fbpx

Alpinistii romani din Groenlanda, la limita supravietuirii

de

Cei doi celebri si temerari alpinisti romani care au plecat in cel mai curajos proiect de acest gen de pana acum (traversarea completa a calotei glaciare din Groenlanda) – Ticu Lacatusu si Cornel Coman – se lupta cu o vreme cumplita, cu geruri inumane si cu toate pericolele care apar in astfel de aventuri fabuloase.

Iata ce scriau cei doi in jurnal, recent: "Ieri a fost o zi "frumoasa" si fara vant, dar din pacate, zapada cazuta ieri noapte a facut din nou deplasarea foarte dificila. Am mers 8 ore, 15 km, in care a trebuit sa batem mereu partie prin zapada inalta de 1 metru. Temperatura care seara a ajuns la -25 grade Celsius a scazut noptea la -32 grade Celsius, ceea ce pentru noi a fost crunt… sacii de dormit si cortul sunt ude, nu s-au uscat dupa furtuna. Inca o noapte grea! Acum a reinceput sa bata cu putere vantul".
Pana la acest moment, cei doi infruntasera un impas cumplit, o furtuna care ameninta sa-i scoata din circuit, la propriu si la figurat. De altfel, scrisesera in jurnalul de calatorie, in acele zile: "14 mai. Aseara au fost -30 grade Celsius, in conditiile vantului puternic si persistent. Am reusit totusi sa pregatim o supa calda. Acum vantul s-a domolit. Avem sperante ca vom putea degaja cortul ingropat pe jumatate in zapada. Va fi destul de dificil pentru ca zapada solidificata de frigul extrem este greu de desprins. Avem bocancii inghetati, ca de altfel tot echipamentul. Cand a aparut soarele, desi este in continuare frig acut, a inceput sa curga apa de pe noi, semn ca incepem sa ne dezghetam… 15 mai. Trei ore a durat sa deszapezim ieri cortul. Abia dupa ora 13.00 am reusit sa ne punem schiurile pe bocancii inca inghetati si sa pornim din nou la drum. Cu frig, dar si cu ceva soare la inceput, ne-am miscat relativ bine pe zapada proaspat viscolita. Dupa cateva ore a inceput din nou sa ninga si a continuat toata noaptea. Am mai facut 15km".

Traversarea are loc aproximativ pe linia Cercului Polar de Nord, pe o alta ruta, mai dificila si mai lunga cu 100 km decat cea deschisa in premiera de celebrul explorator norvegian Nansen. Nu exista niciun sprijin exterior pentru aprovizionare sau alte necesitati imediate, succesul expeditiei depinde exclusiv de experienta, pregatirea si efortul alpinistilor. Toate echipamentele si proviziile alimentare, in greutate totala de aproximativ 250 de kg, sunt carate cu ajutorul saniilor trase de cei doi alpinisti. Orientarea se realizeaza prin GPS, iar legatura cu exteriorul este mentinuta prin radio si telefon prin satelit. Sponsorul principal al acestei expeditii este Baumix, companie careia cei doi alpinisti ii sunt foarte recunoscatori – alaturi de celelalte firme care i-au sprijinit. Detalii gasiti si pe site-ul www.lacatusu.ro

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.