fbpx

Alimentele din import se vand in magazine de pana la zece ori mai scump decat intra in tara

de

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.

Romanii care isi fac cumparaturile in marile lanturi de magazine sau din piete nu stiu ca pentru varza pe care o cumpara platesc de 3-4 ori mai mult decat pretul cu care aceasta a fost importata, strugurii sunt de peste zece ori mai scumpi pe rafturi decat atunci cand intra in tara, pretul unui kilogram de fasole este umflat de 4-5 ori, iar pentru un kilogram de mere adaosul distribuitorilor si al retailerilor este de 400-700%.

 

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat agentiei MEDIAFAX ca preturile din lanturile de magazine sunt exagerate pentru ca adaosurile comerciale pe care le practica acestea si intermediarii care intervin pe traseu dubleaza sau tripleaza costul unui produs.

 

“Nu se tine cont decat de interesul pentru profit nemarginit al speculantilor. Este o intreaga mafie in acest sector, pentru care am un singur mesaj: trebuie sa fie prioritatea intregului Guvern sa inlature specula si evaziunea fiscala. Acestea umfla preturile pe seama buzunarelor noastre, ale tuturor. Sunt necesare tot mai multe controale, sunt necesare tot mai multe sanctiuni. Eu, unul, nu cumpar legume din hipermarket, sau daca o fi scapat vreuna pana acum, pe viitor renunt la ele. Am ce-mi trebuie in principal din gradina proprie, iar daca nu, este convenabil sa cumperi de la producatori. Nu demult am fost la Matca (judetul Galati – n.r.), unde castravetii noi sunt de patru ori mai ieftini decat pe rafturi. Consumatorii pot alege sa cumpere de unde este mai ieftin”, a spus Fuia.

 

Deputatul Culita Tarata, totodata si unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni, cu peste 65.000 de hectare de teren agricol in administrare, spune ca o parte din diferenta mare dintre pretul la intrarea in tara si cel de pe rafturi este data ca pentru produsele importate din afara UE pretul declarat in vama este mai mic decat cel real.

 

“Se fac declaratii vamale la preturi mai mici de 2-3 ori, ca sa se plateasca taxe vamale mai mici. Diferenta de bani se plateste la negru. Produsul intra apoi in magazin la pretul pietei. Si cei de la putere, si cei din opozitie isi dau mana si incurajeaza acest fenomen. Sunt vinovati politicienii apropiati de cei din vama. Nu vedeti ce doada e la functii?”, a spus Tarata.

 

Carnea de pasare costa in supermarketuri 9 lei kilogramul si in hipermarketuri mai mult de 8 lei/kg, desi intra in tara de peste 2,5 ori mai ieftin, cu 3,2 lei pe kilogram. Carnea si organele de pasare au alimentat importurile romanesti cu 188 de milioane de euro anul trecut, valoare in scadere cu 1,4%.

 

Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de pasari din Romania, spune ca diferenta de bani intra in buzunarele importatorilor, distribuitorilor si comerciantilor.

 

“De unde vreti sa castige astia care importa? Sunt clar castiguri pentru aceste segmente – importatori, distribuitori si magazine. Dupa ce ca fac evaziune la TVA, mai fac si concurenta neloiala”, a afirmat Van.

 

O situatie similara poate fi intalnita si la uleiul de floarea soarelui. De la 2,95 lei litrul in vama, acesta ajunge sa coste 4-5 lei/kg in hipermarket si 5 lei/kg in supermarket. Uleiurile rafinate de floarea soarelui intrate in tara anul trecut au totalizat 101 milioane de euro, in crestere cu aproape 2%.

 

Romanii platesc 4-4,8 lei pe kilogramul de zahar in marile lanturi de magazine, desi acest produs trece granita de doua ori mai ieftin, cu 2,4 lei kilogramul. Importurile de zahar din trestie sau sfecla si zaharoza pura au depasit anul trecut valoarea de 305 milioane de euro, cu 40% mai mult comparativ cu anul precedent.

 

Faina de grau este adusa cu 1,17 lei/kg si vanduta in hipermarketuri de 2-3 ori mai scump (2,5-4 lei/kg) si in supermarketuri cu adaos de peste 50% (1,89-2,39 lei/kg). Doar 1,29 lei costa un kilogram de castraveti la import, dar pe rafturile supermarketurilor se gaseste la pretul de 7 lei.

 

Daca in vama un kilogram de usturoi intra cu 2,27 lei, in medie, acesta se vinde in hipermarketuri si supermarketuri cu 14 lei. In pietele considerate ieftine din Capitala, un kilogram de usturoi costa 8-10 lei.

 

“Singura explicatie, daca cele relatate sunt adevarate, ar fi ca exista evazionisti care aduc marfa din afara UE si declara o valoare derizorie in vama, pentru a plati taxe vamale mai mici. E un scenariu, cazuri concrete nu ne sunt cunoscute. Tinem sa mentionam pe aceasta cale ca marile lanturi de magazine sunt printre marii contribuabili la bugetul statului. Nu ne putem erija in controlori fiscali, nu avem aceasta calitate si nici nu este rolul nostru. Singurul organism menit a stopa astfel de practici este Garda Financiara, pe al carui suport si a carei interventie contam pentru stoparea oricaror practici de evaziune fiscala”, a declarat Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

 

Ea a adaugat ca, pe de alta parte, o reducere a TVA la nivelul tarilor dezvoltate ar reprezenta o descurajare clara a acestor practici, iar incasarile din TVA ar creste substantial.

 

“In prezent, tentatia este foarte mare si, din pacate, masurile luate pana in prezent nu au fost eficiente”, a spus oficialul AMRCR.

 

In replica, fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita a declarat pentru MEDIAFAX ca riscul subevaluarii este foarte putin prezent in cazul operatiunilor vamale cu marfuri denumite generic “marfuri alimentare”, intrucat taxele vamale nu au un nivel ridicat, sunt implementate masuri de taxare specifice la nivel UE in functie de tara de origine/destinatie (valori forfetare de import, stabilite la nivel comunitar prin TARIC-Customs Tariff Database), iar unele dintre aceste marfuri fac obiectul unor acorduri de liber schimb intre UE si state terte pentru care taxa vamala este mult diminuata sau chiar 0%. Un exemplu este acordul UE-Turcia.

 

“In vederea combaterii riscului de subevaluare se aplica prevederile H.G. nr.973/2006 privind procedura aplicabila in cazurile in care este necesara o amanare a determinarii definitive a valorii in vama, cu modificarile si completarile ulterioare. In conformitate cu dispozitiile acestui act normativ, la nivelul autoritatii vamale s-a constituit (si este actualizata periodic) o baza de date statistice in materie de evaluare, utilizata ca instrument al analizei de risc. De asemenea, in vederea selectarii pentru control a operatiunilor vamale cu marfuri susceptibile a fi subevaluate, in sistemul electronic de management al riscurilor(RMF-RO) a fost instituit un profil de risc specific”, a explicat Comanita.

 

El a adaugat ca nu se poate furniza o evaluare privind subdeclararea, atat timp cat pretul efectiv platit sau de platit pentru marfurile importate se stabileste printr-o intelegere intre vanzator si cumparator.

 

“Autoritatea vamala nu poate interveni in cadrul procesului de declarare a valorii pretului efectiv platit sau de platit pentru marfurile prezentate in vama ci poate doar dispune controale sau verificari cu privire la realitatea datelor inscrise in declaratiile vamale si/sau documentele prezentate la vamuire. De precizat ca in cadrul procedurii de punere in libera circulatie a marfurilor, drepturile vamale datorate se incaseaza la momentul efectuarii formalitatii vamale”, a completat Comanita.

 

Delia Nica a mai spus ca, niciodata, la legume si fructe nu se castiga din adaos, ci din rulaj. Ea a adaugat ca in marile magazine nu exista adaos mai mare de 9%, iar acestea au de castigat doar daca ruleaza multa marfa, si asta este posibil doar daca tin preturile jos.

 

“Un adaos mare te scoate de pe piata”, a afirmat ea.

 

Fie ca este declarat un pret mai mic sau nu, varza iese din vama cu 0,53 lei kilogramul si se vinde in supermarketuri cu 1,89-2,19 lei (de 3,5-4 ori mai mult). In piata pretul este chiar si mai mare si ajunge la 2,5-3 lei pe kilogram.

 

Rosiile intra in tara cu 3,5 lei kilogramul, iar cumparatorii le achizitioneaza din hipermarket de peste doua ori mai scump, cu 8 lei/kg, si nici in supermarket-uri preturile nu sunt mult mai mici (6,49-7,69 lei/kg). Piata agroalimentara este si in acest caz mai scumpa decat marile magazine, aici kilogramul de rosii din import putand fi cumparat cu 8-8,5 lei.

 

Asociatiile din domeniul legumelor si fructelor se feresc sa vorbeasca pe acest subiect, de teama ca marfa lor nu isi va mai gasi locul in marile retele de magazine.

 

“Nu va pot spune cine este vinovat de preturile mari ale legumelor pe raft, comparativ cu cele de intrare in vama, pentru ca stric relatiile cu hipermarketurile. Importatorii isi iau si ei marja lor de profit, dar hipermarketurile scumpesc cel mai mult”, a declarat seful unei asociatii profesionale din domeniul legumelor.

 

Un kilogram de mere, care in piata costa 4 lei, intra in tara cu 0,83 de lei si este vanduta in hipermarket cu 4,3-6 lei (import Italia), un pret de 5-7 ori mai mare. In supermarket, merele de import costa in jur de 4 lei kilogramul, de peste 4,5 ori mai mult ca la intrarea in tara.

 

Pretul unui kilogram de pere de import in hipermarket variaza intre 5 si 8,5 lei, iar in tara intra cu 2,2 lei. In supermarketuri ajung de doua pana la patru ori mai scumpe (4,5-9 lei), iar in piata costa de 2-3 ori mai mult (5-7 lei/kg).

 

La struguri (0,94 lei/kg in vama) diferenta este si mai mare, pentru ca pe rafturile unui hipermarket kilogramul costa 12-14,3 lei, iar in supermarketuri este 14 lei, ceea ce inseamna de 12-14 ori mai scump. De peste 16 ori mai mare este si pretul practicat in piete, unde un kilogram de struguri importati din Chile costa 15 lei.

 

“Nu cunosc situatii in care produsele ajung pe rafturi de 10-12 ori mai scumpe decat intra in vama”, este tot ce s-a rezumat sa afirme pe acest subiect Eugen Zbarcea, directorul hipermarketului Cora Pantelimon.

 

Fasolea intra in tara cu 1,4 lei kilogramul, dar cumparatorii o gasesc in hipermarketuri cu 6 lei si in supermarketuri cu 6-7 lei. In acest caz, diferenta este de “doar” 4-500%, exact ca in cazul pietelor, unde kilogramul de fasole costa 6-8 lei.

 

Morcovii ajung si ei mult mai scumpi in magazine: 2,6 lei kilogramul in hipermarket si 2,2- 2,8 in supermarketuri, fata de 0,94 lei in vama. Un kilogram de morcovi costa 3-4 lei in piata. Daca intra cu 0,53 lei/kg in tara, conopida se vinde in hipermarket cu 5 lei si in supermarketuri cu 5-7 lei kilogramul, adica de peste zece ori mai scump. Tot de zece ori mai scump se vinde si in piata, unde pretul unui kilogram ajunge la 5 lei.

 

Un kilogram de gutui iese cu 0,89 de lei din vama si se vinde cu 5 lei in hipermarket si 7 lei in supermarketuri (de 5,5-7,8 ori mai scump).

 

Pawel Musial, directorul general al lantului de supermarketuri Profi, spune ca in ceea ce priveste “aparent marea diferenta” dintre preturile din vama si cele de pe raft, retailerilor le revine doar o mica parte din suma, pentru ca marja lor de profit se afla undeva intre 2% si 3%.

 

“Restul se datoreaza transportatorilor, logisticii si…taxelor”, a mai spus el.

 

Comanita sustine ca Vama nu detine informatii despre existenta unor pozitii de monopol/oligopol in domeniul importurilor de astfel de produse.

 

“Numarul de operatori care efectueaza importuri de produse alimentare este de ordinul sutelor, neexistand nicio restrangere in acest sens”, a raspuns Comanita, desi a fost intrebat cate firme acopera jumatate din importurile pe diferite produse alimentare.

 

Asta inseamna ca logistica si taxele fac ca ardeiul sa poata fi cumparat cu 11,5 lei kilogramul in piata, desi intra in tara cu 1,46 lei/kg. Acest produs se vinde de zece ori mai scump in hipermarket si ajunge la 9-11 lei/kg in supermarket. Telina este importata cu 0,87 lei kilogramul si vanduta in hipermarket de aproape patru ori mai scump, in supermarketuri costa 2,99-3,49 lei (de 3,4-4 ori mai mult), iar din piata poate fi cumparata cu 2 lei kilogramul.

 

Ciupercile costa 12 lei in supermarketuri, desi se importa de doua ori mai ieftin (5,95 lei/kilogram), iar prunele pot fi cumparate cu 6,5-17 lei kilogramul, desi pretul mediu in vama este mult mai mic (0,94 lei/kg).

 

Una dintre cele mai mari diferente de pret poate fi observata la pepenele galben, care intra in tara cu 0,52 lei pe kilogram, dar se vinde de 16-20 de ori mai scump in piete si lanturile de magazine, ajungand la 8-10 lei kilogramul.

 

Si cei care fac comert cu pepeni rosii castiga bine, pentru ca importul se face la 0,82 lei/kg, iar cumparatorii platesc pentru ei in supermarketuri sau piete si de zece ori mai mult (6,5-8 lei/kg).

 

Salata verde ajunge in tara cu 0,52 lei kilogramul si ajunge in caselor romanilor de peste cinci ori mai scump, dupa ce acestia o cumpara din supermarketuri cu peste 2,5 lei. Prazul este o adevarata afacere pentru cei care il importa, pentru ca intra in tara cu 0,65 lei/kg si ajunge in hipermarketuri de 13 ori mai scump (8,5 lei/kg), iar in supermarketuri costa 6-7 lei/kg.

 

Importurile de produse agroalimentare s-au apropiat anul trecut de 4 miliarde de euro (3,91 miliarde de euro), in crestere cu 12,8% comparativ cu anul precedent.

 

La aceste diferente de pret, toti cei prin mainile carora trece produsul importat au de castigat, cu exceptia cumparatorului.

 

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *