fbpx

Beatrice Rancea, protagonista spectacolului de teatru-dans “Bal”, transmis azi de Opera Națională Română Iași

de

Un spectacol valoros, un spectacol care se joacă rar, un spectacol uimitor și extrem de emoționant, care ne va face pe toți să zâmbim sau să lăcrimăm: spectacolul de teatru-dans ”Bal” , care va fi transmis online pe site-ul Operei Naționale Române Iași astăzi, începând cu ora 18.30!

Evenimente

Balerina și regizoarea Beatrice Rancea, managerul Operei ieșene, revine pe scenă, ca principal interpret.

Producția este realizată în regia și coregrafia lui Yvette Bozsik (Ungaria), artist ce a câștigat o reputație solidă ca dansator după absolvirea Academiei de Balet din Budapesta. Este fondator al Companiei de Dans Yvette Bozsik din cadrul Teatrului Katona Joszef; a devenit membru fondator al Collective of Natural Disasters, un grup de teatru – dans de avangardă. Producțiile proprii – peste 30 de spectacole de autor – , colaborările, turneele în Europa și SUA și festivalurile – Edinburgh, Hong-Kong, Moscova, Copenhaga, i-au adus recunoașterea internațională.

”Ideea spectacolului  s-a născut în baza filmului meu preferat: Ettore Scola – „Balul”, care constituie mărturia fără text, prin diferite stiluri de dans, a destinelor și relațiilor umane, precum și a istoriei secolului XX. Piesa mea nu se concentrează asupra istoriei, ci asupra personajelor care își caută fericirea valsând solitar”, a declarat  Yvette Bozsik despre Bal”.

Spectacolul reprezintă o călătorie dansantă și muzicală în anii ‘70. Conceput în două părți, contrastul dintre acestea este puternic evidențiat: prima parte se petrece într-un local, iar a doua pe o plajă, în firescul naturii. Atmosfera părții a doua este mult mai poetică: cei care, mai înainte, s-au afirmat printr-un dans plin de culoare își prezintă acum propria lor soartă, singurătatea și diferitele momente unice din viață. Materialul sonor ne oferă piese aparținând celor mai importante curente muzicale ale secolului XX, de la jazz până la canțonete, de la muzica clasică până la muzica modernă, într-un amalgam de stiluri și atitudini.

Dansurile de diferite stiluri, valsurile, tango-urile ne povestesc în stilul „Bozsik” despre dorințe și vise nerealizate, despre singurătate și iubire, despre alienare, interiorizare și căutare de sine.

Alături de Beatrice Rancea interpretează Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Române Iaşi.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.