fbpx

Rusalka, transmisiune online de la Metropolitan Opera New York

de

Opera Rusalka de Dvořák se transmite astăzi în streamingul online gratuit dăruit de Metropolitan Opera iubitorilor de operă din întreaga lume. Pentru a o viziona, după ce intrați pe metopera.org apăsați butonul alb WATCH NOW.  Fluxul va fi disponibil astăzi, 14 aprilie, până la ora 18:30 EDT, respectiv până noaptea la ora 01.30, ora României – miercuri, 15 aprilie.

Fotografie Metropolitan Opera

În Rusalka, soprana Renée Fleming cântă unul dintre rolurile sale emblematice, cel al nimfei care tânjește să devină femeie, avându-l ca partener de scenă pe tenorul Piotr Beczała, în rolul iubitului său prinț, într-o poveste tulburător de frumoasă, în care dragostea se dovedește a fi mai presus de viață.

Narațiunea pe care noi o știam, poate, mai bine în versiunea micii sirene care renunță la lumea ei și la glasul său superb, pentru a fi muritoare și a trăi iubirea alături de bărbatul dorit, este așezată în splendida versiune muzicală a compozitorului ceh Dvořák (1841-1904) într-un basm liric, o operă care a fost cântată pentru prima oară în Praga în anul 1901. Antonín Dvořák a folosit libretul ceh scris de poetul Jaroslav Kvapil (1868–1950) pe baza basmelor lui Karel Jaromír Erben și Božena Němcová, inspirat fiind din povestea Micii Sirene și din Undine de Friedrich de la Motte Fouqué.

Rusalka este cea de-a noua operă compusă de Dvořák și este una dintre cele mai de succes opere cehe, extrem de cunoscută în întreaga lume.

Cea mai cunoscută arie din Rusalka este „Cântecul către lună” („Měsíčku na nebi hlubokém”) din actul 1, care este foarte des interpretată în concerte și înregistrată separat. (Mai jos, o înregistrare cu soprana Kristine Opolais realzată în 2016 în producția lui Mary Zimmerman)

 

De asemenea, “Song to the moon” a fost rearanjat  pentru vioară și folosit adesea în mai multe coloane sonore pentru film.

În înregistrarea de la Metropolitan Opera pe care o putem urmări astăzi, cu soprana Renée Fleming în rolul titular, Yannick Nézet-Séguin este dirijorul care conduce, din vârful baghetei sale, lumea magică așezată pe note de Dvořák, și o face cu enormă pasiune pentru că Rusalka este, așa cum a declarat, una dintre lucrările sale muzicale cele mai iubite.

“Pentru un dirijor, Rusalka este o operă care oferă enormă satisfacție, deoarece partitura orchestrală este mul influențată de stilul simfonic al lui Dvořák. Putem considera Rusalka drept cel mai minunat poem simfonic, la care se adaugă linii vocale de o inspirație sublimă. Rusalka ia tot ce e mai bun din ambele lumi!” a declarat Yannick Nézet-Séguin.

Vizionare plăcută!

https://www.metopera.org/

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.