fbpx

Bucurestenii pot primi cadou carti pe strada, luni, de Ziua Internationala a Cartii

de

Bucurestenii care se plimba prin centrul Capitalei luni ar putea primi cadou carti, dar si flori, dupa o straveche traditie catalana de Sfantul Gheorghe – 23 aprilie – cand se sarbatoreste Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor, au anuntat mai multe institutii de profil.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Libraria online Elefant.ro celebreaza si anul acesta Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor, daruind 3.000 de carti romanilor pe 23 aprilie, in Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca si Brasov.
In Bucuresti, actiunea elefant.ro se va desfasura in doua etape: in prima parte a zilei, vor fi oferite carti personanelor care trec prin Piata Universitatii, iar seara, celor din Centrul Vechi al Bucurestiului. De asemenea, bucurestenii vor primi vouchere cu discount 30% la comenzile de carti pe site-ul www.elefant.ro.
La Oradea, cartile vor fi daruite trecatorilor din zona centrala de catre elevii de la Colegiul National Mihai Eminescu, iar la Cluj-Napoca actiunea va fi realizata cu ajutorul elevilor Scolii Internationale. In Brasov, trecatorii vor primi carti de la membrii clubului Tiuk.
“Daruieste o carte – Ziua Mondiala a Cartii” este o initiativa elefant.ro, fiind realizata cu ajutorul partenerilor librariei online si cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.
Centrul Audaces Art, specializat in cursuri de limbi straine si traduceri si care organizeaza diverse activitati in cadrul Clubului cultural hispanic, marcheaza de asemenea aceasta sarbatoare, luni, in Parcul Cismigiu. Intre orele 11.00 – 13.00, reprezentantii centrului vor oferi trandafiri trecatorilor, care vor putea astfel afla mai multe despre sarbatoarea Sfantului Gheorghe – San Jordi .
Potrivit unei stravechi traditii catalane, in ziua de Sfantul Gheorghe indragostitii se intalnesc pentru a-si oferi daruri: cavalerii le ofera doamnelor cate o floare, iar acestea le daruiesc, in schimb, o carte.
In a doua parte a zilei, cei interesati sunt invitati la sediul Audaces Art, unde vor descoperi o consistenta oferta de carte in limba spaniola si vor putea astfel realiza traditionalul schimb de daruri specific zilei de San Jordi.
Alte manifestari vor fi organizate luni in Capitala in cadrul Programului de Carte, ce isi propune sa creeze anual, de Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor, un spatiu public de afirmare pentru autorii romani, detinatori de drepturi de autor, pentru bibliotecarii romani, in cadrul unor evenimente mediatice cu mesaje pro-lectura si de sustinere a culturii scrise nationale.
De la ora 13.00, pe esplanada Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti, artistul Mircia Dumitrescu va expune o carte-obiect inspirata din cele 33 de poeme pe care i le-a daruit Nichita Stanescu. La eveniment vor participa si Silviu Angelescu, Ioan Grosan, Luiza Palanciuc, Mihai Sora, alaturi de Lucian Chisu si Ioan Cristescu, in calitate de amfitrioni.
In intervalul 14.00 – 14.45, pe traseul Muzeul National al Literaturii Romane – Uniunea Scriitorilor din Romania – Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) – Biblioteca Centrala Universitara “Carol I”, echipa proiectului condusa de scriitorul Dan Mircea Cipariu va darui trecatorilor aflati in fata acestor institutiilor mai sus-amintite o floare, un manifest Programul de Carte, precum si o carte in format clasic sau electronic.
De la ora 15.00, Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) va gazdui dezbaterea “Cultura scrisa nationala, biblioteca viitorului, drepturile de autor si noile media”, la care sunt invitati ministrul Educatiei Catalin Baba, directorul ORDA Robert Bucur, Dan Mircea Cipariu, Daniel Cristea-Enache, general Teodor Frunzeti, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, academicianul Eugen Simion, Andreea Stoiciu, iar moderatoare va fi Mireille Radoi, directoarea BCU.
In continuare, de la ora 17.00, in sala Galateca a BCU va avea loc un recital cu poetii Ana Blandiana, Ioana Craciunescu, Andra Rotaru, Gabriel Chifu, Horia Garbea, Teodor Duna, Cosmin Perta, Bogdan O. Popescu, alaturi de Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii evenimentului sunt Dan Mircea Cipariu si Ion Cristescu.

Ziua Internationala a Cartii si Drepturilor de Autor este initiata si sarbatorita de UNESCO, din 1995, in fiecare an, pe 23 aprilie, data la care s-a nascut si a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strans legata de nume celebre ale literaturii mondiale, ca Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov si Maurice Druon.
Incepand din 2005, in Romania, pe 23 aprilie se sarbatoreste si Ziua Bibliotecarului – informeaza MEDIAFAX.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.