fbpx

Adriana Trandafir, cea mai buna actrita la Festivalul International de Film din Cipru

de

Lansat in cinematografele din Romania in noiembrie anul trecut, filmul scris si regizat de Cornel Gheorghita a fost recompensat de curand cu o serie de distinctii: Europolis a primit Premiul pentru Cea mai buna actrita, pentru Cea mai buna imagine, Cea mai buna muzic[ si Cele mai bune decoruri la Festivalul International de Film din Cipru, incheiat in urma cu o saptamana, precedate de Premiul special al Juriului la Festivalul International de Film Kimera, din Italia si Premiul Juriului ecumenic la Festivalul International de Film Golden Apricot, din Yerevan, Armenia.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lansat in cinematografele din Romania in noiembrie anul trecut, filmul scris si regizat de Cornel Gheorghita a fost recompensat de curand cu o serie de distinctii: Europolis a primit Premiul pentru Cea mai buna actrita, pentru Cea mai buna imagine, Cea mai buna muzic[ si Cele mai bune decoruri la Festivalul International de Film din Cipru, incheiat in urma cu o saptamana, precedate de Premiul special al Juriului la Festivalul International de Film Kimera, din Italia si Premiul Juriului ecumenic la Festivalul International de Film Golden Apricot, din Yerevan, Armenia. Distinctiile recente continua recunoasterea filmului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival international de categorie A, unde Europolis a primit mentiunea speciala a Juriului. Co-productie Romania-Franta – „un eastern balcanic incantat de universul fantastic al prozei lui Mircea Eliade”, dupa cum afirma regizorul -, lungmetrajul va fi lansat oficial in Franta in 2 noiembrie, distribuit de Kanibal Films.

Adriana Trandafir, interpreta rolului principal feminin, a fost apreciata ca fiind cea mai buna actrita la Festivalul International de Film din Cipru. In Europolis, Adriana Trandafir este Magdalena, o femeie din Sulina ce primeste vestea ca fratele sau Luca, pe care il stia dus demult, a murit in Franta, iar ea trebuie sa plece pentru a recupera corpul. Pe drum, Magdalena este insotita de fiul ei, Nae (interpretat de Áron Dimény). Ajunsi la celalalt capat al continentului, pe malul Atlanticului, cei doi il intalnesc pe samanul Ata (Joseph Otteno), prietenul cel mai bun al lui Luca, ce le dezvaluie ultima dorinta a acestuia inainte sa moara. Moartea lui Luca le marcheaza drumul de intoarcere mai mult decat Magdalena si Nae si-ar fi putut inchipui. “In aceasta tranzitie instabila, sufletul intalneste vamile vazduhului, diavolii, ingerii pazitori”, spune regizorul.

Tot in Cipru, filmul lui Cornel Gheorghita a mai fost distins cu Premiul pentru cea mai buna imagine, acordat lui Ovidiu Marginean,  Premiul pentru cea mai buna muzica, pentru compozitorii Diego Losa si François Petit, si Premiul pentru cele mai bun decoruri, acordat lui Bogdan Ionescu. A sasea editie a Festivalului International de Film din Cipru a avut loc in perioada 30 septembrie – 16 octombrie.

Putin mai la est, in Armenia, in cadrul celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Golden Apricot din Yerevan (10-17 iulie), Europolis a fost premiat de Juriul ecumenic, a carui motivatie a fost: „in acest road movie, moartea nu reprezinta finalul, ci un nou inceput pentru un tanar lipsit de speranta. Calatorind prin Europa impreuna cu mama sa, el sufera o transformare. Cornel Gheorghita isi spune povestea in imagini pline de frumusete si de magia cinema-ului. Simbolismul sau potenteaza granita dintre viata si moarte.”

In vara, filmul s-a intors de asemenea cu un premiu special acordat de Juriul Festivalului International de Film Kimera, din Italia, dsfasurat in perioada 1-4 iunie. Seria recenta a premiilor vine dupa ce, anul trecut, lungmetrajul primea mentiunea speciala a Juriului la Festival des Films du Monde, Montréal, 2010, festival international de categorie A. Europolis s-a remarcat prin originalitate, atingand dimensiunea fantasticului, a mitului si a superstitiilor, o zona abordata de putine ori in cinematografia romaneasca.

 

Regizor, producator, scenarist, Cornel Gheorghita este, de 20 de ani, profesor la ESAV (Ecole Supérieure d’Audiovisuel – Universitatea Toulouse II), iar din 2001, la ESMA (Ecole Supérieure des Métiers Artistiques), in Toulouse. Printre filmele semnate de el pana acum se numara documentarele Fanfaron Fanfaron, Mascarade si scurtmetrajele Epava, Ziua incepe noaptea, Luna Pork, Say Joe etc.

Europolis a primit premiul HBO/TIFF 2005 pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj, fiind si printre scenariile premiate in 2008, la Paris, la Festivalul European de Film Independent (ECU). Din distributie mai fac parte Elena Popa, Dorin Andone, Joseph Otteno, Petrica Nicolae, Adina Cartianu, Ionela Nedelea.

O co-productie Gheorghita SRL (Romania), Cinepay si TaraFilms (Franta), sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Eurimages, Societatea Romana de Radiodifuziune, Région Midi-Pyrénées, Région Poitou-Charentes, Dépt. de la Charente Maritime, ESAV Toulouse (Franta), Europolis porneste de la scenariul scris de Cornel Gheorghita, Adina Dulcu si Loïc Balarac, imaginea fiind semnata de Ovidiu Marginean.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.