie sfinte, de aparare, au stat cuminti. Ne-invatau la scoala ca am stat cu o manape plug si cu alta pe sabie. Eu spun ca am stat cu amindoua miinile pe… mijloc, ca sa-ti spun mai clar, da? Avem niste de-astia, Manea Slutu si Uritu, Manea Grosu si Artagosu. O plictiseala! Sau aia cu Gruia, de-au pocit-o toti, ca mai amuzanta era pe ungureste: „Gruie, scoala, c-adormise / Egy, ketto, harom, trei / Rumuneste sase“. La noi, totul e „A la turca, bre / Mamaliga si cafe“.

Marea Dragoste / Tango: Varianta parodiei la Gruia era „Sus la umbra unui nuc / Gruia odormise, / Doarme cum un copilas / Leghenat de vise. / Scoala, Gruio, nu dormi, / Somnul nu-ti va folosi!…“

Florin Calinescu: Dar sa te duci tu la scoala si sa-i spui unui copil de 8 ani sau de 12 ani ca e bine sa-ti omori nevasta? Nu ti se pare ca este ca ANL-ul? |ncearca sa faca un cartier la marginea Bucurestiului si cei 100 sau 1.000 de proprietari nu fac un lucru esential: sa se duca sa dea in judecata statul! Va sa zica, eu vin la tine, tu ma alegi dupa niste puncte, facem un contract, ma pui sa imobilizez si niste bani in banca, pierde PSD-ul alegerile, vine PNL-ul la sectorul 1 si zici: „Stopez tot!“. Dar ce ma intereseaza pe mine? Bre, ANL-ul este persoana juridica  româneasca. Cei 100 sau 1.000 de proprietari din Cartierul Henry Coanda ar trebui sa dea in judecata statul român pentru ca au fost trasi in piept, de un an si ceva e un proiect incert, partenerul lor, statul, le pericliteaza niste bugete, niste destine, poate unii se sinucid, ii forteaza la asa ceva.

Marea Dragoste / Tango: Ati fost inscris acolo?

Florin Calinescu:
Eu mi-am facut casa prin scaieti, fara ANL. Cam tot ce am facut pina acum in Romania am facut fara nici un fel de organism din asta. Romanul nu-si cunoaste drepturile, prietene! Ca sa ajungi Occidentul din urma, in multe capitole trebuie sa-l ajungi din urma. Am zis: nu cred ca la industrializare si economie, vreodata! La morala, la etica, la cutare, putem. |n orice caz, maine, toti românii ar trebui sa afle ca-ntr-o tara occidentala, pe care vrem s-o ajungem, cel mai puternic organism este
Protectia Consumatorului. Eu, cetatean, dau in judecata statul român pentru ca ma minte si-mi creeaza probleme serioase nepunindu-si in practica promisiunea contractata.

Marea Dragoste / Tango: Protectia Consumatorului – mai tare ca Fiscul?

Florin Calinescu
: Da! Orice se penalizeaza. Cerneala de la ziar daca mi-a ramas pe mina, eu te dau in judecata si-ti demonstrez ca mi-au intrat vaporii aia de zinc, de plumb…

Marea Dragoste / Tango: V-am vazut la inceputul dialogului nostru cu primul numar al publicatiei „Tango“ in mina, tocmai il rasfoiati.

Florin Calinescu: Era din cauze obscene, aveti poze obscene inauntru.

Marea Dragoste / Tango: Nu, nu!

Florin Calinescu
: Pe mine ma intereseaza ca oamenii din Cartierul Coanda au educatie proasta, au invatat „Miorita“ si
„Mesterul Manole“ la scoala. Le e frica si nici nu-si cunosc drepturile.


La orice centura de castitate exista si iarba fiarelor


Marea Dragoste / Tango: Daca invatau „Cintecul Nibelungilor“ erau mai buni?

Florin Calinescu
: Da! Daca invatau „Cintecul Nibelungilor“, invatau ca au pe-acasa sulite, zale, viziere, coifuri si se duc si ii trag aluia o halebarda-n cap, in ghilimele. Bre, mi-ai spus sa vin cu 5.000, cu 10.000, am facut un contract, te-ai angajat ca, in 30 de zile sa-mi dai raspunsul? Noi, românii, suntem niste mormoloci! Hai sa-i luam pe vikingi, nu pe altii. Ce faceau vikingii? Du-te sa vezi „Kingdom of Heaven“ („|mparatia Cerurilor“). Stateau, aveau neveste… Chiar crezi ca n-aveau ogoare de arat si paduri de taiat pe-acasa?

Marea Dragoste / Tango: Nu prea aveau.

Florin Calinescu
: Ce-i minca pe ei sa se duca la capatul alalalt al Europei… si nu prin agentii de turism?

Marea Dragoste / Tango: Mirajul necunoscutului si plictiseala. Poate nu ii mai satisfaceau vikingele lor, cine stie?

Florin Calinescu
: N-aveau atata televiziune, nu erau baruri, nu erau striptease-uri, stateau ei ce stateau si ziceau: „Ba, e prea multa liniste pe-aici!“ Aveau frumusetile alea de printese, castelele – moca, saci de bani…

Marea Dragoste / Tango: Dar se pare ca pe printese nu prea aveau cu ce sa le fericeasca si de-aia le venea sa fuga de-acasa, pe mari, peste mari si tari…

Florin Calinescu:
Du-te, bre, ca la orice centura de castitate, exista si iarba fiarelor, ce dracu! Pui ce trebuie acolo si se rezolva.

Marea Dragoste / Tango: Vikingii nu prea mai aveau ce redresa, aveau ei alte calitati, dar (spun izvoarele) nu ii dadea virilitatea afara din coifuri.

Florin Calinescu: Le fericeau, bre, dar, in fine, mai voiau sa plece si de-acasa. Hai sa esentializam: ce-i manape vikingi, sute de ani, pe francezi, pe gali inainte, pe romani?…

Marea Dragoste / Tango: Pe portughezi…

Florin Calinescu
: … pe italieni, pe slavi? Sau pe rusi, pina au constatat ca sunt multi, ca ei credeau ca-i cite unul pe ici-colo prin stepa, mai cinta la balalaica, mai bea un samovar de tuica si se culca si au vazut ca-s citeva milioane si au zis: „Stai, mai, frate, noi am crezut ca suntem putini, dar pamintul e mult aici, la noi!“ Cazacii, tatarii, mongolii, chiar japonezii? Ce-i minca pe ei? Uita-te in Africa! Sunt doua triburi, ar putea sa stea linistite. Mai, la un moment dat, dupa ce-au facut leopardul bara-bara, dupa ce vrajitorul a dezvirginat tot satul, dupa ce-au cintat si au mincat crocodilul, pac!, se vopsesc pe fata si da-i cu sulita prin gard.

Marea Dragoste / Tango: Credeti ca ne trebuia si noua asa ceva, un spirit expansionist?

Florin Calinescu
: Da!

Marea Dragoste / Tango: Si ce faceam cu el, unde ajungeam?

Florin Calinescu
: Poate, daca noi, românii, aveam supremul spirit expansionist, eu te asigur ca astazi steagul Statelor Unite era tricolorul si ca se vorbea româneste peste Ocean.

Cele mai mari minciuni sunt cele pe care le spui femeilor, ca sunt frumoase, ca sunt inteligente, ca le iubesti

Marea Dragoste / Tango: Acceptati citeva intrebari-blitz incomode, intr-un moment de sinceritate?

Florin Calinescu
: Adica, pina acuma, am fost ipocrit? Sigur ca accept!

Marea Dragoste / Tango: Ati avut vreodata sentimentul ca v-ati ratat cariera?

Florin Calinescu
: Pina acum, n-am vrut sa fac altceva, de la 14 ani am vrut sa fac teatru si cinema si, mai mult sau mai putin, asta fac. Au fost si momente de pauza. Cariera de actor pe care am visat-o am ocrotit-o cu strasnicie, deci nu cred ca am ratat-o. Am congelat-o, din cand in cand.

Marea Dragoste / Tango: Care e cel mai mare compromis pe care l-ati facut?

Florin Calinescu
: Un mare compromis nu am facut. Poate o sa-l fac, daca intru in politica. |n rest, mici minciuni de convenienta, spui ca-ti place mincarea sau persoana si nu-ti place. Eu sunt taur, eu nu pot sa fac lucrurile decat asa sau asa, eu nu am cale de mijloc si de asta spun ca nu am facut mari compromisuri. Mici – da! mari – nu! Daca as face mari compromisuri, mi-ar fi jena de mine si as disparea din peisaj.

Marea Dragoste / Tango: Care e cea mai mare minciuna pe care ati spus-o in viata dvs?

Florin Calinescu
: Cele mai mari minciuni sunt cele pe care le spui femeilor: ca sunt frumoase, ca sunt inteligente, ca le iubesti.

Marea Dragoste / Tango: Care e defectul dvs cel mai mare?

Florin Calinescu
: Lenea.

Marea Dragoste / Tango: Si calitatea?

Florin Calinescu
: Tot lenea.


Am furat corcoduse, dulciuri si o multime de carti

Marea Dragoste / Tango: Copiii franeaza sau potenteaza cariera parintilor?

Florin Calinescu
: Copiii nici nu franeaza, nici nu potenteaza cariera mea, pentru ca, in meseria pe care mi-am ales-o, ei, fiind mari, chiar ma stimuleaza. Vin, vad, imi spun: ne place spectacolul asta, suntem mindri de tine. |n mod simplu si eficace, insa, stimuleaza alte lucruri pe care le fac, pentru ca trebuie sa-i cresc, sa le dau sa manince si atunci, de mult am iesit din spatiul visarii sau al contemplarii si a trebuit sa produc anumite lucruri constant, pentru ca ei, cand deschid frigiderul, nu pot gasi nici casete, nici idealuri, nici promisiuni. Ei au nevoie, la un moment dat, doar sa manince, mai ales daca sunt sugari. Si atunci, faci orice: descarci marfa in piete, faci pe taximetristul, ca sa produci o piine.

Marea Dragoste / Tango: Care e marea realizare a vietii, cea cu care ati pleca linistit de pe lumea asta?

Florin Calinescu
: Tot copiii!

Marea Dragoste / Tango: Scoala v-a placut?

Florin Calinescu
: Nu. Nici ea pe mine. Scoala nu mi-a placut, pentru ca forma in care era organizat invatamintul românesc atunci era stupida. O parte din el se prelungeste si astazi. Noi nu avem un invatamint speculativ, care sa-l lase pe copil liber sa-si aleaga precoce un drum in viata, nu-l lasa pe copil sa faca analogii, sa simta ce i-ar placea, ci este o garnizoana: ala cu chimia, ala cu matematica, ala cu catirea, fiecare dindu-ti linii in cap.

Marea Dragoste / Tango: Care e omul care v-a marcat viata cel mai mult?

Florin Calinescu
: Vine tot din perioada copilariei: Shakespeare. Ma obsedeaza ca Occidentul, care produce tot felul de automobile si tot felul de bunuri, de vreo patru sute de ani a produs un singur Shakespeare. E ingrijorator ca omenirea n-a produs decat un Shakespeare pana acum.

Marea Dragoste / Tango: Ati furat ceva vreodata?

Florin Calinescu: Fiind lenes, nu prea. Am furat corcoduse, dulciuri si o multime de carti. Si am mai furat ceva, dar nu definitiv, cand am fost in Occident: intram in supermarketuri si mincam, acolo, si plecam. Adica luam o ciocolata sau un ciorchine de struguri, o cola sau ce-mi facea mie cu ochiul, ma duceam, le plasam pe la pulovere, mai treceam, mai mincam o bucatica, ma mai uitam la schiuri – chestii! Si, dupa ce-mi luam masa, plecam linistit. Nu luasem nimic, nu? De-asta spun ca nu furam, pentru ca nu scoteam din magazin.

Marea Dragoste / Tango: Vreo ilegalitate mare ati facut?

Florin Calinescu: Am o voluptate, noaptea, la 3, cand nu e nimeni, sa trec pe rosu. Nu prea fac, pentru ca, desi sunt un om public, eu nu traiesc in spatiul public. Stau destul de mult retras. Oricit ai sa rasfoiesti revistele, ma gasesti greu si rar de tot, cine stie pe la ce obligatie.

Marea Dragoste / Tango: Spaga ati dat?

Florin Calinescu: Da, bineinteles!

Marea Dragoste / Tango: Nu se poate fara, nu-i asa?

Florin Calinescu
: Dar n-am prea dat spaga, pentru ca nu prea am avut nevoie de nimic. A fost mai mult o spaga orala, vorbita, folclor. Nu stiu sa dau spaga. |ntotdeauna am pus pe altcineva, daca a trebuit la doctor, la nasteri.

Marea Dragoste / Tango: V-a batut vreodata gandul sinuciderii?

Florin Calinescu
: Doar asa, ca un caine care-si linge sexul singur. Cred ca orice artist se gindeste cateodata la asta, macar ca sa se mai stimuleze, asa, singur.

Marea Dragoste / Tango: De ce n-ati facut-o, din teama sau pentru ca v-ati redresat la timp?

Florin Calinescu
: Nu cunosc o metoda convenabila pentru mine: foc, streang, streasina, fum. Mi se par toate comice pentru mine. Ma vad a doua zi la fetele astea de la stiri… E o chestie stupida sa vezi un corp de 100 de kile, sa vina pompierii, sa te descarcereze, n-as sti cita cucuta sa inghit la cantitatea asta de trup.

Pistol, sa-mi trag in cap? Sa ma electrocutez? Daca scap, cum am vazut la o taiere de porc, cand aia se imbatasera,
l-au taiat, l-au pirlit doar pe o parte. Era ciudat, un porc jumate ars, jumate viu. Au bagat cutitul si au adormit pe el. Si alerga cu cutitul in git porcul. Era si mort, si traia. Si oricum, daca as face-o, as face-o intr-un mod comic, sa-i si sperii pe aia, cand vin. }i-l inchipui pe Mindruta sa zica: Aseara, la ora 21, a fost gasit Florin Calinescu, atirnat in Padurea Riioasa?

Marea Dragoste / Tango: Cand ati avut prima legatura intima?

Florin Calinescu
: Intima? Cred ca a fost la gradinita, cand m-am atins de sanul educatoarei.

Marea Dragoste / Tango: Sa zicem ceva mai serios, mai adinc, mai barbateste…

Florin Calinescu
:  …cu dansa-ntr-insa?

Marea Dragoste / Tango: Da, cu dansa-ntr-insa!

Florin Calinescu
: La 16-17 ani, pe-acolo…

Marea Dragoste / Tango: E atat de neimportant momentul, incit sa-l pierdeti in memorie?

Florin Calinescu
: Nu momentul. N-a fost importanta oferta.

Marea Dragoste / Tango: Sunteti taur, iar un taur isi tine minte intimitatile.

Florin Calinescu: Da, dar lipseau junincile de pe islaz. N-a fost un debut prea interesant, nici o oferta prea interesanta.

Marea Dragoste / Tango: Cu toata lenea pe care v-ati asumat-o, ati fost, totusi, un tip infidel sau un tip fidel?

Florin Calinescu
: Si asa, si asa!

Marea Dragoste / Tango: Nu se poate, pentru ca sunt notiuni care se exclud, nu poti fi si asa si asa. Nu e un raspuns.

Florin Calinescu
: Ca moldoveanca, intrebata daca e gravida, care a raspuns „Asa si-asa“. Deci, poti sa fii infidel cu corpul si poti sa fii infidel cu gindul si invers si tot asa.

Marea Dragoste / Tango: Cu corpul?

Florin Calinescu: Nu cred ca exista un om care sa evite chestia asta.

Marea Dragoste / Tango: Ce parere aveti de homosexualitate?

Florin Calinescu: Vazand acum toate libertatile sexuale care sunt permise fiintei umane, homosexualitatea mi se pare cea mai romantica, in afara de cea normala… clasica, pentru ca daca zic „normala“, sar homosexualii in sus: „De ce ziceti normala la chestia cu femeia, cand noua astalalta ni se pare normala?“ Altii isi iau o oaie si traiesc cu ea. Bunaoara, mi se pare mai scirbos sa traiesti cu o fofeaza de cauciuc sau am vazut acum ca se vind doar vaginuri si penisuri. Tot ca in Ion Creanga, atunci cand vine preoteasa si umbla cu stromeleagul intr-o raclita si-l scotea… Tu vezi ca Ion Creanga este precursorul vibratorului? Hai ca asta o inteleg! Dar sa umbli cu un vagin in rucsac si cu pompa, ii pui apa calda, il incalzesti, te duci la teatru, nu-ti place piesa si asa, pe sest, sub palarie, pac!, iti bagi vaginul. Te prinde politia si la ce te incadreaza? Adica ai violat juma de kil de latex?

Marea Dragoste / Tango: Te incadreaza la „Port ilegal de vagin“.

Florin Calinescu
: Vaginul are si tite, si gura, si ochi, si rate la mobila, iei un vagin cu totul, daca vrei, nu iei asa, o bucata. Dar m-a mai ingrozit o chestie zilele astea: am vazut ca o echipa de cercetatori a pus la punct o femeie, domnule! Cand o atingi cu penisul, se incalzeste, se rusineaza, se roseste, curge apa calda prin ea, mai bine scoti apa si faci un dus, zic eu. Acum, fac si un barbat, dar vezi tu, barbatul e mai scump. Femela aia de silicon e 5.000 de coco, barbatul e 5.500. De ce? Mi-a spus fiu-meu ca probabil fiindca ii pune un 800 de grame de cauciuc in plus sau niste atele, e singura explicatie, desi ar trebui sa se compenseze cu sinii.

Marea Dragoste / Tango: Un sex de 800 de grame nici nu e putin!

Florin Calinescu
: Unde s-a ajuns?! Pina la urma, chiar daca, din punct de vedere religios, homosexualitatea pare ca este ceva de blamat, la ce grozavii se mai pot petrece, asta nu mi se pare cea mai mare. Cu ce nu sunt, insa, de acord la homosexuali, este posibilitatea sa infieze copii.

Marea Dragoste / Tango: Credeti ca un om poate iubi mai multi parteneri deodata, sau iubirea nu e decat unicamerala?

Florin Calinescu
: Pana la o virsta, chiar se poate, si la propriu. Fantezia sa faci amor cu doua-trei femei deodata e in regula. Dar vine consoarta si zice: dar eu pot sa fac cu doi-trei? Atunci te cam crispezi. De ce fanteziile noastre sunt mai legitime decat ale femeilor, n-am inteles niciodata. Corect ar fi si ele sa fantazeze si mi-e tare teama ca noi mai mult de doua nu visam, pentru ca ne stim puterile, dar ele cred ca incep cu trei: „Gogule, tu in sufragerie cu doua, eu in dormitor cu cinci“. Parca nu-ti convine, stii? Noi suntem un popor de misogini. Ne plac femeile, avem nevoie de ele, ni le punem la butoniera, dar nu dam doi bani pe ele, in mod statal, in mod guvernamental, legislativ si moral si uman. Haideti sa fim seriosi!

Marea Dragoste / Tango: Haideti! Si multumesc pentru sinceritate, ca si pentru inspiratie.

Interviu preluat din Revista Tango nr. 2 din iunie 2005

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • De cind am inceput sa inteleg ca ceva nu este in ordine cu gindirea noastra inhibata de legendele, baladele si proverbele noastre paguboase, gen, « sabia placat capul nu il taie » (un fel de milogeala-cerseala-cacanareala), « gura bate curul », « noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc », « cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gindeste », am \\nceput sa ma intreb, la modul serios, in ce tara m-am nascut, de ce limba asta romaneasca, plina de culoare, este vorobita de o populatie, nu de un popor ?! Ce afirm eu aici este nu grav, ci tamaduitor pentru natie ( mira-m-as !” ) Populatia nu este un popor. Priviti mai atenti: Populatie ! Limba romana este plina de intelpciune, noi ne ingropam in ciulinii patriei. Ne mindrim cu o suprema satisfactie ca noi nu am fost un popor cotropitor, razboinic, revansard. Cum adica, cind cineva imi sparge capul, eu ma rog la Dumnezeu sa ii dea sanatate sau sa ii iesrte greseala !? Cind ciobanul din balada Miorita afla ca va fi asasinat, el, in loc sa dea cu baltagul… pentru ca, numai Sadoveanu o pune pe Victoria Lipan sa le ia urma ucigasilor sotilor ei (invers ca in “Mioriota”). Mihail Sadoveanu s-a oprit aici, n-a mers mai departe.(?!) Tragismul baladei “Miorita” sau a “Mesterului Manole” l-a coplesit si pe el; Merg eu, cum o fac, de afltfel, de citiva ani in “Revista noua”, care apare la Cimpina, Prahova, adica in buricul lumii moderne, nu in vreo ilustra capitala macinata de un alt fel de socialism-ciocoizat ! Acesta este adevarul. Capitalismul a halit democratia (antica), inregimentind-o intr-un fel de comunism abject. Dupa ora opt in Franta nu mai poti cumpara bauturi alcoolice, dar la barul de peste drum poti sa bei pina ruginesti si te ling ciinii spre dimineata.
    « Mai, la un moment dat, dupa ce-au facut leopardul bara-bara, dupa ce vrajitorul a dezvirginat tot satul, dupa ce-au cintat si au mincat crocodilul, pac!, se vopsesc pe fata si da-i cu sulita prin gard. » Tango: Credeti ca ne trebuia si noua asa ceva, un spirit expansionist? Florin Calinescu: Da! Tango: Si ce faceam cu el, unde ajungeam? Florin Calinescu: Poate, daca noi, românii, aveam supremul spirit expansionist, eu te asigur ca, astazi, steagul Statelor Unite era tricolorul si ca se vorbea româneste peste Ocean.
    Iata ce zice Florin Calinescu, unul dintre cei mai iubiti animatori ai “Mediei” din (in)cultura Romaniei. Eu il tin minte din Parcul Floreasca, cind ne spunea ca vrea sa mai faca o facultate, de regie, ca sa regizeze… si a regizat deja o natiune intreaga. Ultima oara ne-am vazut in fata frizeriei de pe G. Calinescu… si, regret ca n-am putut sta mai mult de vorba, dar, uite cum ne rostogoleste viata, ca pe funze…
    Andrei Paunescu (salut, Andrei ! Spune-i colosalului poet Adrian Paunescu, in numele meu, ca ii datorez totul; cind eram pusti ( nu aveam decit saisprezece ani), mi-a “distrus” o poezie, taind fara mila toate aberatiile mele “poetice”. Poate ca domnia sa, tatal tau, m-o fi uitat, dar spune-i ca eu nu il voi uita niciodata ! Limba romina este mai profunda cu gindirea lui poetica! Idiotii, anahoretii, agramaticii, improvizatorii, camiloii subculturii si poponarii luceferisti n-au decit sa guite impotriva firi.)
    Si-i raspunde Florin Calinescu:
    “Pistol, sa-mi trag in cap? Sa ma electrocutez? Daca scap, cum am vazut la o taiere de porc, cand aia se imbatasera, l-au taiat, l-au pirlit doar pe o parte. Era ciudat, un porc jumate ars, jumate viu. Au bagat cutitul si au adormit pe el.”
    Si:
    “Noi suntem un popor de misogini. Ne plac femeile, avem nevoie de ele, ni le punem la butoniera, dar nu dam doi bani pe ele, in mod statal, in mod guvernamental, legislativ si moral si uman. Haideti sa fim seriosi! »
    Eu ramasesem insa la un ultim argument, pe care nu l-a sesizat nimeni (si nu ma mindresc cu perspicacitatea mea, ba chiar imi depling conditia de scriitor roman tavalit prin tufisurile patriotismului degradabnt !)
    Drapelul Romaniei. rosu, galben si albastru. Cele trei culori, prin suprapunere, ne dau culoarea neagra! De aceea este destinul nostru vesnic innourat. Credeti ca tricolorul n-ar putea fi un motiv al inhibitiei noastre de popor aplatizat la o suprafata fara de suprafata ?!
    Ioan LILA

    ioan octombrie 20, 2009 10:25 pm Răspunde
  • De cind am inceput sa inteleg ca ceva nu este in ordine cu gindirea noastra inhibata de legendele, baladele si proverbele noastre paguboase, gen, « sabia placat capul nu il taie » (un fel de milogeala-cerseala-cacanareala), « gura bate curul », « noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc », « cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gindeste », am \\nceput sa ma intreb, la modul serios, in ce tara m-am nascut, de ce limba asta romaneasca, plina de culoare, este vorobita de o populatie, nu de un popor ?! Ce afirm eu aici este nu grav, ci tamaduitor pentru natie ( mira-m-as !” ) Populatia nu este un popor. Priviti mai atenti: Populatie ! Limba romana este plina de intelpciune, noi ne ingropam in ciulinii patriei. Ne mindrim cu o suprema satisfactie ca noi nu am fost un popor cotropitor, razboinic, revansard. Cum adica, cind cineva imi sparge capul, eu ma rog la Dumnezeu sa ii dea sanatate sau sa ii iesrte greseala !? Cind ciobanul din balada Miorita afla ca va fi asasinat, el, in loc sa dea cu baltagul… pentru ca, numai Sadoveanu o pune pe Victoria Lipan sa le ia urma ucigasilor sotilor ei (invers ca in “Mioriota”). Mihail Sadoveanu s-a oprit aici, n-a mers mai departe.(?!) Tragismul baladei “Miorita” sau a “Mesterului Manole” l-a coplesit si pe el; Merg eu, cum o fac, de afltfel, de citiva ani in “Revista noua”, care apare la Cimpina, Prahova, adica in buricul lumii moderne, nu in vreo ilustra capitala macinata de un alt fel de socialism-ciocoizat ! Acesta este adevarul. Capitalismul a halit democratia (antica), inregimentind-o intr-un fel de comunism abject. Dupa ora opt in Franta nu mai poti cumpara bauturi alcoolice, dar la barul de peste drum poti sa bei pina ruginesti si te ling ciinii spre dimineata.
    « Mai, la un moment dat, dupa ce-au facut leopardul bara-bara, dupa ce vrajitorul a dezvirginat tot satul, dupa ce-au cintat si au mincat crocodilul, pac!, se vopsesc pe fata si da-i cu sulita prin gard. » Tango: Credeti ca ne trebuia si noua asa ceva, un spirit expansionist? Florin Calinescu: Da! Tango: Si ce faceam cu el, unde ajungeam? Florin Calinescu: Poate, daca noi, românii, aveam supremul spirit expansionist, eu te asigur ca, astazi, steagul Statelor Unite era tricolorul si ca se vorbea româneste peste Ocean.
    Iata ce zice Florin Calinescu, unul dintre cei mai iubiti animatori ai “Mediei” din (in)cultura Romaniei. Eu il tin minte din Parcul Floreasca, cind ne spunea ca vrea sa mai faca o facultate, de regie, ca sa regizeze… si a regizat deja o natiune intreaga. Ultima oara ne-am vazut in fata frizeriei de pe G. Calinescu… si, regret ca n-am putut sta mai mult de vorba, dar, uite cum ne rostogoleste viata, ca pe funze…
    Andrei Paunescu (salut, Andrei ! Spune-i colosalului poet Adrian Paunescu, in numele meu, ca ii datorez totul; cind eram pusti ( nu aveam decit saisprezece ani), mi-a “distrus” o poezie, taind fara mila toate aberatiile mele “poetice”. Poate ca domnia sa, tatal tau, m-o fi uitat, dar spune-i ca eu nu il voi uita niciodata ! Limba romina este mai profunda cu gindirea lui poetica! Idiotii, anahoretii, agramaticii, improvizatorii, camiloii subculturii si poponarii luceferisti n-au decit sa guite impotriva firi.)
    Si-i raspunde Florin Calinescu:
    “Pistol, sa-mi trag in cap? Sa ma electrocutez? Daca scap, cum am vazut la o taiere de porc, cand aia se imbatasera, l-au taiat, l-au pirlit doar pe o parte. Era ciudat, un porc jumate ars, jumate viu. Au bagat cutitul si au adormit pe el.”
    Si:
    “Noi suntem un popor de misogini. Ne plac femeile, avem nevoie de ele, ni le punem la butoniera, dar nu dam doi bani pe ele, in mod statal, in mod guvernamental, legislativ si moral si uman. Haideti sa fim seriosi! »
    Eu ramasesem insa la un ultim argument, pe care nu l-a sesizat nimeni (si nu ma mindresc cu perspicacitatea mea, ba chiar imi depling conditia de scriitor roman tavalit prin tufisurile patriotismului degradabnt !)
    Drapelul Romaniei. rosu, galben si albastru. Cele trei culori, prin suprapunere, ne dau culoarea neagra! De aceea este destinul nostru vesnic innourat. Credeti ca tricolorul n-ar putea fi un motiv al inhibitiei noastre de popor aplatizat la o suprafata fara de suprafata ?!

    ioan octombrie 20, 2009 10:13 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.