fbpx

”Chuck Norris versus Comunism”, povestea fascinanta a traducatoarei de filme Irina Margareta Nistor

de

Chuck Norris versus Comunism, documentarul regizat de Ilinca Calugareanu si co-produs de HBO Europe, va fi difuzat pe 1 decembrie la ora 20, la HBO, dupa ce a avut premiera pe 26 noiembrie.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

La mijlocul anilor ‘80, mii de filme de la Hollywood au fost introduse ilegal in tara, printr-o operatiune bine pusa la punct care s-a largit tot mai mult ajungand in casele a milioane de romani. Filmele au fost dublate de o traducatoare curajoasa a carei voce distinctiva a captivat intreaga natiune si a devenit un simbol al libertatii. Povestile curajoase cu actori de actiune, ca Chuck Norris si Jean-Claude Van Damme, au captivat imaginatia fiecarui copil, insa locurile exotice si contextele din filme au fost cele care au hipnotizat aceasta audienta unica. Pentru prima data oamenii au vazut ce le lipseste cu adevarat: supermarket-uri pline cu alimente, capcanele bogatiei, ultima moda, masini de lux si, mai ales, libertate.

 Documentarul spune povestea Irinei Margareta Nistor, o femeie foarte determinata si pasionata a carei voce patrunzatoare si marcanta a inspirat o tara intreaga. In timpul zilei Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Nationale, asistand zilnic la absurditatile sistemului comunist care eradica rapid orice informatie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a intalnit in 1985 cand a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vandute de el pe piata neagra – de la Chuck Norris si De Niro, pana la Jane Fonda si ET.

Filmul va putea fi urmarit si pe HBO GO (www.hbogo.ro) incepand de pe 26 noiembrie.

ECHIPA FILMULUI

Regizor – Ilinca Calugareanu
Ilinca Calugareanu este un documentarist de origine romana care lucreaza la Londra. A studiat arta filmului documentar la Centrul Granada pentru Antropologie Vizuala din Manchester. Scurtmetrajele ei au fost aratate la festivaluri din intreaga lume. Dintre filmele sale amintim Writing on the Wall (2006, Romania) si Endgames (2008, Marea Britanie), distribuite de catre Institutul Regal de Antropologie. In ultimii cinci ani a lucrat si ca monteur de filme documentare. A studiat antropologie cu accent pe Romania comunista si post-comunista, ceea ce ii da o perspectiva unica asupra fenomenului VHS.

Producator – VERNON FILMS – Mara Adina
Mara Adina si-a inceput cariera ca director de productie si apoi ca producator asociat la Televiziunea Nationala din Kuweit (KTV) colaborand si cu mai multe companii de productie din Orientul Mijlociu. La intoarcerea in Marea Britanie, a produs primul sau film de lung metraj, Making Ugly (2011). Adina a pus bazele Vernon Films, o companie independenta de productie cu sediul la Londra. In prezent, dezvolta o adaptare la Death of a Salaryman, de Fiona Campbell, in regia lui Adrian Sitaru, regizor dublu premiat cu BAFTA si nominalizat la Ursul de Aur. Ea a lansat si Counterpart, primul film in limba engleza a lui Adrian Sitaru, care s-a lansat la Clermont Ferrand 2014 si care a fost distribuit in Europa, Marea Britanie si America de Nord.

Producator – RATPAC DOCUMENTARY FILMS – Brett Ratner
RatPac Documentary Films este o divizie a RatPac Entertainment, companie lansata de regizorul Brett Ratner si mogulul australian James Packer. RatPac Documentary Films a lansat recent Electric Boogaloo, cu mare succes, la Festivalul de Film de la Toronto, Weekend of a Champion, in regia lui Roman Polanski si, foarte recent, Night Will Fall, la HBO US. Brett Ratner a mai produs controversatul documentar de Sundance Catfish; documentarele HBO de mare succes Helmut by June, despre legendarul fotograf Helmut Newton, si I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale; si, pentru PBS, productia American Masters nominalizata la Emmy, Woody Allen – A Documentary.

Producatori executivi – PASSION PICTURES – John Battsek & Nicole Stott:
Passion Pictures este una dintre cele mai prolifice companii de productie de film documentar din industrie. De la premiatul cu Oscar One Day in September din 1999, Passion a fost implicata in peste treizeci documentare de mare profil, dintre care amintim Searching for Sugar Man (Oscar 2013), The Imposter (BAFTA 2013), Restrepo (nominalizare Oscar 2011), Sergio (lista scurta Oscar 2010) si The Tillman Story (lista scurta Oscar 2011). In 2014, Passion a avut patru filme prezentate in premiera la Sundance, printre care Green Prince, care a deschis festivalul si a castigat premiul publicului. In acelasi an, The Great Invisible a castigat Marele Premiu al Juriului la SXSW. In 2015, Passion a lansat trei noi filme la Sundance: Listen to Me Marlon, National Lampoon: Drunk Stoned Brilliant Dead si Chuck Norris vs Communism.

Producatori executivi – IMPACT PARTNERS – Dan Cogan & Jenny Raskin:
De la lansare, in 2007, si pana acum, Impact Partners s-a implicat in finantarea a peste 60 de filme, printre care The Cove, care a castigat Premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar; The Garden, nominalizat la Oscar pentru pentru Cel mai bun documentar in 2009; Hell and Back Again, care a castigat Marele Premiu al Juriului si Premiul de imagine la Sundance 2011 si a fost nominalizat la Oscar pentru documentar in 2012; si How to Survive a Plague, nominalizat la Oscar in 2013.

Producator executiv – HBO EUROPE – Hanka Kastelicová
Hanka Kastelicová a absolvit masterul Facultatii de Film si Televiziune – Departamentul de film documentar al Academiei de Arta din Praga. Ca experimentat documentarist, ea a venit la HBO Europe de la televiziunea publica slovena RTV SLO. Acolo a regizat si a produs multe documentare si a primit recent functia de Head of Documentary Development and Commissioning Editor. Kastelicová este producator executiv al documentarelor HBO Europe. Lucrand de la Budapesta si in stransa colaborare cu centrele de productie HBO Europe din Varsovia, Praga si Bucuresti, ea supravegheaza toate aspectele legate de productiie HBO Europe de film documentar.

Editor – Per K. Kirkegaard
Per K. Kirkegaard este unul dintre cei mai apreciati editori din industria filmului danez. El a montat numeroase documentare si filme apreciate de critici. Dintre filme de lung metraj, amintim Accused, premiat cu Discovery Prix Fassbinder de catre Academia Europeana de Film; Armadillo, pentru care a primit un Emmy; TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard, prezentat recent la Berlin; The Sound of a Revolution, un documentar groenlandez, ce a avut premiera la CPH: DOX 2014; si Chuck Norris vs Communism, selectat pentru Sundance 2015 in competitia Documentar – World Cinema.

Director de imagine – Joze Ruiz
Jose Ruiz are o experienta de peste 15 ani ca DOP si gaffer. A studiat imaginea la Institutul de Arte Bournemouth din Poole, Marea Britanie, unde a a absolvit cu onoruri. Are o cariera prolifica in filmul de fictiune. In ultimii zece ani, a lucrat ca DOP de videoclipuri muzicale, filme de fictiune si documentare. Se simte atras de povesti care il ating emotional si este fascinat de Europa de Est.

Compozitor – Anne Nikitin
Anne Nikitin este o compozitoare multi-premiata care a lucrat deopotriva la thrillere pline de actiune si drame emotionale, la comedii ciudate si epice istorice. In 2011, Nikitin a compus muzica pentru The Imposter, in regia lui Bart Layton si premiat cu BAFTA, produs de Film4 si A & E Indie Films. Acesta a avut premiera la Sundance in 2012 si a fost distribuit in intreaga lume. Alte credite recente sunt JFK: Seven Days That Made A President; celebrul serial Locked Up Abroad realizat pentru National Geographic Channel; Wootton Bassett: The Town That Remembers, regizat de Henry Singer pentru BBC; Paranormal Witness pentru Syfy; si America: The Story of Us, o serie de filme documentare produse pentru The History Channel si prezentate de Barack Obama.

Compozitor – Rob Manning
Rob Manning este un compozitor cu experienta in filmul documentar, comedie si reclame. Recent, a inregistrat cu Orchestra Simfonica din Bratislava pentru o miniserie in patru parti realizata pentru Discovery International si difuzata in peste 200 de tari din intreaga lume.

PERSONAJE
IRINA este o femeie foarte determinata si pasionata a carei voce patrunzatoare si marcanta a inspirat o tara intreaga. In timpul zilei Irina traducea filmele Comitetului de Cenzori a Televiziunii Nationale, asistand zilnic la absurditatile sistemului comunist care eradica rapid orice informatie din Vest. Pe afaceristul Zamfir, care comercializa casete video, l-a intalnit in 1985 cand a dublat vocea tuturor personajelor din filmele vandute de el pe piata neagra – de la Chuck Norris si De Niro, pana la Jane Fonda si ET. Vocea ei, spre deosebire de subtitrari, a fost o trasatura esentiala a democratiei pentru telespectatori (greselile ocazionale de traducere ale Irinei generau constant un val de glume printre consumatorii de filme).
Dedicarea Irinei fata de aceasta retea – pe care a vazut-o ca o lupta “chiar daca mica, insa foarte importanta intr-un moment in care totul parea imposibil”- insemna ca, in medie, realiza dublajul a sapte filme consecutive si, dupa estimarile ei, a dublat mai mult de 3.000 de filme in limba romana in total. Acest lucru a facut-o un partener nepretuit in afacerea cu casete video, in ciuda suspiciunilor constante ale domnului Zamfir care credea despre ea ca este un agent secret. Riscurile erau la tot pasul, mai ales dupa ce un individ s-a apropiat de ea in lift si i-a soptit: “Te-am auzit cum dublai voci aseara …”

ZAMFIR este un om cu un trecut intunecat, care si-a petrecut tineretea in puscarie unde a muncit din greu. Cand a iesit din inchisoare, Zamfir a decis ca daca ”tot incalca o regula a jocului, atunci de ce sa nu le incalce pe toate?” si asa a inceput afacerea cu casete video. Zamfir a ajuns cunoscut pe piata neagra a casetelor video, devenind unul dintre cei mai puternici si bogati oameni din tara si o amenintare serioasa pentru regim. Oamenii din cercurile sale il descriu ca fiind un om retras, care statea mereu in umbra; chiar daca se bucura de un mare succes, mereu a preferat sa opereze de la marginea societatii.
E un erou al poporului, un revolutionar  sau un colaborator corupt al sistemului, al carui scop unic a fost sa obtina putere si bogatie cu orice pret?

MIRCEA a intrat in viata lui Zamfir brusc, sustinand ca este un om care vrea sa lucreze pentru o retea si un om important. Mircea era un personaj rece care vorbea in propozitii simple si calculate si a fost aproape de Zamfir in toate momentele, fiind fascinat de un om pe care l-a considerat cu adevarat important. El spunea: “Pentru mine pe primele locuri sunt mama mea, sotia mea si domnul Zamfir.”
Intr-o conjunctura dramatica, Mircea s-a dovedit a fi un ofiter al serviciilor secrete, ascuns unde toata lumea putea sa-l vada. In multe feluri, Mircea reprezinta regimul corupt si contradictoriu, usor de manipulat de cei care stiau cum sa joace acest joc.

INTERVIEVATII
O intreaga generatie de romani a crescut vizionand filmele de pe casetele video, introduse ilegal in tara. De la copii la adulti, filmele de pe casetele VHS a lasat un semn de durata asupra oamenilor din toata tara. Vocile lor vorbesc de la sine in aceasta poveste. Oamenii ne poarta intr-o calatorie vie prin amintirile lor nuantate si amuzante. Ei retraiesc fiecare secunda din acele vremuri si parca inca mai simt gustul aerului specific camerelor de proiectie intunecate, acolo unde urmareau cateodata si cinci filme la rand. Vom auzi povesti din copilarie despre eroii din filme care uneori se simteau mai reali decat lumea din jurul lor. Vom auzi ce a insemnat Last Tango in Paris pentru cineva care vede pentru prima oara un film necenzurat. Oamenii ne povestesc despre experienta impartasita cu altii cand urmareau aceste filme in perioada sistemului comunist. Ne povestesc despre lumea vazuta in filme – o lume care, la prima vedere, avea tot ce nu aveau ei: bulevarde largi, apartamente de lux, masini luxoase si o moda impresionanta. Dar, dincolo de toate acestea, asa cum spune unul dintre participanti: ”toata viata noastra era in acel aparat video!”. A fost o viata in care libertatea si alegerea nu erau cenzurate, o viata plina de culoare si bucurie.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.