fbpx

Claudiu Saftoiu: In curtea TVR sunt protestatari, am observat ca se simt lezati, le cer scuze public

de

Presedintele ales al CA al TVR, Claudiu Saftoiu, a declarat, marti, referindu-se la protestatarii din curtea TVR, ca a observat ca acestia se simt lezati de expresii pe care le-a folosit si ca le cere scuze public, precizand ca in afirmatiile sale s-a referit la o minoritate din randul salariatilor.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“In acest moment in curtea Televiziunii sunt protestatari, lor ma adresez, pentru ca intr-o anumita exprimare publica am folosit expresii inadecvate, calificative si epitete pentru o minoritate din cadrul salariatilor Televiziunii Romane. Nu am generalizat in niciun fel, dar, pentru ca am observat ca se simt lezati, le cer scuze public. Lucrul acesta nu ma opreste insa sa remarc faptul ca raman inca in Televiziunea Romana oameni care nu sunt demni sa poarte numele de salariat, angajat al Televiziunii Romane”, a mai spus Claudiu Saftoiu.
Cateva sute de angajati ai Societatii Romane de Televiziune (SRTv) s-au adunat marti, in jurul orei 10.00, in curtea institutiei si protesteaza fata de procesul de concediere colectiva din TVR, in urma caruia vor fi desfiintate 872 de posturi.
Reprezentantii Sindicatului pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR – SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) au declarat, pentru MEDIAFAX, ca actiunea de marti este spontana, la fel ca si aceea de luni.
De asemenea, potrivit reprezentantilor SPUS TV, la fel ca in ziua precedenta, si angajatii studiourilor teritoriale ale TVR protesteaza fata de procesul de concediere colectiva.
In timpul protestului de luni, angajatii TVR au strigat “Jos Saftoiu!” si “Jos Consiliul de Administratie!”.
Contactat, luni, de MEDIAFAX, Claudiu Saftoiu a declarat ca protestele salariatilor, desfasurate luni in curtea Televiziunii, sunt “justificate”, “dat fiind faptul ca in graba si presiunea”, pe care au impus-o respectarea calendarului in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului din 27 iunie, unele documente postate pe site-ul de intranet al TVR “au continut unele posibile inadvertente si formulari interpretabile care au generat nemultumirile salariatilor”.
“Am cerut reanalizarea acestor documente si am mai cerut o nuantare a instrumentelor de selectie in asa fel incat prin solutia aceasta sa ajungem la rezultatul dorit, echilibru, transparenta si o justificata selectie de personal. Am decalat calendarul in asa fel incat in discutiile pe care le vom avea pana la numirea unui nou Consiliul de Administratie al TVR de catre Parlamentul Romaniei toate interpretarile posibile sa fie risipite”, a spus Claudiu Saftoiu, precizand ca decizia aceasta este o “mana intinsa salariatilor”.
Intrebat de MEDIAFAX daca ia in considerare o eventuala modificare a componentei comisiilor care vor evalua personalul TVR in vederea concedierii colective, Claudiu Saftoiu a spus: “Daca lucrurile sunt intr-adevar atat de inacceptabile precum spun unele persoane, va trebui sa ne aplecam si asupra comisiilor, insa eu sper ca ceea ce s-a produs – numirea unui grup de experti din afara TVR (in comisii, n.r.) sa aduca plusvaloare si nimic altceva”.
Claudiu Saftoiu a vorbit si despre decizia regizorului Stere Gulea, care a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca si-a dat saptamana trecuta un acord de principiu pentru a face parte din comisiile care vor evalua angajatii TVR, insa nu mai doreste sa faca parte din acestea, pentru ca restructurarea este “improvizata, subiectiva si suspectata de ingerinte politice”.
“Eu ma tem de un lucru. Aceste frisoane pe care le-am inregistrat astazi, daca se vor amplifica, vor aduce neincredere in randul expertilor pe care incercam sa-i aducem din afara TVR catre acest efort de restructurare”, a spus Saftoiu.
El a precizat totodata ca, “daca dialogul social va continua de aceasta maniera abraziva” si “pe acest fond de instabilitate”, creditorii TVR “vor fi foarte grabiti sa execute Televiziunea Romana”.
Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Consiliul de Administratie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schema organizationala a Televiziunii Romane, care prevede desfiintarea a 872 de posturi, in institutie urmand sa ramana in urma concedierilor colective 2.395 de angajati.
Totodata, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice.
TVR are o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august.
Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.
Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.
TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.
In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
·
Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.